Därför kan inte din kropp vara utan de basiska mineralerna
Publicerad: 18/10, 2024
KOST. För 100 år sedan upptäckte den svenska forskaren Ragnar Berg hur viktigt det var att tillföra basiska mineraler för att bibehålla en god hälsa. Han upptäckte att viss mat bildar syra i kroppen och annan mat bildar en sund basisk miljö. Det var Ragnar Berg som skapade begreppet syra-basbalans. På 1920-talet, inspirerad av svenske Berg, tog forskare i Dresden fram mineraltillskottet Basica. Tyskland är idag ledande inom området och en av dem som forskat länge på mineraler är professor Jürgen Vormann. Här berättar han varför det är ännu viktigare idag, än vad det var för 50 år sedan, att tillföra kroppen basiska mineraler.
Har du någon aning om miljön i din kropp är sur eller basisk? Du har säkert hört talas om pH-värde och att ett neutralt och bra pH-värde ska ligga mellan 7 och 7,5. Över tid kan du känna av om kroppen är översyrad. Då kan du få symtom som koncentrationssvårigheter och trötthet, stelhet och diffus värk, nedstämdhet och i sämsta fall depression.
Ett allvarligt och utbrett problem i dagens kosthållning är att många äter för mycket av den processade och ultraprocessade maten och alldeles för lite grönsaker, vilket ofrånkomligt leder till en översyrad kropp.
Om du äter mycket skräpmat ökar syrabelastningen i kroppen, men det gör den också av kött och fisk, ägg och ost, sojabönor och vissa baljväxter. Äter du råa grönsaker, gröna blad, potatis, rotfrukter samt frukt och bär skapar det en basisk miljö. Du kan med andra ord äta av allt, men lagom mycket. För att bibehålla en bra syra-basbalans i din kropp – se till att äta mycket grönsaker.
HAR STUDERAT MINERALER ETT HELT YRKESLIV
Syror är något som ständigt produceras i vår organism genom olika metaboliska processer. Förutom en kost rik på protein och fosfater (en tillsats som förekommer i kombination med till exempel natrium och kalcium som bildar salter) bidrar även hård fysisk aktivitet, kroniska inflammatoriska processer och för lite mat till en sur och ohälsosam miljö i kroppen.
Men vi kan enkelt återställa balansen igen genom att äta en kost som är rik på basiska mineraler.
Tyska professorn Jürgen Vormann har studerat mineraler under ett helt yrkesliv och framför allt gjort studier på kosttillskottet Basica. Han är professor i biokemi och expert inom näringslära. Vormann är medgrundare till Institute of Prevention and Nutrition i München där han numera är chef.
Han menar att vi idag mer än någonsin måste se till att få i oss mat som är basisk eftersom en sur miljö i kroppen leder till ohälsa med tiden. En anledning till att vi lättare blir översyrade är att dagens moderna livsstil sliter hårdare på kroppen. Till exempel så stressar vi mer och äter sämre.
MINSKAD SMÄRTA HOS RA-PATIENTER
– En syrarik föda skapar låggradig inflammation i kroppen. Stela och värkande leder beror oftast på att vi äter för lite basisk föda. Skulle vi tillsätta basiska mineraler så kommer livskvaliteten ganska snart att bli bättre. Det finns studier på patienter med reumatoid artrit (RA) som tagit ett tillskott med basiska citratbundna mineraler, som efter en tid fått mindre smärta, vilket är mycket betydelsefullt för den här patientgruppen, säger Jürgen Vormann.
Men även bland de som praktiserar periodisk fasta ökar syrabelastningen i kroppen. Vid fasta producerar kroppen ketoner, vilka biokemiskt sett är syror. När vi fastar får vi inte i oss tillräckligt med mat för att neutralisera överskottssyran. Även om maten vi äter är basiskt så räcker det inte.
Det betyder att all form av fasta leder till att kroppen blir översyrad, som i sin tur kan leda till hälsoproblem. Det kanske man inte reflekterar över då fasta generellt sett är bra för kroppen.
SYRA-BASBALANSEN MÄTS VIA URINPROV
Syra-basbalansen är ett välkänt begrepp i dag i hälsokretsar. Det var faktiskt en svensk forskare, Ragnar Berg, som skapade begreppet under 1920-talet. Han hade då forskat några år på mineralernas betydelse i kroppen.
Ragnar Berg, som avled i mitten av 1950-talet, var verksam i Tyskland under många år, ansåg att man skulle äta sju gånger så mycket basbildande mat som syrabildande. Det är en teori som erfarenhetsmässigt visat sig vara riktig även om teorin inte är vetenskapligt bevisad. Men även om forskare skulle vilja undersöka Bergs teori är det rent praktiskt mycket svårt att utföra den typen av studier.
– Går du till en läkare idag och mäter pH-värdet i kroppen så mäter man det i blodet. Men i blodet är pH-värdet alltid konstant eftersom blodet ser till att ha ett perfekt värde. Blodet förser sig först och tar från andra ställen i kroppen, som bindväv och skelett. Den dag du inte har ett normalt pH-värde i blodet så är din hälsa allt annat än bra, och då är det förstås viktigt att stå under läkarbevakning, förklarar Jürgen Vormann.
KAN MAN MÄTA SYRA-BASBALANSEN?
Urinens pH-värde kan användas för att mäta syra-basbalansen, men engångsmätningar med pH-remsor kan inte bestämma en persons nuvarande syra-basbalans. Urinens pH varierar från 5 till 8 och det mesta av syran utsöndras i bunden form. pH-remsor kan endast upptäcka de fria syrorna.
En metod som det talats om är att samla in urin under en 24-timmarsperiod och mäta nettoutsöndringen av syran. Då skapar man en daglig urinprofil baserad på surhetsförhållanden, och först då är det möjligt att bestämma den aktuella syra-basstatusen. Denna metod kräver mycket disciplin på grund av att urinen ska samlas upp vid samma tidpunkter, men det är knappast någon som kan göra det här perfekt för att man ska få fram ett tillförlitligt resultat.
Med andra ord så är det oerhört komplicerat och svårt att mäta pH-värdet. Ett tydligt symtom på att syra-basbalansen är ruckad, är att när bindväven, som binder vatten, inte klarar av det lika bra, blir stel, vilket i sin tur betyder stelare leder och muskler samt värk i kroppen.
Ett symtom på en översyrad kropp, som inte känns, är att skelettet med åren kan bli urkalkat då blodet hämtar de mineraler de behöver just där. Ett händelseförlopp som kan leda till benskörhet och att du lättare bryter ett ben.
Om du misstänker att stelhet, trötthet i din kropp beror på att miljön är sur – så tillför mineraler för att se om din kropp mår bättre.
ATT LEVA OCH ÄTA PERFEKT ÄR SVÅRT
För snart 40 år sedan blev Jürgen Vormann involverad i utvecklingen och forskningen av näringstillskottet Basica, som innehåller en väl avvägd kombination mineraler och spårämnen. Dessa är organiska och bundna till citrat. Det gör att kroppen tar upp dem på samma sätt som om du äter ekologiskt odlade frukter och grönsaker.
Denna citratförening löser sig i tunntarmen vilket gör att den snabbt tas upp i blodet och har en långvarig effekt. Tunntarmens huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer därför sker det bästa upptaget just där. Eftersom citrat löser sig i tunntarmen påverkar det inte pH-värdet i magen, för just där vi ska ha en surare miljö.
Skulle en för sur miljö uppstå i kroppen försämras näringsupptaget. Matsmältningen kan bli sämre och symptom som förstoppning, trötthet och svampinfektioner kan uppstå.
– Har man som jag arbetat länge inom ett ämnesområde som mineralernas betydelse för kroppen så rekommenderar jag ju självklart alla att tillföra basiska mineraler för att må så bra som möjligt. Fastar du ska du självklart ta ett tillskott, för då täcker inte maten in behovet. Och ju äldre du blir desto mer noga måste du vara med maten, ett mineraltillskott kan då vara viktigt för välmåendet. Men även vuxna som inte fastar gynnas av det, för det är svårt att äta och leva perfekt varje dag även om man har det som mål, avslutar Jürgen Vormann.
Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige