Våga prata - om psykisk ohälsa
Publicerad: 28/4, 2021
Att prata om psykisk hälsa och ohälsa kan kännas svårt men är inte farligt. Eftersom det är så vanligt har antagligen de flesta i din omgivning egna upplevelser och erfarenheter. ”5 minuter 5 maj” är Hjärnkolls årliga kampanjdag då de i vanliga fall startar samtal om psykisk hälsa på gator och torg, i debattartiklar och genom sociala medier i hela landet.
Med anledning av pandemin så sker det i år under lite annorlunda men numera bekanta former i form utav digitala samtal och möten. Samordnarna Stefan Glaving och Lena Jonsson på Hjärnkoll Gävleborg anordnar en digital föreläsning med Andrê Forsvik från Hudiksvall som öppenhjärtligt berättar om sin sjukdomsbild som han valt att kalla ”Den skiftande verkligheten”.
– Varför jag har valt att kalla den för det är för att jag dagligen får uppleva mer eller mindre en våg som kommer överrumplandes mot mig med massor av rubbande tankar som är svåra att kontrollera och som inte är normalt anpassade efter den verklighet som egentligen stämmer. Dessa rubbande tankar uppstår mest under kvällen, när jag går och lägger mig och när jag har varit vaken under en längre tid. Jag lider av en psykossjukdom eller schizofreni där jag insjuknade i min första psykos för cirka 10 år sedan. Det här mitt sätt att se på den tillvaro och de upplevelser jag haft. Jag kommer berätta för er om min psykos, psyket, spökrösterna och om mina anhöriga. Det är så viktigt att våga att prata om psykisk ohälsa så det är bland annat därför jag väljer att prata om det och öppna upp mig.
Den digitala föreläsningen sker på Facebook onsdagen den 5 maj klockan 18.00 och är gratis för alla att lyssna på. Efter föreläsningen kommer man att kunna chatta och ställa frågor till Andrê.
– Det är fortfarande skrämmande med psykisk ohälsa för många, trots att tre av fyra har erfarenhet av det, säger Stefan. Många blir diskriminerade i skolan, arbetslivet, vården och i umgänget med andra människor. Men vi behöver börja att både våga prata och fråga om psykisk ohälsa.
Att samtala mer om psykisk hälsa och ohälsa kan förändra attityder och minska stigma.
– Prata med dina arbetskamrater, klasskompisar, vänner eller med grannen. Fråga hur andra har det och berätta om dig själv och dina tankar kring psykisk ohälsa, säger Lena. Du behöver inte vara expert, det viktigaste du kan göra är att prata och visa att du bryr dig. Det kan vara den 5 maj, eller när som helst på året. Alla är lika mycket värda - och just du kan göra skillnad!
För mer information kontakta
Stefan Glaving
072-897 47 76
Lena Jonsson
072-897 47 66
hjarnkoll.gavleborg@gmail.com
https://gavleborg.hjarnkoll.se
Den digitala föreläsningen ser du här:
https://www.facebook.com/hjarnkoll.gavleborg
För mer information se:
https://hjarnkoll.se/engagera-dig/5-minuter-kan-gora-stor-skillnad/
5 minuter kan göra stor skillnad
”5 minuter 5 maj” är Hjärnkolls årliga kampanjdag då de startar samtal om psykisk hälsa på gator och torg, i debattartiklar och genom sociala medier
Prata om psykisk ohälsa i sociala medier
Använd sociala medier för att dela med dig av dina tankar, tips, filmer eller bilder av psykisk hälsa och ohälsa. Du kan till exempel dela med dig av dina fem bästa tips på temat ”psykisk hälsa och ohälsa” på Facebook, Instagram eller Twitter. Glöm inte att använda hashtagen #5min5maj.
Boka en Hjärnkollambassadör
Vill du uppmärksamma psykisk ohälsa på din arbetsplats eller i din förening den 5 maj? Boka en Hjärnkollambassadör! Vi har omkring 300 engagerade och kunniga ambassadörer i olika åldrar i hela landet. De föreläser om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och delar med sig av strategier och verktyg som är värdefulla i arbetslivet, skolan, äldreomsorgen, vården och samhället.
https://hjarnkoll.se/boka-en-ambassador/intresseanmalan/