– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Till ledande kommunpolitiker: Förbättra företagsklimatet!

Publicerad: 5/3, 2019

Hela 8 av 10 kommuner i Gävleborg förbättrade företagsklimatet förra året. Genom ett långsiktigt och många gånger idogt arbete har kommunerna förstått vikten av att arbeta för ett bättre lokalt företagsklimat. Frågan har också hamnat högre upp på dagordningen i de flesta av regionens kommuner.

Att det lokala företagsklimatet gradvis förbättras är mycket viktigt för möjligenheten att starta och driva företag i vår region och därmed även för hur välståndet utvecklas här. I Sverige har vi valt att decentralisera stora delar av det offentliga uppdraget, vilket innebär att kommunerna hanterar många frågor som direkt påverkar människors möjlighet att förverkliga sina drömmar genom företagande. Det kan handla om tillstånd, tillgång till mark och tillsyn över verksamheter.

Även om en del blir bättre återstår mycket att göra. Framför oss har vi nu en ny mandatperiod och på många håll i vår region har nya politiker fått uppdraget att leda och utveckla sina kommuner. Då är det viktigt att de också prioriterar frågorna kring hur förutsättningarna för företagen kan förbättras. För faktum är att det bara finns ett sätt att skapa resurser till alla de ambitioner som man nu skissar på för den egna kommunen och det är att företagen får möjlighet att utvecklas, fler kommer i arbete och skatteintäkterna ökar.

En central fråga för att förbättra företagsklimatet är att se till så att mötet mellan kommunen och företagen fungerar så smidigt som möjligt. Det gäller inte minst i kommunens myndighetsutövning. Vi vet att det här är den vanligaste kontaktytan och vi vet också att det skiljer sig mycket över landet och i vår region. Kommunens bemötande, handläggningstidernas längd och avgifternas storlek är några områden där företagen upplever stora skillnader mellan kommunerna. Här finns även saker att göra på den nationella nivån. En viktig sådan är att utforma ett regelverk som innebär att avgifterna för kommunernas kontroll tas ut först efter det att kontrollen är genomförd.

I år sätter vi ett särskilt fokus på myndighetsutövningen och vi vill gärna vara en samtalspartner i det förbättringsarbetet för ett bättre företagsklimat i kommunerna. Vi har fakta, undersökningar, kunskap, goda exempel och närheten till våra medlemsföretag i respektive kommun. Min uppmaning till kommunerna är att lyssna på företagen, se över arbetssättet och låta er inspireras av de kommuner som lyckas bäst!

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv

Publicerat via SvenskPress.se av...

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs vision lyder: ”Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd”.

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt ... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK