– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Ellen och Albina

Ellen och Albina

Städa haven nu - snart är det för sent!

Publicerad: 26/7, 2020

Nedskräpningen av haven är som bekant inte bara en nationell angelägenhet utan också en internationell och problemen bör lösas av de organ som är tillsatta, men vi måste alla dra vårt strå till stacken. "Vi skall inte skräpa ner i naturen....." klingar i mångas öron, men inte i tillräckligt mångas. Glädjande nog är det våra ungdomar som går i frontlinjen och här presenterar vi ungdomar som har gått från ord till handling på ett berömvärt sätt. Vi i Fjordar och Folk är glada och tacksamma för att vi får medverka med information tack vare min vän Katarina Blomkvist, som skrivit artikeln.

Ungdomar planerar att ta upp 10000 kg skräp ur havet!

 

Mikaela Julher och hennes tvillingbror Lukas (19 år) har som mål att plocka upp 10 ton skräp ur havet och framför allt på västkusten! De har redan tagit hand om 5 ton som lämnats in för återvinning så de har kommit en bra bit på väg. De hoppas nå målet i augusti 2020 då de nu har fått Ellen Tingström och Albina Lampa till cleanup-temet.

Städa stränder har de gjort redan i barndomen vid familjens sommarstuga ett stenkast från havet i Bohuslän. Problemet med ilandflytande plast har ökat och de kände att de ville hjälpa havet och det marina djurlivet.

Redan under gymnasiet startade Lukas och en klasskamrat försäljning till förmån för rent hav. De drev då ett UF-företag (Ung Företag) där de i skolan fick starta, driva och avsluta ett företag. Mikaela hoppade på efter gymnasiet och syskonen har nu drivit sitt aktiebolag i ett år! De har gjort detta till sitt jobb och för att finansiera strandstädandet tillverkar de (för hand) armband i bomull och trä som säljs genom deras webbshop och hos utvalda återförsäljare.

Vad gör man då med allt skräp som plockas upp? Mikaela svarar, att de använder sig av Strandstädarkartan, en karta som finns online för allmänhet och kommuner där vem som helst kan markera var det behövs städas, eller var det finns ihopsamlat skräp som behöver hämtas. Strandstädarkartan är ett samarbete mellan kommuner på västkusten och täcker hela Bohuslän och Kungsbacka, vilket är den mest utsatta kuststräckan i Sverige. De använder kartan delvis för att hitta havsskräp att plocka upp, men markerar också var de städat och att det finns skräp att hämta. I en del kommuner är det kommunen som ordnar hämtning av skräpet men det finns också andra organisationer som är finansierade av kommunen för detta. Det skräp som samlas in i Sotenäs skickas till Marin återvinning, Sveriges första återvinningscentral för marint avfall.

Text Katarina Blomkvist

Bilder Clean Sea

Läs gärna mer i www.fjordarochfolk.se samt www.svenskpress.se

Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Det finns gott om skräp längs Västkusten

Det finns gott om skräp längs Västkusten

Mikaela

Mikaela

Armbanden

Armbanden

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK