– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Ukraina förutspås vinna schlager-EM

Publicerad: 12/3

Förberedningarna för årets spektakulära upplaga av Eurovision Song Contest i Turin, Italien, är i full rulle och som det ser ut i nuläget lutar Ukraina åt att kunna ta hem segern i årets schlager-EM.

Sedan infarten av mars månad blir fler och fler länder klara med sina lokala finaler och bidrag inför Eurovision Song Contest. Även om årets upplaga inte är lik tidigare festivaler kommer vi få se mestadels ballader, men också en del uptemo-låtar, bland annat från Israel och ett konstnärligt bidrag från Serbien. Vem som vinner årets festival är svårt att säga i skrivande stund, men om vi tittar på statistik och betting sidor pekar det mesta på att Ukraina kan ta hem segern 2022.

Även om bidraget i sig inte sticker ut i mängden går det inte att utesluta att mycket handlar om den nuvarande situationen i landet, där massor av människor flyr sina hem i krigets spår. Detta kan också ifrågasätta landets chanser att kunna arrangera en festival om de skulle vinna i år. Hursomhelst fortsätter Eurovision Song Contest 2022 med sin festival som planerat, trots den rådande situationen. Mer om det ukrainska bidraget kan du läsa om i Göteborgs-Posten.

Tidigare har bidragen som blivit favorittippade oftast gått hela vägen till seger, men i år är det lite annorlunda och ytterst svårt att förutse en verklig vinnare eftersom allting kan vända när finaldagen öppnar upp portarna i Turin. Ett liknande scenario skedde historiskt 1993 när Bosnien och Hercegovina debuterade med sitt allra första bidrag i tävlingen. På den tiden nådde landet en 16:e placering i finalen.

I år är det Kalush Orchestra som kommer framföra låten “Stefania”. Gruppen kom tvåa i den nationella tävlingen, men fick alltså tillfället att ändå representera landet. Beslutet kom efter att den verkliga vinnaren blivit diskvalificerad på grund av ett besök i ett ockuperat territorium som tillhör Ukraina men som kontrolleras av främmande makt. Hursomhelst verkar Kalush Orchestra kunna charma publiken med en låt som når ut till publiken.

Oavsett vad statistiken pekar på så finns det även andra bidrag som toppar listan och som kan ta hem segern i årets tävling –  bland annat Mahmood från Italien som debuterade 2019 och som återigen tar sig in i tävlingen för en revansch. Låten “Brividi” har toppat Spotifys spellistor och är en soklar favorit. Sen får vi självklart inte glömma bort att även Sverige har goda chanser, tillsammans med Schweiz och Norge.

En låt som statistiskt inte ligger i topp men som har höga lyssnarvolymer på YouTube är Serbiens “In corpore sano”, framförd av Konstrakta. I den nationella uttagningen var det ingen favorit, men bara ett dygn innan finalen fick den gehör på Balkan och toppade Youtubes trendinglistor i både Serbien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och andra grannländer i regionen. Om detta blir en hit i Europa återstår att se, men vad som står klart är att årets tävling utan tvekan kommer bli svår att förutspå.

 

Publicerat via SvenskPress.se av...

Daniel Sallegren

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK