– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Bild: Arbetsförmedlingen

Bild: Arbetsförmedlingen

Regeringens vanskötsel av Arbetsförmedlingen bäddar för Alliansen

Publicerad: 3/7, 2018

Minns ni det höga tonläget inför valet 2014 från socialdemokraterna och särskilt Ylva Johansson och Raimo Pärssinen om att Arbetsförmedlingen (AF) skulle vändas upp och ned? Förtroendet för myndigheten skulle vändas och stärkas. Det skulle vara slut med ”coach-fiaskon” och resultaten skulle förbättras. Nu i efterhand kan vi konstatera att ännu ett vallöfte, som inte infriats och som kan läggas på soptippen.

I dagarna kom opinionsföretaget Nordic Brands årliga förtroendeundersökning för statliga verksamheter. Lagom till Almedalsveckan kom en veritabel käftsmäll på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Generellt ökar nämligen förtroendet för flera myndigheter i studien, vilket är bra, men tilliten till AF är i princip obefintlig! Opinionsinstitutets chef Robert Gelmanovski har ansvarat för undersökningen och pekar på ett ”extremt lågt förtroende” bland allmänheten och att ”väldigt många inte tycker att Arbetsförmedlingen behövs”.
- Det är två viktiga målgrupper som är särskilt missnöjda med Arbetsförmedlingen, de arbetssökande och arbetsgivarna, säger riksdagsman Lars Beckman (M)! Det här går i direkt motsatt riktning mot regeringens vallöften från 2014.
De senaste åren har regeringens strategi varit att satsa mer pengar på att anställa fler medarbetare hos AF, samtidigt som ett internt förändringsarbete skulle bära frukt och vända förtroendet. En central del i målsättningen har varit att utveckla AF till en ”matchningsspecialist”.
– Alla de fina orden och ambitionerna har man misslyckats med att infria och varningsklockorna har ringt förgäves och i stället har skandalrubrikerna om AF staplats på hög det senaste året, säger Lars Beckman. Först var det coach-skandalerna, där det visade sig att konsultföretaget ”Gaia Leadership”, närstående till socialdemokraterna, livnärt sig i flera år på att leverera tveksamma terapi-övningar till AF:s hårt arbetande personal.
Riksdagsman Lars Beckman är bekymrad över utvecklingen.
- Sen kom Riksrevisionens granskningar, som visade att arbetslösa får lägre framtida inkomst om man går en förberedande arbetsmarknadsutbildning, än om man inte går den, säger Lars BEckman. Och så har vi de senaste IT-haverierna med diverse kartläggningsverktyg för nyanlända flyktingar som i värsta fall kan ha utnyttjats av flyktingsmugglare.
Kartläggningsverktyget fick omedelbart läggas ner i ren panik med kort varsel.
- Det är lätt att dra på mungiporna åt alla haverier, men baksidan är att det satsats 80 miljarder skattekronor varje år på det här systemet och som du och jag betalar för, säger Lars Beckman. Det här duger inte, så när vi återtagit regeringsmakten i höst blir det ordning och reda i arbetsmarknadspolitiken!
Lars Beckman framhåller att skattepengar ska hanteras mycket varsamt. De funktioner som marknaden redan har tagit över när det gäller jobbmatchning ska AF inte arbeta med.
- Uppdraget måste göra tydligare och inriktas till det fåtal grupper som behöver extra stöd och hjälp, säger Lars Beckman. De till 100 procent skattefinansierade låtsas-jobben måste bort!
Arbetsförmedlingen ska enligt Lars Beckman i stället inrikta sig på att jobba med kontrollfunktioner och moderna instrument för att åstadkomma skräddarsydda och individuella insatser för de arbetslösa.
- Anslaget ska minskas skyndsamt samtidigt som ett antal skattelättnader behöver genomföras och som skapar riktiga jobb, säger Lars Beckman. Vi ska vi se till att AF får hjälp av de upphandlade och högpresterande aktörer ska få mer att göra samtidigt som dåliga leverantörer gallras ut.
Nordic Brands senaste opinionsundersökning visar tydligt att alla eventuella tankar om en snar förbättring av nuvarande Arbetsförmedling inte är tänkbar.
- Arbetsförmedlingen, sossarnas kronjuvel i statsförvaltningen, är på dekis, avslutar Lars Beckman. Det är dags för en radikal reform redan i höst, inte minst för Gävleborgs nästan 13.000 arbetslösa som kräver bättre stöd och hjälp!
Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Publicerat via SvenskPress.se av...

Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skriva så att alla skall kunna förstå även komplicerade hä... Läs mer

Se alla nyheter »

Riksdagsman Lars Beckman (M)

Riksdagsman Lars Beckman (M)

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK