– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Veganska frsbollar med klrotsspaghetti.

Veganska frsbollar med klrotsspaghetti.

Var fjärde kvinna vill äta mer vegetariskt till jul

Publicerad: 11/12, 2018

Snart börjar Sveriges mest traditionella mathögtid då ett stort antal olika traditionella maträtter ska samsas på julbordet. En färsk undersökning från Coops Matometer visar att både kvinnor och unga personer är de som i störst utsträckning vill ha ett grönare julbord. Undersökningen visar även att lutfisk och sylta är de julrätter som svensken i första hand kan tänka sig att ersätta med vegetariska alternativ.

Just nu sker ett skifte i Sverige där fler svenskar minskar sin konsumtion av kött till förmån för vegetariska alternativ. För att undersöka om detta även påverkar årets stora mathelg har Coops Matometer med hjälp av Demoskop ställt ett antal frågor till en representativ grupp svenskar på 1 300 om hur årets julbord kommer att se ut. Undersökningen visar att en av fem tillfrågade planerar att äta mer vegetariskt i jul jämfört med förra året. Bland kvinnor (24%) och personer i åldern 16-25 (27%) hittar vi de som i störst utsträckning kommer äta mer vegetariskt. Ser man till geografiska skillnader i vårt avlånga land så är det främst i storstadsområden man hittar de som i högre grad vill ha mer vegetariska alternativ till jul, speciellt i Malmö och Stockholm.

Byta ut traditionella julrätter
Vad svensken kan byta ut till ett vegetariskt alternativ på julbordet skiljer sig åt. 40 procent av männen kan inte tänka sig att byta ut någon av de traditionella julrätterna med kött mot ett vegetariskt alternativ. Det kan inte heller 24 procent av kvinnorna respektive 13 procent av de tillfrågade i åldern 16-24. De män som kunde tänka sig att ersätta en traditionell julrätt med ett vegetariskt alternativ, valde i första hand att byta ut lutfisk, Janssons Frestelse och julpastejen. Kvinnor föredrog att byta ut sylta, julpastej och julkorv mot vegetariska alternativ.

Stadig plats på julbordet
Vissa traditionella julrätter tycks vara svårare att ersätta än andra. Matometerns undersökning visar att svensken inte är intresserad av att byta ut ägg, julskinka eller gravad lax mot ett vegetariskt alternativ. Den inlagda sillen ska inte heller bytas ut om man frågar personer i åldern 66-75, vilket endast tre procent i den gruppen kan tänka sig.

Enligt många är den juligaste rätten av dem alla julskinkan. Matometerns undersökning visar att en av sju kan tänka sig att byta ut julskinkan mot ett vegetariskt alternativ. Den traditionella julskinkan har sitt svagaste fäste bland tillfrågade i åldern 16-24, där tre av tio svarar att de kan tänka sig att byta ut julskinkan mot ett vegetariskt alternativ. Däremot svarar endast sex procent av de tillfrågade i åldern 66-75 att de kan tänka sig att byta ut julskinkan.

Sammanfattning av undersökningen

20% av svenskarna kommer att äta mer vegetariskt under julen i år.
24% av tillfrågade kvinnor och 27% i åldern 16-25 svarar att de kommer äta mer vegetariskt.
31% av de tillfrågade kan inte tänka sig att byta ut en traditionell julrätt mot ett vegetariskt alternativ. 40% procent av männen, 24% av kvinnorna och 13% i åldern 16-25 kan inte tänka sig att byta.
Populäraste julrätter att byta ut mot vegetariskt alternativ är Lutfisk (25%), Sylta (25%), Janssons Frestelse (24%), Julpastej (24%) och julkorv (24%).
Julrätter som inte är populära att byta ut är ägg (8%), Gravad lax (12%) och julskinka (14%).

För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13

Om Coops Matometer
Coops Matometer är Sveriges största undersökning om vad människor i Sverige äter till vardags och utgör i dagsläget av en databas med information om mer än 450 000 måltider. Undersökningen görs av Coop tillsammans med Demoskop. Matometerns databas uppdateras varje vecka med 6 000 nya måltider från en riksrepresentativ grupp i åldern 16-75 med information om vad de äter, när de äter och vem som äter.

Artikeln publicerad av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån i samarbete med SeniorPorten - Sveriges forum och mötesplats för seniorer, pensionärer och dig som är 60+.
Mer läsning, tips och råd samt diskusstoner och nya vänner hittar ni på https://seniorporten.se
Kostnadsfri registrering här https://seniorporten.se/bli-medlem

Vill ni ha era nyheter formulerade, publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er till http://www.presstjanst.se i samarbete med http://www.svenskpress.se
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdateringar till att vi formulerar, publicerar och distribuerar... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK