– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Stora ränteskillnader vid lån på 10 000 kronor

Publicerad: 30/11, 2021

Julen närmar sig med stormsteg vilket brukar innebära att utgifterna ökar. Inte bara för alla julklappar, utan också ökade elpriser, nya varma kläder och allt som har med själva julfirandet att göra. Den som planerar att låna pengar för att underlätta månaden bör sondera terrängen och varsamt välja långivare.

Nu är det inte långt kvar, snart står julen vid dörren tillsammans med vänner och familj. Härliga tider tycker vissa, ett påtvingat ont säger andra. Oavsett vilket firar det flesta av oss julen och med detta kommer också en hel del utgifter. Det är inte för inget som januari kallas för årets fattigaste månad.

Vissa kommer säkerligen att dryga ut kassan för både jul och nyår med ett lån, men den som planerar att låna 10 000 kronor bör träda varsamt fram och sondera terrängen noggrant. Även om det är lätt att låna pengar, kan räntan på lånet variera kraftigt mellan olika långivare, vilket i sin tur påverkar totalbeloppet för lånet.

Jämför noggrant före du väljer

Tack och lov finns det smidiga och enkla alternativ för att jämföra dagens olika långivare på en och samma gång. Precis som det finns plattformar för att jämföra olika elbolag eller bredband, finns det även jämförelsesidor för banker och andra långivare. Ett sådant alternativ är Sverigekredit.se, som enkelt och tydligt informerar om vilka olika lånealternativ som finns där ute.

När det kommer till ett mindre belopp som 10 000 kronor kan räntan variera desto kraftigare. Detta eftersom det är alternativ som SMS-lån som är den vanligaste förutsättningen för låga lånebelopp. På Sverigekredit.se ser vi exempelvis att den effektiva räntan på tidigare nämnda belopp kan sträcka sig från allt mellan 2,95 till 83 procent – sanslöst men sant.

Stor påverkan på totalbeloppet

De flesta är bekanta med begreppet ränta, vilket är den procentsats som långivaren får betala tillbaka till låntagaren utöver det ursprungliga lånebeloppet. Är räntan 10 procent per år, blir det varje år tio procent extra att betala på det kvarstående beloppet. Det viktigaste att titta på när det kommer till olika typer av lån, inte minst SMS-lån, är den effektiva räntan.

För att få en mer korrekt uppfattning över vad totalsumman blir för att ta ett lån är den effektiva räntan den bästa siffran att gå på. Detta eftersom den effektiva räntan är en sammanslagning och uträkning av alla olika räntesatser som kan finnas på ett lån, utöver årsräntan (samt hänsynen till avbetalningstiden) tar man här hänsyn till uppläggningsavgifter, nominell ränta och andra kostnader.

De flesta av oss behöver förr eller senare låna pengar, om det så rör sig om ett hus- eller bilköp eller en lyxresa eller för att finansiera en ekonomiskt tyngre period. Det viktigaste är att göra sin research och aldrig låna för mer än vad man har möjlighet att betala tillbaka. Se till den effektiva räntan och välj det bästa alternativet därefter.

Molldog Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Molldog Media

MollDog Media är ett mediebolag baserat i Göteborg.

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK