– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Teknik och träning – en kombination för hälsan

Publicerad: 9/2, 2021

Det finns få saker i världen som är lika fascinerade som den mänskliga hjärnan. Den består av ett unikt ekosystem med miljontals hjärnceller som befinner sig i ständig förändring, även när vi sover. I takt med den teknologiska utvecklingen har våra hjärnor förändrats avsevärt, och som tur är finns det många verktyg som kan användas för att träna hjärnan ytterligare.

Parallellt med utvecklingen och framstegen inom teknologin har även forskarna fått andra förutsättningar för att studera våra hjärnor, bland annat genom magnetkameran som fick sitt genombrott för två decennier. Allting vi gör registreras och lämnar spår som kan studeras tekniskt.

Under de senaste åren har man lyckats bevisa vilka medel som kan användas för att träna den mänskliga hjärnan, och förutom daglig motion och gymnastik finns det även spel som visat sig ha positiva effekter. Utöver korsord och sudoku har även сasino online visat sig vara en drivande aktivitet för hjärnan. Utbudet är förvisso ganska stort och brett, men om man ägnar sig åt den här typen av aktiviteter är logiska och strategiska spel att föredra, som exempelvis poker. I fjol presenterades en ny amerikansk studie som fokuserade på spel, och här drog man slutsatsen att de som spelar poker på daglig basis har de vassaste hjärnorna. Bland de andra spelen som ansågs vara strategiska och positiva för hjärnan var blackjack, som i praktiken kräver att man använder sitt minne för att spela bra.

Det har gjorts ett flertal vetenskapliga studier, utspridda över ett flertal områden, och bland de positiva effekterna har man identifierat kreativitet, koncentration, planering och förbättrat minne. Bara mellan 2019 och 2020 ökade spelaktiviteter av den här sorten med 6 % bland den svenska befolkningen.

Hjärnstudier är inget nytt fenomen. Det är ett välstuderat ämne som befinner sig i ständig utveckling och som flitigt brukar uppmärksammas av både nationella såväl som internationella medier. En välkänd studie som nyligen presenterats visar dock att vår mentala hälsa mår ännu bättre om den här typen av träning kombineras med fysiska aktiviteter, gärna i utomhusmiljöer där människokroppen får möjlighet att gå ut och röra på sig i det fria. Det sänker stressen och bidrar till att vi kan utveckla våra hjärnor ännu mer. Spelar man exempelvis strategiska spel som kräver hjärnkapacitet så är detta ett utmärkt sätt att förbereda sig på. På senare tid har det dessvärre blivit svårare att engagera sig i spel som numera är reglerade på svenskt territorium. För bara något år lade regeringen fram en rad restriktioner som begränsar svenskars möjligheter att spela hos utländska aktörer. Med deras strikta åtgärder är konsumenter således begränsade till det utbud som är godkänt i enlighet med svensk lagstiftning. Mer om restriktionerna kan du läsa om här.

Tack vare internet och den teknologiska framgången som vi bevittnar till idag finns det många fler alternativ än så. Vill man träna sin hjärna kan man också vända sig till olika forum och nyhetsmedier som har många bra artiklar kring detta spännande ämne. Tips och råd kan även fås av professionella coacher – nu även genom videosamtal.

Rekommendationerna är tydliga när det kommer till vår mentala hälsa. Träna helst tre gånger i veckan, och kombinera träningen med logiska och strategiska spel som sätter igång hjärncellerna. Det gör att vi mår och presterar bättre i det långa loppet. Vad som kan vara tröstande i denna svåra tid är att detta är något som gör nytta för alla, oavsett vilken ålder vi befinner oss i. På sikt kommer effekten synas hos alla, oavsett bakgrund.

Publicerat via SvenskPress.se av...

Daniel Sallegren

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK