– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Sveriges nio värsta regler – och dummaste tillämpningar

Publicerad: 22/10, 2019

fPlus kommunkoll har tagit fram en riktigt roande lista på Sveriges dummaste regler 2019 och exempel på hur de har använts. Som när myndigheten stoppade biobränsle gjort på hästbajs eller Leif Mannerström tog strid mot en vansinnig regel. Notera att som företagare är det naturligtvis mycket oroande med den här typen av direkt dårskap och myndighetsövergrepp.

1. Leif Mannerström röt till mot tvångstekning av mat. Krögare och stjärnkockar tog strid mot Leksands kommun som krävde att insjöfisk hettas upp till minst 56 grader trots att andra kommuner har liberalare regler, till exempel grannen Rättviks kommun.”Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Abborre ska absolut inte stekas för länge”, sa stjärnkocken Leif Mannerström till fPlus om bråket. Fallet avgjordes när Mannerström fick rätt i den påföljande rättsprocessen.

2. Kommunens nota för fyra mejl – 8 000 kronor. Efter en mejlväxling om fyra meddelanden landade en faktura på 5 360 kronor i tillsynsavgift räknat på fyra timmar på Babors kontor. Dessutom innehöll fakturan en registreringsavgift på 2 680 kronor.

3. Jenny Nyström ansågs inte måttfull nog. Kalmarbaserade bryggeriet Ängöl fick inte sälja sitt midsommaröl på Systembolaget. Detta eftersom etiketten på flaskan – ett sommarmotiv av den kända svenska konstnärinnan Jenny Nyström – ansågs strida mot kravet på ”särskild måttfullhet”. Till slut fick Ängöl rätt.

4. Krångel stoppar biobränsle gjort på hästbajs. Elföretaget Fortum lägger ner projektet med att göra biobränsle av hästbajs i Sverige. Svensk lagstiftning sätter käppar i hjulet.

5. Ätbara ägg kasseras. Svenska livsmedelsbutiker tvingas slänga massor av ägg trots att de är fullt ätbara. Anledningen är en EU-regel som säger att senast en vecka innan bäst före-datumet måste äggen vara sålda annars ska de kasseras, skriver Aftonbladet.

6. Byråkrati sänker världens mest miljövänliga laxodling. Entreprenörerna bakom Smögenlax vill starta världens mest miljövänliga laxodling. Ansökan avslogs i april av Mark- och miljödomstolen med motiveringen att utsläppet i havet skulle kunna påverka miljömål negativt. Men utsläppen är bara en bråkdel av de utsläpp som sker i norsk laxodling.

7. Doung måste riva sin restaurang – förfulade torg. Doung Thach köpte en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men kommunen ville att Doung Thach skulle riva två tredjedelar av restaurangen. Motivering: Det förfulade torget. Efter kritiken ändrade kommunen beslutet.

8. Växjö höjde priset för tillsyn med 423 procent. Företagaren Karin Fransson driver en fotvårdsklinik i Växjö. För henne har priset för den kommunala tillsynen ökat med 423 procent. Tidigare tog det en timme för kommunen att granska Karins fotvårdslokal, i dag tar det 3,5 timmar. Timpriset för tillsynen har dessutom ökat från 600 till 897 kronor per timme.

9. Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor. Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.

Läs artikeln i sin helhet här:
https://www.fplus.se/sveriges-nio-varsta-regler-och-de-dummaste-tillampningarna/a/kJBgp6?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonkoll&utm_term=fplus_morgonkoll

Vill ni studera Svea Rikes lag närmare i konstruktiv dialog med myndigheter och tjänstemän finns källa till kunskap här:
https://www.bokus.com/bok/9789139019848/sveriges-rikes-lag-2017-klotband-/?source=googleps&gclid=Cj0KCQjw0brtBRDOARIsANMDykbx4RwW_pUo4IUn80DHq5Um4uEiaspBqA-GPSXsb0n07F-tsY3GIKYaAtpFEALw_wcB
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdateringar till att vi formulerar, publicerar och distribuerar... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Har du vidare funderingar kring hur cookies används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga