Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar bland kvinnor som dricker mycket mjölk
Publicerad: 29/11
KOST. En ny studie där data från 100 000 personer analyserats under 30 år visade att det finns ett tydligt samband mellan mycket mjölkdrickande och risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men sambandet sågs enbart hos kvinnor.
När en studie på svenskarnas mjölkvanor presenterades för tio år sedan väckte den uppmärksamhet. Studien innefattade hela 105 000 män och kvinnor och visade att de som drack mycket mjölk hade en ökad risk att få benbrott, men analysen visade också ett samband mellan mycket mjölkdrickande och för tidig död. Man konstaterade att inflammationer och oxidativ stress ökade i kroppen på grund av högre mjölkintag.
Nu har den kommit en ny studie, gjord vid Uppsala universitet, där man under 30 år följt 100 000 personer varav 40 000 var kvinnor Studien visade att det finns ett samband mellan risken att få hjärt- och kärlsjukdomar och hög mjölkkonsumtion – men bara bland kvinnorna. Det rapporter Uppsala universitet.
MJÖLKSOCKER HAR NEGATIV EFFEKT PÅ HJÄRTAT
Studien är stor och anses därför vara ett komplement till tidigare studier och visar att ett måttligt intag av mjölk, som räknas som mer än två glas mjölk per dag, visade på en förhöjd sjukdomsrisk hos kvinnor.
Karl Michaëlsson, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper berättar i ett pressmeddelande på universitets hemsida varför det finns en skillnad i effekt i kroppen i män och kvinnors mjölkdrickande: ”Det finns en könsskillnad i kroppens nedbrytning av sockermolekylen galaktos till glukos. Galaktos är en komponent av mjölksocker och det är välkänt från djurexperimentella studier att ett högt intag av galaktos leder till cellstress och inflammation, ett tidigt åldrande och negativa effekter på hjärta och kärl.”
Han fortsätter att berätta att de via omfattande analyser av protein kunde man visa att kvinnor som dricker mycket mjölk är kopplat till nivåer av protein i blodet som påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom.
PROBIOTIKA DÄMPAR INFLAMMATIONER
Även i den här studien såg man att yoghurt och fil inte gav någon förhöjd sjukdomsrisk. Forskarna tror att det bland annat beror på att dessa produkter innehåller mindre mjölksocker och att probiotikan i produkterna dämpar inflammation i kroppen.
Forskarna har gjort en till mjölkstudie som de hoppas på att publicera inom kort. Den pågick under tre veckor där försökspersonerna delades in i olika grupper och fick till uppgift att dricka olika mängd mjölk och där har man mätt stressen i cellerna.
Läs mjölkstudien här.