– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Vilka ekonomiska indikatorer kan hjälpa dig att förutse marknadstrender idag?

Publicerad: 2/3, 2021

Det finns många ekonomiska indikationer som kan vara bra att känna till.

Ekonomiska indikatorer kan hjälpa dig med att göra välgrundade investeringsbeslut och förutse marknadstrender. Denna statistik och data används för att känna av pulsen på marknaden, och kan bidra med information om tidigare, nuvarande och framtida ekonomiska situationer.

Det finns ett flertal olika ekonomiska indikatorer du bör känna till om du vill kunna skapa dig en så rättvis och verklighetsbaserad bild som möjligt, exempelvis arbetslöshetsnivåer, hur aktiemarknaden mår, samt hur mycket produkter som produceras. Utöver detta kan du även kolla på saker som inflation och fastighetspriser.

5 ekonomiska indikatorer som kan hjälpa dig att förutse marknadstrender

Följande ekonomiska indikatorer är viktiga att hålla ett öga på om du vill kunna förutse marknadstrender:

Arbetslöshetsnivåer. Hur stor arbetslöshet som råder på marknaden är en av de viktigaste ekonomiska indikatorerna att ta med i beräkning. Om arbetslösheten är stor är det möjligt att ekonomin inte går riktigt lika bra i jämförelse med om arbetslösheten är låg.

Inflation eller konsumentprisindex. Hur hög inflationen är avgör hur mycket du får för dina pengar. Om inflationen är hög kommer dina pengar att kunna köpa färre produkter och tjänster, medan en låg inflation ger motsatt effekt. Inflationen påverkar även saker som tillväxt på marknaden.

Aktiemarknaden. Hur högt eller lågt en aktiekurs står är en indikator på hur bra företaget mår, men är å andra sidan ingen garanti för att så faktiskt är fallet. Ett företag kan ha en hög aktiekurs trots att företaget går dåligt eller vice versa, men generellt sett bidrar aktiekursen med en någorlunda rättvis indikator om hur företaget mår, något du måste hålla koll på om du vill kunna förutse marknadstrender.

Fastighetsmarknaden. Höga eller låga fastighetspriser påverkar konsumenternas ekonomiska välstånd. Låga fastighetspriser innebär i regel att förmögenheten för ägarna sjunker, medan höga fastighetspriser innebär att förmögenheten för ägarna stiger. Av den anledningen är låga fastighetspriser en indikator om att konsumenterna exempelvis kommer att spendera mindre på varor och tjänster.

Produktionsstatistik. Produktionen av varor och tjänster är en indikator på hur bra ekonomin mår. Vid högre produktion finns fler jobb, fler varor och tjänster säljs, vilket stimulerar ekonomin. Låga produktionsnivåer är dock en indikator på att det inte säljs lika mycket, vilket kan leda till att jobb försvinner, vilket inte är bra för ekonomin.

Utöver detta finns det massvis med annan data och statistik som du kan ta del av. Informationen går inte bara att använda för att förutse marknadstrender, du kan även använda den för att exempelvis hitta överkomliga lånerbjudanden online.

Viktigt att tänka på är att ovanstående endast är indikatorer som används som hjälpmedel för att förutse marknadstrender. Marknaden kan röra sig åt vilken riktning som helst, trots att ovanstående indikatorer pekar åt motsatt riktning.

Det finns ett flertal andra parametrar som även har ett finger med i spelet, samt att samtliga av dessa samverkar med varandra. Av den anledningen är det viktigt att du försöker samla på dig så mycket information som möjligt.

Sammanfattning

Ekonomiska indikatorer är statistik eller data som används för att ge dig en inblick i hur den tidigare, nuvarande och framtida ekonomin mår. Du kan använda denna information för att hjälpa dig med att förutse marknadstrender. Exempel på data är arbetslöshetsnivåer, inflation och produktionsstatistik, men det finns otaliga andra indikatorer att beakta. Ju fler indikatorer du analyserar, desto mer information får du för att kunna ta ett så bra beslut som möjligt.

Den här typen av statistik och data används av privatpersoner, företag och organisationer runt om i världen för att kunna ta så bra och välgrundade finansiella beslut som möjligt, exempelvis vid investeringar i aktier, fonder och fastigheter.

Publicerat via SvenskPress.se av...

Daniel Sallegren

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK