Upplev Keramikrundan på Gotland i sommar
Publicerad: 13/6, 2022
Gotland är välkänt för alla sina populära sevärdheter och ni som är intresserade av konsthantverk får verkligen inte missa ett besök i Keramikrundan. Det är sex professionella keramiker i socknarna Etelhem, Lye, Garde och Linde som sedan 2015 samarbetar. Den uppskattade rundan är på cirka tre mil ligger nära varandra i ett geografiskt område på sydöstra Gotland cirka fyra mil från Visby.
Alla arbetar med olika uttryck och stil. Gemensamt är att de har ett genuint intresse för keramik och produkter av god kvalitet. Som besökare med intresse av konsthantverk får ni en inspirerande rundtur med besök direkt i keramikernas verkstäder och butiker.
– Keramikrundan uppstod som en naturlig del av läget, närheten till våra verkstäder och många kunder som åkte runt på en ”keramikrunda”, säger Anette Baggieri som driver Tallås Hantverk Krukmakeri. Då kom vi på att vi skulle starta en keramikrunda tillsammans då vi ändå redan var kompisar och kollegor. Under åren så har vi gjort gemensam broschyr, skaffat skyltar, hemsida och fördjupat vårt samarbete. Vi är dock alla enskilda företagare som driver våra egna företag. Vi ser oss verkligen inte som konkurrenter utan att vi kompletterar varandra och förstärker hela upplevelsen genom att samarbeta i den här formen.
Keramikrundan är öppen året om även om de inbjudande skyltarna sitter uppe mellan den 1 maj till den 30 september. Dock är alla företag öppna året runt och under sommaren så håller alla öppet i princip samma tider. Kartan på den gemensamma hemsidan keramikrundan.se visar vilka som har öppet eller vem man kan ringa till innan man kommer.
Besökarna får uppleva en riktig palett av konsthantverk i lergods och stengods. Alla leror är olika i sig vilket gör att alla automatiskt får olika uttryck. Därutöver arbetar alla med sin egen design och formspråk. Så det blir en stor variation att ta del av.
– Väl på Keramikrundas kommer du att upptäcka att vi alla har väldigt olika stil. Trots att vi jobbar med att göra bruksgods är vi väldigt olika i våra uttryck, säger Anette
Tips från keramikerna
– Jag jobbar mest med bruksgods, serviser i hela serier med olika färger som går utmärkt att kombinera med varandra. Formerna är den samma men kulörerna är olika. Så alla serier passar på så vis ihop. Hos mig är får man provduka sin egen favoritkombination av en servis. Allt görs i liten skala för hand varje produkt blir därför unik.
Butiken och verkstan är i samma rum så besökaren ser allt arbete som är på gång.
Anette Baggieri, Tallås Hantverk Krukmakeri
– Lite vid sidan av den stora vägen, får man åka en liten slingrande vacker kulturväg när man skall hälsa på mig.
Det är välskyltat och följer man mina flaggor är det lätt att hitta. Innan eller efter besöket i verkstan kan du gärna ta fram din fikakorg och njuta vid bord under flädern.
Vi har ett änge och när höet är slaget så har vi lamm där som man kan gosa med. Jag arbetar själv i verkstaden och allt är tillverkat här. Det mesta är drejat och jag gör korta serier av muggar, skålar m.m. Det typiska för mig är den svarta- och vita keramiken. Jag drejar även terrakotta krukor man kan ha ute eller inne.
Lena Scharp, Scharp Keramik
– Som besökare av keramikrundan får man möjlighet att se ett brett urval av vad man kan göra i lera. Leran är ett fantastiskt material och kan utformas i det oändliga.
Vi i rundan jobbar både i lergods och stengods har olika bränningar och olika tekniker. Här finns bruksting och unikt, drejat och kavlat. Vi är goda kollegor som har en lång historia ihop och som tycker om att samarbeta och stolt visa upp keramik av allra högsta kvalité. Förutom keramiken får man även en fantastiskt fin rundtur och kan besöka andra sevärdheter på turen.
När man kommer till Lye och mig får man se vedugnsbränt och saltglaserat konsthantverk. Även traditionella glasyrer som Celadon Chün och tenmoku brända i gasugn. Jag gör bruksföremål i kortare serier och enstaka helt unika ting.
Är man en grupp som reser runt berättar jag gärna om mitt sätt att arbeta.
Allt jag gör säljer jag i den egna butiken. Har varit yrkesverksam i 40 år och har inga andra försäljnings ställen och det är öppet året runt. Jag är stolt innehavare av både Gesäll och Mästarbrev i krukmakaryrket.
Thord Karlsson, Thord Karlsson Keramik
– Jag tycker om den formbara leran och möjligheten att med mina händer ge keramiken djup och liv. Arbetet i verkstan ger mig energi, lust och glädje i livet och har gjort så sen utbildningarna på Sörängens Folkhögskola i Nässjö och Capellagården på Öland. Jag arbetar främst med lergods och dekorerar med engober, både konst-och bruksföremål. Det fina är att få göra saker som används i vardagen. För besökare berättar jag gärna om hur tillverkningen går till, fråga gärna. Jag är medlem i kooperativet GKF, Gotländska Konsthantverkare och Formgivare med butik och gälleri i Visby innerstad och Konsthantverkscentrum. Jag har Gesäll- och Mästarbrev i krukmakaryrket..
Anki Wolter, Wolter Keramik
– Mitt första sommarjobb var på Etelhems Krukmakeri 1971, som lerdräng. Att vara lerdräng innebär att slamma Gotlandsleran och att ta in och kvarna den, samt sköta övriga sysslor på krukmakeriet. På grund av nyfikenhet och att jag alltid har haft lätt för att arbeta med händerna blev jag intresserad av drejning, och tänkte att det skulle väl jag också kunna lära mig. Mina läromästare var Erik Annervik och Egil Solberg. Efter tio somrar på Etelhems krukmakeri flyttade jag till Öland och Paradisverkstaden, där jag arbetade som drejare. Efter två år på Öland flyttade jag vidare till Wallåkra Stenkärlsfabrik i Skåne, där jag arbetade med saltglaserat stengods.
Sedan 1984 driver jag och min fru Eva, Larsson & Larsson HB, där vi har egen verkstad och försäljning. Jag är krukmakare och gör långa serier i bruksgods i stengods. Under några år deltog jag i Nordiska Drejarmästerskapen i drejning, och 1983 lyckades jag vinna mästerskapet. Mina tankar runt det jag tillverkar handlar om, form, funktion och bra material.
Knutte Larsson, Larsson & Larsson HB
– Att arbeta med den gotländska leran ger mig kraft och kreativitet. Möjligheten att följa en hel process från den lokala leran till en färdig kruka skapar en helhetsupplevelse som sällan förekommer i dag i en globaliserad värd. Jag vill gärna dela med mig av den upplevelsen till mina besökare och mitt mål att du som besökare ska få en helhetsupplevelse. Verkstäderna blir ett tydligt pedagogisk rum. Det känns extra roligt att sammarbeta med kollegor som vi gör i Keramikrundan.
Vintern kan vara lugn och i bland lite ensamt som hantverkare. Då känns det bra att samverka med flera keramiker och planera inför kommande sommarsäsong. Så varmt välkomna till årets Keramikrundan!
Torleif Solberg, Etelhems Krukmakeri AB
För mer information se: www.keramikrundan.se
Kontaktinformation
Scharp Keramik
Kontakt: Lena Scharp
E-post: lena@scharpkeramik.se
Websida: www.scharpkeramik.se
Tel: 073 637 07 24
Wolter Keramik
Kontakt: Anki Wolter
E-post: anki@wolterkeramik.com
Websida: www.wolterkeramik.com
Tel: 0709 28 34 37
Larsson och Larsson HB
Kontakt: Knutte Larsson
E-post: info@larssonochlarsson.se
Websida: www.larssonochlarsson.se
Tel: 073 630 84 04
Etelhems Krukmakeri AB
Kontakt: Torleif Solberg
E-post: etelhemskrukmakeri@yahoo.se
Websida: www.etelhemskrukmakeri.se
Tel: 070 266 96 98
Tallås Hantverk Krukmakeri
Kontakt: Anette Baggieri
E-post: anette@tallashantverk.se
Websida: www.tallashantverk.se
Tel: 0733 62 75 23
Thord Karlsson Keramik
Kontakt: Thord Karlsson
E-post: info@karlssonskrukor.se
Websida: www.karlssonskrukor.se
Tel: 070 555 92 25
Keramikrundans broschyr finns att hämta på Turistbyrån i Visby, samt i allas verkstäder. Den kan även finnas på andra ställen med turistisk information runt om på ön.
Du kan ladda ner broschyren här:
https://files.builder.nu/0e/54/0e545566-3585-48da-96fa-233027faafc5.pdf
Bildtext: Keramikerna från vänster Anki Wolter, Thord Karlsson, Knutte Larsson, Anette Baggieri, Torleif Solberg och Lena Scharp.