Upptäck fördelarna med vinkylar
Publicerad: 19/5, 2021
Om du är en vinentusiast behöver du en vinkyl för att kunna förvara dina viner på bästa sätt. Vinerna behåller då sina goda kvaliteter och åldras på ett optimalt vis. Dessutom smakar ett perfekt kylt vin mycket bättre än om du sätter in det i kylen en stund innan du dricker det. Eller ännu värre, dricker det rumstempererat!
Varför just vinkyl?
I en vinkyl förvaras vin under optimala förhållanden. Du kan servera vin direkt från vinkylen och njuta av fantastiska smaker som kommer fram då vinet förvaras korrekt.
Varför inte köpa vinkylar här? Men en vinkyl ska inte förvirras med en vinlagringskyl. Om du vill kunna förvara viner under en lång tid bör du istället investera i en vinlagringskyl. Vilket kan jämföras med en riktig vinkällare.
Optimala förhållanden
Förhållandena är mycket viktiga för att vinet ska smaka så bra som möjligt. Nedan är de viktigaste listade:
Ljus
Viner bör aldrig utsättas för direkt solljus då det påskyndar mognaden och kan förstöra vinet. De allra flesta vinkylar har en glasdörr med UV-skydd eller tonat glas för att skydda vinerna. Om du vill ha belysning i vinkylen är det rekommenderat att välja LED-ljus.
Vibrationer
Det kan verka löjligt men vibrationer kan påverka vinet negativt. I en vinkyl motverkas detta med hjälp av en kompressor med dämpare som fångar upp även de minsta vibrationerna. Trähyllor fångar upp vibrationer mer effektivt än metallhyllor.
Temperatur
De allra flesta vinkylar har olika temperaturzoner för att kunna förvara flera olika sorters vin samtidigt. Dock ska de flesta viner serveras vid cirka 12 grader för bästa möjliga smak.
• Söta vita viner 5-6 grader
• Torra vita viner 7-10 grader
• Lättare rött vin 11-13 grader
• Rött vin 16-19 grader
Luft och lukt
I takt med att korken åldras kan vinet ta smak av dålig lukt. Det är därför viktigt att du håller ordentligt rent i vinkylen. Dessutom bör den vara utrustad med ett kolfilter som motverkar lukter. Men det kan räcka med effektiv luftcirkulation.