– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Sandra Larsson, Sorgebearbetare

Sandra Larsson, Sorgebearbetare

Sorgebearbetare, en resurs att räkna med.

Publicerad: 4/10, 2019

Ny i Sverige. Vad betyder det egentligen?
Ja, svaret på den frågan är såklart varierande efter person och förekommen anledning.
Jag har träffat Sandra Larsson som själv valde att lämna sitt hemland för kärleken hon fann i Sverige. Hon har upplevt hur det är att vara ny i Sverige. Det har gjort att hon känner stor empati för andra som kommer hit, hon vet ju hur det är.
Jag blev berörd av hennes resa och val av profession, hon har vigt sitt liv till att hjälpa andra människor i sorg. En eldsjäl som brinner för att sprida hopp och framtidstro till andra. Det vill jag sprida vidare till er, hon är verkligen en tillgång i vårt samhälle, en brobyggare för förbättrad folkhälsa. Ett språkrör som talar sex olika språk;
- Italienska, Franska, Spanska, Engelska, Svenska och Portugisiska.
Här är hennes egen berättelse;

Jag kom till Sverige 1993 det var egentligen inte planerat att jag skulle stanna kvar och leva här, men det blev så på grund av att jag hittade kärleken här.

På den tiden när jag kom till Sverige så såg saker och ting mycket annorlunda ut från hur det är idag.

Vi var inte så många invandrare i Sverige då och det var lättare att få jobb , kanske på grund att jag bodde i Stockholm. När jag skulle söka arbete i Sverige var det som att bli barn på nytt, jag hade med mig en universitetsutbildning från Brasilien där jag redan läst och utbildat mig till sjuksyster, men den utbildningen räknades inte i Sverige så det var bara att sätta sig i skolbänken igen. Jag tänker att utbildningen hölls väldigt mycket på latin och jag tycker att latin är latin var du än är i världen – men som sagt, jag fick förlänga min utbildning och gjorde den på högskolan i Sverige för att komplettera mina betyg. Jag har sedan dess arbetat mycket med hälsa och integration och med i CV:et följer bland annat med Migration och integrationsenheten i Söderhamn och jag har varit projektledare till Mångkulturell en doft för hela världen. Spännande erfarenheter.

Mitt arbete handlar om att få människor att må bra oavsett vad som inträffar i livet. En sorg i livet kan se så olika ut. Ett dödsfall. En skilsmässa. En funktionsvariabel. Händelser som gör oss oförmögna eller som förhindrar oss från att känna glädje. Det finns många anledningar till varför människor hamnar på en plats i livet där en behöver hjälp att hantera sina känslor och livssituationer.

Mitt arbete går ut på att ge människor verktygen att klara hinder som uppstår i livet och ge färdighet i att anpassa sig. Det är mycket att lära sig förstå, där är jag en resurs så människor kan må bra och känna sig hemma i Sverige
Det finns många nya regler att lära sig när en kommer hit, sociala sammanhang och samspel som många inte är van vid och så har vi språket såklart. Att kommunicera med sin omgivning är viktigt för samhörighet och för att göra sig förstådd.

Just nu till exempel arbetar jag med ett projekt för kvinnor som har kommit till Sverige, kvinnor som är lite äldre och som känner sig ensam. Vi arbetar förebyggande och direkt tillsammans med den gruppen kvinnor så att de från början integreras i Sverige och blir självständiga.

Det är väldigt många människor som behöver sorgebearbetning. Föreställ dig att komma till ett nytt land, ny kultur, nytt språk, nya intryck varje dag och så lägger vi till en svår ryggsäck med tunga erfarenheter som behöver tas hand om, allt det här samtidigt.
Det är många som är medveten om sina behov och som själva söker hjälp men det finns såklart även människor som gärna stoppar alla problem under mattan för att de inte vågar konfrontera sina egna spöken. Vi gör stor skillnad för den enskilde individen eftersom skillnaden är att vi hjälper individer att klara av sin sorg och gå vidare i livet.

Mina tre livsråd

Jag skulle säga vara dig själv, strunta i vad folk tänker om dig, bara du vet vad du går igenom i livet.

Respektera och gör för andra människor precis som du vill att de ska göra och vara med dig.

Jag är omtänksam, vill att alla mår bra därför säger jag till alla att leva livet som om det skulle vara sista dagen i deras liv. Skratta så gott det går, för livet är för kort för att inte vara lycklig. Försök göra allt som du önskar idag, för imorgon kan det vara dagen när det du önskar blir verklighet.

Sandra Larsson
Söderhamn 2019 10 04
--------------------
Anna Idell
CFA-Tidningen
CFANYTT

Publicerat via SvenskPress.se av...

CFANYTT

CFANYTT - Community för alla goda nyheter.
Vi är media för dig som vill vara med och göra skillnad - på riktigt. Nu tar vi ett steg till med CFANYTT. Vi söker dig och er som är en person, företag, or... Läs mer

Se alla nyheter »

Sandra har vigt sitt liv till att hjälpa andra människor i sorg.

Sandra har vigt sitt liv till att hjälpa andra människor i sorg.

Sandra ger tid och energi för att finna glädje i livet.

Sandra ger tid och energi för att finna glädje i livet.

Sandra var projektledare till Mångkulturell en doft för hela världen.

Sandra var projektledare till Mångkulturell en doft för hela världen.

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK