Saffran höjer sinnesstämningen och ger känslomässig balans
Publicerad: 29/3, 2019
Det är helt naturligt och väldigt vanligt att känna sig ledsen, olycklig eller håglös. Oro och nedstämdhet kan vara reaktioner på en situation som är skrämmande eller upprörande. För det mesta går de negativa känslorna över av sig själv. Men om en tillfällig svacka blir till en känsla av att livet är meningslöst då kan tillståndet övergå i en depression – och där behöver du inte hamna. Saffran kan du förebygga nedstämdhet- Saffran har också en annan positiv men lite lättsammare effekt – saffran kan krydda sexlivet!
Att drabbas av årstidsbundna depressioner är ganska vanligt. När ljuset återkommer kan det bli överväldigande för många och göra att man känner sig nedstämd utan att egentligen kunna sätta fingret på vad som är fel. Att känna sig ur balans är en del av livet och det går oftast över av sig själv.
Om negativa känslor börjar påverka ditt liv för mycket, då måste du bryta den trenden, annars riskerar du att få en depression, och det går att få snabb hjälp på ett naturligt sätt. Saffran, som är en stämningshöjande krydda, kan användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka. Ett saffranextrakt har i kliniska studier visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känslomässig balans på bara 14 dagar. Studier har också visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen, vilket får vardagen att fungera bättre igen.
SAFFRAN HÖJER AKTIVT SEROTONIN
Saffran är världens dyraste krydda. Det går åt runt 150 000 blommor för att få ihop ett kilo torkad saffran. I orienten har man i tusentals år använt saffran som krydda i matlagning och i bakverk. Inom den traditionella kinesiska medicinen men också i Iran och Irak är den exklusiva kryddan även i dag lika flitigt använd för att motverka oro och nedstämdhet. Men saffran används också som ett naturligt botemedel för att behandla depression. Perserna visste av erfarenhet att saffran var en naturlig stämningshöjare men vad man förmodligen inte visste var att saffran kunde höja nivåerna av signalsubstansen serotonin.
Vid en depression har hjärnans signalsubstanser, som styr kommunikationen mellan olika hjärnceller, hamnat i obalans och saffran rättar till obalansen genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. På så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning.
Saffran innehåller även ett ämne som heter crocin och amerikansk forskning har visat crocin kan skydda hjärnans celler. Det antyds också att crocin kan motverka sjukdomar som MS och ALS. I orienten använde man även saffran i ett något lättsamamre syfte, nämligen att stimulera sexlust och erektion. Det sägs att Cleopatra använde saffran för att förföra Julius Caesar! Hur är förstås inte känt, men att bjuda på lite saffran i maten kan ju aldrig skada om du vill förföra någon.
SAFFRAN MUNTRAR SINNET
För 300 år sedan konstaterade Carl von Linné att saffran muntrar sinnet. Vad Linné knappast anade var att psykisk ohälsa skulle komma att bli en av västvärldens stora folksjukdomar. Mellan 180 till 300 miljoner av världens befolkning lider just nu av nedstämdhet eller depression enligt WHO. Depression är mer vanligt bland kvinnor än hos män.
Rapporter säger att en av fyra kvinnor någon gång under livet kommer att drabbas av en depression och studier visar att psykisk ohälsa kryper allt längre ner i åldrarna. En depression kan utlösas av svåra livshändelser eller större förändringar. Den kan också uppstå på grund av långvarig stress men också utan någon synlig förklaring.
Äldre personer är sårbarare och blir därför mer mottagliga för depression och nedstämdhet. Det kan bero på en ökad känslighet i hjärnan men också på en brist av viktiga näringsämnen. Många äldre är ensamma och för att få den där lilla knuffen framåt och bryta en isolering är saffran ett snabbt och helt naturligt sätt att komma på fötter igen.
En annan utsatt grupp i samhället är tonåringar som inte mår bra. Där kan saffran fylla en viktig funktion för att stärka självkänslan och få dem att känna mer livsglädje.
Det finns kliniska studier på saffransextraktet som finns i Glyc Positive Mood.