– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Foto: Räddningstjänsten Ljusdal

Foto: Räddningstjänsten Ljusdal

Passiv regering har försämrat Sveriges krisberedskap

Publicerad: 20/7, 2018

Enligt de senaste uppgifterna härjar uppemot 80 bränder runt om i Sverige och som nu sprider sig med vindens hastighet i torra skogar och marker. Inte minst Hälsingland är hårt drabbat! Skogsägare, lantbrukare och invånare runt om i landet drabbas hårt när de tvingas evakuera från sina hem och får se sina tillgångar i form av åkermark och skog förstöras i en allvarlig omfattning.

- Vi känner alla starkt med de drabbade, och alla som bidrar till släckningsarbetet och andra hjälpinsatser är värda allas vår respekt, säger de Moderatariksdagsledamöterna Beatrice Ask och
Lars Beckman i ett uttalande. Hemvärnet i Gävleborg sliter hårt med att bistå våra hjältar i räddningstjänsten.
Inte minst tillströmningen av alla frivilliga krafter säger något om styrkan i det svenska civilsamhället. Det viktigaste nu är förstås att bekämpa de akuta bränderna med alla tillgängliga medel. Brandbekämpningen är mycket krävande på både material och människor. De som arbetar med brandbekämpningen måste få avbyte för rast och vila. Bristen på uthållighet när det gäller utbildad räddningstjänstpersonal är påtaglig. Utanför större städer finns stort behov av deltidsbrandmän och att säkerställa att fler kan och vill åtaga sig den uppgiften är nödvändigt. Det räcker inte att ålägga ansvaret för detta på kommunerna, regeringen måste ta ledarskapet på allvar samt se till att det händer något. Alliansregeringen tog initiativ till en stor utredning av skogsbranden i Västmanland 2014 och som bland annat skulle föreslå åtgärder för hur myndigheterna bättre skulle kunna hindra och hantera liknande händelser i framtiden. Utredningen begränsades sedan av regeringen Löfvén som istället lät Myndigheten för samhällsskydd och beredskap överta ansvaret för att identifiera förbättringsåtgärder. Det är anmärkningsvärt att regeringen begränsade en viktig utredning om landets krisberedskap för att istället låta den myndighet som har ansvaret för hanteringen av branden 2014 utvärdera sina egna tillkortakommanden. Det här är en hantering vi moderater vänder oss skarpt emot. En bred utredning som analyserar hur vi kan stärka vår krisberedskap vid skogsbränder måste återupptas.
Regeringen har under mandatperioden inte presenterat några nämnvärda förslag för att stärka vår krisberedskap vid skogsbränder. En regering som inte förmår att prioritera en grundläggande funktion som krisberedskap har all anledning till självkritik. Exempelvis motsvarar bara kostnaden för regeringens elcykelpremie kostnaden för 3-4 brandflyg. Sverige behöver en ny regering som prioriterar vår krisberedskap – inte bara i ord utan även i handling.
Beatrice Ask (M)
Lars Beckman (M)
Lars Beckman, riksdagsman (m)

Publicerat via SvenskPress.se av...

Lars Beckman, riksdagsman (m)

Lars Beckman är invald i riksdagen för Moderaterna i Gävleborg.
Den som vill följa Lars Beckmans blogg kan också prenumerera på inläggen så blir man automatiskt uppdaterad!
Kolla på http://www.lars... Läs mer

Se alla nyheter »

Beatrice Ask, riksdagsledamot M

Beatrice Ask, riksdagsledamot M

Lars Beckman, riksdagsledamot M

Lars Beckman, riksdagsledamot M

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK