– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst

Trendig glutenfri kost – långt ifrån nyttigt för alla

Publicerad: 2/5, 2019

Att äta glutenfritt har blivit en hälsotrend som smittat av sig även till dom som inte har glutenintolerans eller celiaki. Idag undviker många gluten för att få en lugnare mage. Andra för att bli pigg, smal och allmänt hälsosam. Glutenfri kost är dock inte alltid nyttig. Om du har IBS kan den till och med ge motsatt effekt om du provar. Celiaki är en allergisk sjukdom som kräver livslång glutenfri kost. Diagnosen ställs inom vården och för att testresultatet ska vara tillförlitligt krävs att du inte redan äter glutenfritt.

Celiaki är en autoimmun sjukdom. Med det menas att immunförsvaret triggas att attackera sin egen vävnad. Celiaki – förutsatt medicinsk diagnos – innebär att du måste leva på en strikt och livslång glutenfri kost. Ett enkelt blodprov eller en tarmbiopsi kan fastställa om du har celiaki eller inte. Gluten är ett samlingsnamn för en slags proteiner som kallas prolaminer och gluteniner.

Dessa finns i vete, råg och korn. För personer som har celiaki riskerar även med ett obetydligt glutenintag få stor påverkan på sin hälsa. Idag vet forskarna att det krävs minst tre faktorer för att celiaki ska bryta ut. Det första är en viss uppsättning gener, det andra är gluten, men vad den tredje och kanske fjärde är, det är fortfarande okänt. Så vitt man vet har celiaki oftast med den ärftliga faktorn att göra.Celiaki har ökat de senaste 60 åren och idag beräknar man att 1–3 procent av svenskarna har celiaki, vilket motsvarar ungefär 100 000 personer.

Den siffran är ovanligt hög jämfört med övriga världen. Vissa tror att det är toppen på ett isberg. Det har blivit en trend att äta glutenfritt, trots att man inte lider av konstaterad celiaki. Fördelar som lugnare mage, bättre sömn, ökad energi och även bättre hjärthälsa har lyfts fram. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara bra för alla att utesluta gluten. Är du inte intolerant beror den förbättrade allmänhälsan troligen på någon annan livsstilsförändring. Gluten i sig har en extremt liten påverkan på människor som inte har celiaki, och om du inte har celiaki finns det ingen anledning för dig att utesluta gluten.

För den som utesluter bröd och pasta och samtidigt upplever en lugnare mage är det lätt att tro att det är gluten som är boven. Ny forskning visar istället att det är vissa kolhydrater, eller mera precist vissa FODMAPs, som ger orolig mage och inte gluten. Har du ballongmage är det istället ett klassiskt symtom på IBS.

FODMAP BRA FÖR IBS-PATIENTER

Magproblemen ökar i Sverige, det visar nya rapporter. Så många som 7 av 10 lider av återkommande besvär med magen och 1 av 5 har ont i magen varje vecka. 2 av 10 svenskar har diagnosen IBS och särskilt drabbade är kvinnor mellan 20 och 55 år. Sofia Antonsson är legitimerad dietist och driver företaget Belly Balance. Tidigare jobbade Sofia inom primärvården, men där kunde hon sällan hjälpa patienter med IBS. En frustrerande situation.
Sofias intresse för mag-tarmsjukdomar är stort eftersom hon själv haft IBS. När hon snubblade över den evidensbaserade australiensiska behandlingsmetoden för IBS, FODMAP, blev inte bara hennes egen mage snabbt bra – hon hittade de verktyg hon behövde för att hjälpa sina patienter. I dag har Sofia hjälpt över 10 000 patienter med FODMAP. Hon utbildar även andra dietister i metoden

– Att äta efter FODMAP handlar bland annat om att utesluta fermenterbara kolhydrater, exempelvis fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer ur kosten. De som har IBS-mage – och många andra – tillgodogör sig dessa kolhydrater dåligt. Då uppstår jäsning och gaser när de når tjocktarmen. Symtomen hos IBS-patienter kan variera, men med FODMAP-behandling upplever 75 procent av de med IBS minskade symtom, säger Sofia Antonsson.

Alla med orolig mage har inte IBS, som än idag är en uteslutningsdiagnos, där många varianter av orolig mage ingår. FODMAP handlar om att förstå hur man ska äta och vilken mat man ska laga – samtidigt som man utesluter de ingredienser man inte tål. Laborera inte själv om du har lite större problem. Risken är att du plockar bort fel saker ur maten, och då mår du bara sämre.
 

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga