– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Riksrevisionen har fel om revisorsplikten

Publicerad: 23/3, 2018

Riksrevisionen har fel om effekterna av den slopade revisionsplikten för mindre bolag enligt en av Sveriges främsta ekonomiprofessorer, Sven-Olov Daunfeldt på HUI Research. Riksrevisionen har i en tidigare rapport kommit fram till att de bolag som valt bort revision har utvecklats sämre jämfört med de företag som behöll revisor efter reformen. Riksrevisionens rekommendation är att "revisionsplikten för små bolag bör återinföras".

– Problemet är att de företag som har valt revision sannolikt växt snabbare även om reformen inte genomförts, berättar Sven-Olov Daunfeldt. En mycket trolig orsak till att de behåller revision är ju att företaget vill växa, dvs att de har högre tillväxtambitioner (vilket inte kan observeras i data), vilket innebär att de kommer att överstiga gränsvärdena och ändå måste ha en revisor.

Det finns således inget motiv för dessa tillväxtorienterade företag att välja bort revision. Riksrevisionens resultat beror således på en selektionseffekt och inte på den slopade revisionsplikten för mindre bolag.
– Jag kommenterar RIksrevisionens rapport på följande sätt i Revisionsvärlden:
”Resultaten i Riksrevisionens rapport skiljer sig ganska mycket från våra. Problemet med deras tillvägagångssätt är att de jämför företagen som valde revision jämfört med de som inte valde revision. Det finns en mycket sannolik förklaring till att vissa företag valde revison – de hade ambitionen att växa och visste att de ändå snart skulle behöva revision”

– Vi har i en ny studie också utvärderat denna reform, men jämför istället utvecklingen för de företag som fick välja revision mot de något större företagen som inte fick möjligheten att välja bort revision. Våra resultat indikerar att den slopade revisionsplikten lett till att de behandlade företagen ÖKAT sin sysselsättningstillväxt med i genomsnitt 0,39% Det låter inte mycket, men det finns å andra sidan många små företag i ekonomin. Totalt motsvarar sysselsättningsökningen cirka 1,830 nya jobb.

– Ytterligare en sak som måste tas i beaktande är att tröskelvärdena för att kunna välja bort revision är väsentligt högre i våra konkurrentländer, något som Riksrevisionen anmärkningsvärt nog inte nämner i sin rapport. Min slutsats är revisionsplikten för små bolag inte bör återinföras, utan att gränsvärdena för att undantas från revision snarare bör höjas.

Daunfeldts artikel är samförfattad med Asif M Huq, Fredrik Hartwig och Niklas Rudholm och finns att ladda ned här https://swopec.hhs.se/huiwps/abs/huiwps0131.htm
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdateringar till att vi formulerar, publicerar och distribuerar... Läs mer

Se alla nyheter »

Professor of Economics, HUI Research

Professor of Economics, HUI Research

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK