Professorn: Visst finns det effektiv hjälp när du fått en förkylning

Publicerad: 18/11, 2024

VÄXTBASERAT. När höstens och vinterns förkylningar och influensor ger sjukdagar och en del av oss snörvlar oss igenom den mörka perioden så är meningarna delade om det finns något som hjälper när man blivit sjuk. Jan G Bruhn, som är professor i farmakognosi, tycker att det är konstigt att inte fler rekommenderas receptfria växtläkemedel med den väl beprövade förkylningsörten echinacea.
– Det kan minska antalet sjukdagar och det är mycket värt både för den enskilde och samhället, säger professorn.

Varje höst kan vi läsa artiklar om huruvida det finns något som hjälper mot förkylning. De allra flesta virologer säger att nej, det finns det inte, men då reagerar professorn i farmakognosi, Jan G Bruhn och säger att de har fel. Han menar att visst finns det hjälp att få – växtbaserad medicin som gör att förkylningssymtomen minskar och att man snabbare blir frisk.

Vad beror det här på Jan G Bruhn?

– Jag tror helt enkelt att det beror på okunskap. Det grundar sig på metaanalyser som gjordes för tio-tolv år sedan där slutsatserna inte var entydiga. Det tar det ju tid att sätta sig in i studier och jag tror att de är få läkare i Sverige som hinner med det med tanke på den arbetsbelastning som råder. Kanske är man inte heller intresserad av naturläkemedel. I länder som Tyskland, Schweiz och Österrike så är naturmedicinen integrerad i den traditionella vården. Det vill säga, man samarbetar och tar den medicin som är bäst för patienten. I Sverige är det tyvärr inte så. Jag skulle säga att Sverige är lite som ett u-land när det handlar om vad växtbaserad medicin.

OLIKA BRA UPPTAG I KROPPEN

När Jan G Bruhn pratar om att det råder okunskap bland läkarkåren så säger han att det inte enbart handlar om att läsa studier. Det handlar lika mycket om att förstå växternas ursprung och hur råvaran framställs, för just det är avgörande för hur väl preparatet fungerar.

När förkylningsörten echinacea skördas och tas tillvara på så framställs den exempelvis som torkad eller färsk. Studier visar att färsk echinacea har ett bättre upptag i kroppen än torkad råvara. Om två förkylda familjemedlemmar använder två olika produkter och den ena blir snabbare frisk (när de följer den rekommenderade dosen) så kan skillnaden vara att den som snabbare blir bra använder ett preparat med bättre upptag i kroppen.

– På mina föredrag brukar jag ta en jämförelse med att, du går inte in på Systembolaget för att köpa en flaska rödvin utan du har en specifik tanke med ditt rödvin. Det handlar om druvan, landet och årgången för att få den smakupplevelse du efterfrågar. Samma sak är det med växtbaserade produkter. Där skiljer sig effekten av preparatet en hel del på hur växten odlas och framställs, förklarar professor Jan G Bruhn.

RESULTAT SOM KAN BLI MISSVISANDE

En metaanalys är en studie där man hämtar information från flera olika studier, slår ihop dem för att plocka fram ett resultat. Ett problem som finns bland naturläkemedel, och som inte finns bland de syntetiskt framställda läkemedlen, är att råvarorna skiljer sig mycket åt. De har en biologisk variation. För att få ett säkert resultat behöver man använda sig av studier på en och samma produkt.

– Metaanalyserna på echinacea är gjorda på flera olika produkter, och då får man inte ett korrekt resultat. Till exempel så kan man inte blanda en produkt som Alfred Vogels Echinaforce, eftersom den är framställd på färsk ekologisk råvara, med en produkt som innehåller torkad echinacea. I en produkt som Echinaforce finns blomma, stjälk och rot med. Alfred Vogel, som är pappa till den här produkten, ansåg att helheten var viktigare en enskilda delar på en växt. I andra produkter finns enbart blomman med och det säger sig själv att slutresultatet blir olika, förklarar Jan G Bruhn.

– De produktspecifika studierna på Echinaforce visar att växtläkemedlet kan korta ned antalet sjukdagar och minska symtom vid förkylning. Det vill säga, man mår bättre och blir snabbare frisk. Echinaforce har ju också visat sig ha en liten skyddseffekt mot coronaviruset och det är inte många preparat som visat det.

TILLVERKNING OCH URSPRUNG AVGÖR EFFEKT

Man räknar med att det finns runt 400 olika virus som är cirkulation världen över och många av dem ändrar form. Även om du under en livstid blir immun mot väldigt många virus så lär du bli förkyld ändå. En del klarar sig undan virusinfektioner i flera år medan andra blir förkylda ganska ofta under ett år.

Det som räknas som antalet genomsnittliga förkylningar för en vuxen person är tre till fyra per år. Äldre personer drabbas oftare eftersom deras immunförsvar av olika anledningar kan vara nedsatt. Barn brukar bli förkylda oftare. När barn på dagis blir förkylda, då kan hela familjen få dras med virusinfektioner en stor del av vintern.

Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns omkring oss, så är influensavirus vanligtvis säsongsbundna och förekommer i betydligt färre varianter. Tack vare detta är det möjligt att vaccinera sig mot influensa. En vaccination ger dock inte ett hundraprocentigt skydd, men risken att drabbas minskar och symtomen för den som får influensa blir oftast mildare. Att vaccinera sig mot influensa ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus.

– Förkylning och influensa orsakar tillsammans mer sjukfrånvaro än någon annan sjukdom. Gemensamt för de båda sjukdomarna är att de orsakas av virus, vilket antibiotika inte biter på. Men naturen har en lösning och den heter röd solhatt (echinacea), och effekten har vetenskaplig evidens. Echinaforce är det bäst studerade echinacea-preparatet på marknaden. Vogel har genomfört flera kliniska studier med goda resultat och produkten har en mycket väl studerad antiviral verkan. Den är godkänt av Läkemedelsverket som växtbaserat läkemedel och är inget kosttillskott. Både säkerhet, effekt och kvalitet är garanterade på en högre nivå, avslutar professor Jan G Bruhn.

FAKTA

När man i studier jämfört echinaceaprodukter har man kunnat bekräfta att Echinaforce i genomsnitt har en tio gånger större antiviral förmåga än andra echinaceapreparat. Förklaringen är den tillverkningsmetod som schweizaren Alfred Vogel en gång utvecklade. Han ansåg att helheten var viktigare än de enskilda växtdelarna och skapade ekologiska odlingar, extraherade hela örten när den var färsk, det vill säga endast några timmar efter skörd.

Förkylningspreparatet har också en immunmodulerande verkan. Det betyder att immunförsvaret aktiveras om det är nedsatt av sådant som stress, sjukdom, åldrande eller livsstil, men ett starkt immunförsvar påverkas inte.

Symtomen lindras även om behandlingen startar under en pågående förkylning/infektion. Feber, huvudvärk och halsont är en reaktion på att kroppen skickar ut proinflammaoriska ämnen för att slå ut viruset. Röd solhatt balanserar reaktion och lindrar symtomen.

När du får dina första symtom, som att det kittlar i näsan eller retar i halsen så kan du ta växtläkemedlet som kan förhindra att förkylningen bryter ut. Men om du ändå blir förkyld så kan symtom och antalet sjukdagar minskas.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige

 

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »