– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst

Svenska superalgen - en världssuccé

Publicerad: 4/3, 2019

Astaxanthin är naturens starkaste fettlösliga antioxidant. Den tas upp av kroppens alla celler och i mitokondrierna. Kroppens celler utsätts ständigt för oxidativ stress och därför har astaxanthin effekt på flera områden. Astaxanthin kan till exempel ge mer energi till musklerna, skapa en god känsla i magen, förbättra elasticiteten i huden och stärka ett svagt immunförsvar. Ämnet astaxanthin utvinns från en encellig mikroalgaen som odlas i en fabrik i Gustavsberg. Det var forskare i Uppsala som fann algen i Stockholms innerskärgård och när de förstod vilken potential algen hade uppfann de en odlingsmetod för att kunna skapa ett kosttillskottet.

Under 1980-talet började forskare i Uppsala utveckla en teknik för att odla den encelliga mikroalgen Haematococcus pluvialis. Algen innehåller ämnet astaxanthin som är det ämne som används för att färga gråa laxar aptitligt rosa. Forskare hade upptäckt att det fanns en mycket större potential i astaxanthin då ämnet tros vara världens starkaste fettlösliga antioxidant.

Det gjorde att uppsalaforskare inledde studier som gjordes i både cellmiljö och kliniska studier. Forskaren Åke Lignell har varit med sedan uppsalatiden. I dag jobbar han i fabriken i Gustavsberg, där algen föds upp i tankar. Åke säger:

– Vår forskning ledde fram till att vi 1995 lanserade kosttillskottet Astaxin. I dag finns det många bra och väldokumenterade studier på astaxanthin. Det speciella med algen är att den tas upp i mitokondrierna och membran som omger cellerna. Där skyddar den cellerna mot oxidering. Membranen kan brytas ner av fria radikaler och orsaka problem med hälsan. Astaxanthin är till skillnad från många andra antioxidanter, fettlöslig vilket gör att den lagras i kroppen och ger en längre skyddande effekt än vad vattenlösliga antioxidanter gör som passerar igenom kroppen ganska fort.


BIDRAR TILL STARKARE IMMUNFÖRSVAR

Grönalgen är paradoxalt nog mest känd för sitt röda innehåll. Det är när algen kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus som den skiftar från grönt till rött och det är under den omvandlingsprocessen som den producerar det kraftfulla ämnet astaxanthin. Algen förekommer där det finns gott om solljus och frodas i både insjöar, ytvatten i dammar och ute i skärgården. Man kan inte se mikroalgen för blotta ögat utan den syns egentligen som en samling av många små mörka prickar som flyter omkring.

– Vi har plockat vår alg i Stockholms skärgård och håller stammen vid liv i stora tankar på fabriken i Gustavsberg. Vår upptäckt har fått gensvar runt om i världen vilket gjort att forskningen tagit fart. Att forskare från andra länder fortsätter analysera algen och kan bekräfta de hälsosamma effekterna stärker förstås våra egna svenska studier, säger Åke Lignell.

Eftersom astaxanthin kan skydda cellerna mot oxidering i hela kroppen har den hälsofördelar på flera områden. Den är antiinflammatorisk, gör ett svagt immunförsvar starkare, ser till att musklerna får bättre uthållighet och att träningsvärken inte blir lika tydlig dagen efter fysisk ansträngning. På grund av att mikroalgen kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna är den populär bland idrottare.

DÄMPAR INFLAMMATION

– Ett område som vi är speciellt intresserade av är astaxanthins inverkan på musklerna. Vi gjorde en studie på gymnasieelever där vi såg att muskeluthålligheten ökade signifikant jämfört med placebo. När skidlandslaget började med preparatet fick vi en positiv respons från deras dåvarande läkare som berättade att skidåkarna återhämtade sig snabbare efter både träning och tävling men också att immunförsvaret stärktes. Vi har också gett tillskottet till unga fotbollsspelare och sett att mängden antikroppar ökat markant i saliven vid ett intag. Det ökar skyddet mot infektioner i övre luftvägarna, säger Åke Lignell.

Astaxanthin är kroppens försvar mot de fria radikalerna. Ett överskott av fria radikaler är det som benämns som oxidativ stress. Det är kroppen själv som producerar de fria radikalerna som en biprodukt vid syreomsättningen. Om proteiner, fetter och DNA oxiderar tappar kroppen och cellerna sin vitalitet. Oxidativ stress är inte bra för oss men fria radikaler är dock inte enbart av ondo, de behövs till en viss del i vårt immunförsvar. Astaxanthin skiljer sig från många andra antioxidanter därför att ämnet inte kan (som andra antioxidanter) förvandlas till en fri radikal när den utför sitt arbete. En studie i USA visade att cyklister som fick astaxanthin cyklade snabbare. Algen kan också dämpa inflammationer som uppstår i muskler vid hård träning samt ge snabbare återhämtning

KAN STÄRKA IMMUNFÖRSVARET

Astaxanthin stärker immunförsvaret och skyddar cellerna invändigt men också utanför, vilket är en unik förmåfa. Astaxanthin verkar i mitokondrierna, cellernas kraftverk och efter en tid med astaxanthin känner du förmodligen att du inte blir lika lätt trött som innan. Antioxidanten har också en annan mycket ovanlig egenskap – den fungerar i både den fettlösliga och vattenlösliga delen av cellen.

Andra antioxidanter som exempelvis E-vitamin kan endast skydda den fettlösliga delen av cellen medan C-vitamin bara arbetar i den vattenlösliga delen. Många analyser i djurmodeller men även i kliniska studier har visat att mag-tarmbakterien Helicobacter pylori, som kan skapa inflammationer, dämpas av astaxanthin. Positiva resultat har även setts hos dyspepsipatienter.

Astaxanthin är en karotenoid, vilket är organiska fettlösliga färg- och näringsämnen som också förekommer i växter, svampar och vissa bakterier. Till skillnad mot många andra karotenoider så förvandlas inte astaxanthin till A-vitamin. Men astaxanthin har den ovanliga egenskapen att den kan passera blod-hjärnbarriären och nå ögon och hjärna med sina hälsobringande egenskaper. Bland annat verkar det som om antioxidanten kan skydda, ögats muskel vilket gör att det motverkar ögontrötthet.

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga