Tre saker att tänka på innan du väljer långivare
Publicerad: 28/8, 2020
Att ta lån är något i princip alla måste göra förr eller senare i livet, oavsett om det handlar om att investera i en bostad, en ny bil eller om det rör sig om en brinnande utgift som måste betalas. Sett till samtidens ekonomiska orolighet lär fler söka lån än tidigare. Om du själv måste göra detta, kan det vara bra att ha dessa tre punkter i bakhuvudet.
1. Sondera terrängen
Om man har bestämt sig för att ta ett lån, så är det första och kanske allra viktigaste steget, att verkligen sondera terrängen och jämföra vad de olika långivarna har att erbjuda. I dagens Sverige finns det ett enormt utbud av långivare och att kontakta alla var för sig är ett tidskrävande arbete. Ett snabbt bonustips är därför att använda sig av en jämförelsesida, som gör grovjobbet åt dig. På https://www.lånapengar.com/snabblån får du en snabb och smidig översikt över med 30+ aktörer och deras olika villkor. Att sondera terrängen tar med andra ord minuter istället för många timmar.
2. Hur ser den effektiva räntan ut?
Med ett lån så kommer en avbetalningsplan med ränta. Räntan varierar ofta friskt beroende på hur stort lånet är, hur lång avbetalningsplanen är och vilken typ av lån det rör sig om. Den som tar ett bostadslån betalar exempelvis mindre i ränta än den som tar ett snabblån.
En viktig siffra att hålla koll på är den effektiva räntan, som är en sammanslagning av vad den totala räntekostnaden blir under avbetalningsperioden, inklusive alla extra avgifter. Säg att du tar ett lån på 100 000 kronor med en årsränta på 10 procent och en amorteringstid på 7 år. Därtill har du en uppläggningsavgift på 300 kronor och en aviavgift på 25 kronor. Om vi slår ut totalbeloppet blir lånekostnaden 41 850 kronor med en effektiv årsränta på 11,11 procent.
3. Våga förhandla
Ett tips som fler har börjat del med sig av på senare tid är att förhandla om ens avbetalningsplan. Detta går givetvis atta göra innan lånet är tecknat, men också många gånger efteråt med. Ju större lånet är desto lättare är det. För ett tag sedan delade Skanska med sig om några handfasta tips som kan vara värda att ha i åtanke. Några av dessa är: 1) jämför långivare innan du tecknar ditt lån (vilket du smidigt kan göra med jämförelsesajten vi tipsade om tidigare). 2) var rak och tydlig – undvik att hamna i fällan om att snacka om fast eller bundet lån, utan gå rakt på sak: “Jag vill förhandla ned mitt lån. 3) Pruta stegvis – att kraftigt sänka sin omkostnad på ett bräde är riktigt svårt, ja, nästintill omöjligt. Försök istället att arbeta ner det bitvis. Ju större belopp desto mer avgörande är varje decimal. Ett knep är att flytta förhandla om att flytta över fler saker till den nya banken, de är mer medgörliga då.
Med dessa tips hoppas vi att du känner dig tryggare för framtida lån.