– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Paret gjorde om sin gård till Företagshotell

Publicerad: 18/6, 2021

På Johnssons Gård i Vare söder om Varberg är det fullt av aktivitet! Nya och redan etablerade företag har tagit plats i en del av de gamla stallarna, ladugårdarna och även utomhus. Allt ger gården nytt liv och kreativiteten flödar!

När Eva-Lena var liten så drömde hon om att bli arkitekt. Och det har hon fått nosa på lite när hon jobbade på Derome.

Något som hon ångrar att hon inte gjort är att hon borde läst natur eller tekniskt på gymnasiet men hon såg hur mycket hennes syster som gick den här linjen, pluggade så hon valde ekonomiskt i stället då hon var skoltrött. Detta kan jag ångra lite men det har ju gått bra ändå, säger Eva-Lena och skrattar.

Eva-Lena har bott i Stenungsund och är uppvuxen på Kullen. Hon är född-63 och gick på Gamla Nyborgsskolan.. När Ringhals byggdes i Halland så lockade de med sig hennes pappa ner och han veckopendlade först 1 år mellan Stenungsund och Varberg men sen flyttade de ner till Varberg -71 hela familjen.

– Vi hamnade på nybyggda Trälyckan, berättar Eva-Lena. Men efter ett tag byggde mamma och pappa ett hus vid Träslövs kyrka. Jag bodde med dom där ett tag då jag bara var 14 år när vi flyttade dit.

Jag var inte mer än 15 år när jag träffade Håkan som nu är min man och pappa till våra 3 barn, berättar Eva-Lena. De har tillsammans bott i Varberg över 30 år på Håkans föräldrars gård men nu sen 7,5 år tillbaka så har vi flyttat till Träslövsläge där vi idag bor jättefint med utsikt över havet.

-Jag har haft en dröm i hela mitt liv att få bo vid havet, berättar Eva-Lena. Men Håkan var ju tvungen att bo på gården så länge som han var bonde. När de sen delade på sig han och hans bror och bestämt sig för att avveckla Vare Lantbruk AB så sa jag till Håkan att nu vill jag förvekliga min dröm. Är det okej eller? Jajjamensan, det är det sa han men det tog ett par år innan det blev av men till slut hittade vi ett hus vid gränsen till Gamla Köpstad vid Träslövsläge och vi kan nu se havet från huset, berättar hon.

ennes man Håkan jobbade tidigare på gården i jordbruket både med sin pappa och senare även med sin bror. De utvecklade gården mycket och låg väldigt i framkant när det gäller tekniken men tyckte aldrig att det lossnade riktigt så de tjänade de där pengarna de önskade sig. Bröderna lade ner sitt gemensamma AB 2010, delade upp maskinerna och hjälptes sedan åt med växtodlingen på sina respektive gårdar som ligger granne med varandra och ingick båda i företagets verksamhet tidigare.

Eva-Lena har jobbat 25 år på SE-Banken, Sedan tog hon tjänsteledigt då hon ville läsa till webredaktör vilket hon gjorde på Högskolan i Borås sedan sa hon upp sig från banken och startade egen fotofirma.

– Jag har älskat att fotografera under hela mitt liv. Många hade uppmuntrat mig till att starta företag inom detta flera år innan jag kom till skott. Hon fick uppdrag från Warberg IC att bli klubbfotograf så det var hon i 4 år parallellt med att hon pluggade de två första åren och sedan var hon egen företagare i två år.

Det var sponsorer som ville anlita mig som fotograf så hon startade företag så då hon behövde fakturera dom för jobbet, berättar Eva-Lena.

Efterer ett tag blev det så att andra började visa intresse för att hyra lokaler av oss och när Håkan skulle bygga nya garage så kom en kille som bor i närheten och frågade om han kunde få göra ost i deras lokaler. Och så km det sig då att han fick husera i mjölkrummet och lite till av lokalerna så at han kunde ha en butik också.

Detta var samtidigt som jag jobbade på Charden, berättar Eva-Lena. Under ett halvår så gick jag runt och hälsade på lite gamla bekanta och berättade om våra planer och då var det en bekant som också ville vara hos oss. Så det blev så att hon fick hålla till i den charmiga delen av ladugården

Nu har hon sin keramikverkstad där. Några som skulle starta en Barbeque-restaurang ringde en dag och frågade om de fick vara hos oss. Jag blev helt stum och undrade om han visste vad han frågade men han ville gärna ha det lite ruffigt och tror det skulle passa oss så han ville komma med en gång.

Jag och Håkan hade en timme på oss att vänja oss vid tanken. Håkan började bygga om lite igen så att de kunde komma till oss med sitt Barbeque projekt och de hade öppet endast på lördagarna. Detta blev otroligt populärt. Vad skulle vi nu kalla vårt nya projekt? Det var frågan men jag kom ganska snart på ett namn för jag hade för ett tag sedan då jag jobbade och hjälpte Håkan och hans bror med deras fakturering för garageuthyrningen börjat använda namnet Johnssons Gård så det fick det bli.

Eva-Lena berättar att hon är väldigt mycket på sociala medier och andra kanaler där hon marknadsför sitt och företagarna som hyr in sig på Johnssons Gård så det spred sig och det kom en dag en tjej som var konstnär som ville ha sina tavlor hos oss och idag har hon en ateljè på Johnssons Gård.

En dag såg jag en annons att Golden Wellness hade premiär för streetriders så det blev jag sugen på att prova. På så sätt träffade jag Petra som frågade om de fick anordna en hinderbana hos oss så min Håkan gick all-in med 350 m lång hinderbana och en massa annat för utomhusträning.

 

Utöver hinderbanan så hyr de också en stor lokal. I samma veva ringer 2 tjejer som jobbade på Bageriet på Björkäng och frågar om de fick komma och vara hos oss med för att starta cafe och bageri. Vi fick hemlighetshålla detta ett bra tag. Men när vi berättade för hon som har blomsterbutiken att det snart var ett cafè på gång såg hon potentialen och ville gärna stanna kvar på heltid. Eftersom jag samtidigt fick en fast heltidstjäntibland på Varberg Energi passade det mig riktigt bra att hon tog över min lokal,

Vi har också en helt grym kille hos oss, berättar Eva-Lena. Han heter Martin Suneson och har sitt Subbes bryggeri. Han är oerhört nördig på öl. Han är också kock. Barbeque restaurangen jag nämnde förut fanns hos oss i 3 år men sålde sen sin verksamhet till Spiseriet och den ena killen som äger detta har jobbat på 12 år på Thörnströms och är en duktig Somelier, Fromager vinkännare som fått priser på en restaurang gala och de har även fått klassificering i White Guide. De har skapat en restaurang inne och ute och gjort det väldigt fint.

Det är säkert 15 personer som jobbade på gården ett tag innan pandemin. Idag har dom: Henbränt Keramik, Subbe Bryggeri, Nackhellehem Blommor & Inredning, Sikta Stenungsbageri, Golden Wellness, Eva Otterström, med flera.

De hyr också ut boningshuset genom AirBnb och vi renoverar en väderkvarn för att hyra ut.

Vi annonserar tillsammans vi och företagen på gården och har event ihop. De har en egen facebookgrupp. Där informerar vi tillexempel att det kommer ett busslass. Vi diskuterar olika annonseringar medmera.

-Lena berättar att hon har varit med i många föreningar och många av hennes gamla klasskamrater är företagare och hon har varit med i Företagarna och fotograferat för sponsringsprogram mm så det stora nätverket jag skaffat mig under åren har säkert underlättat för många att hitta till gården när jag annonserat säger hon

För ungdomarna i UF, där rekommenderar jag att vända på varenda sten och att vara med på nätverksmöten. Det kanske inte ger något idag men imorgon kan det vara din största kund.

Jag frågar Eva-Lena hur länge dom haft sin verksamhet och det är bara 6 år och de har nu redan fått flera fina priser och något hon är stolt över är att de fick priset Årets Entreprenör. Kommunens pris på Varbergsgalan genom Företagarna, Sen fick dom oväntat ett pris genom Landsbyggarna. - De driver det projektet att lyfta landsbygdsföretag och vi gick till final och fick det priset så nu har vi tavla med detta pris också. Det betyder väldigt mycket för oss.

Grannarna är så viktiga tycker hon. Det betyder oerhört mycket att de kommer till gården och handlar, äter, fikar och tränar. Vi har några gånger bjudit in till AW på Spiseriet och då brukar flera av de närmsta grannarna komma över.

Ångrar du något med din business frågar jag.

- Jag kan se att entreprenörskap är inte bara att vara företagare. Man kan vara detta även om man inte har företag, svarar hon. Att vara beredd att lyfta grejer från sina axla är också något hon tipsar om sen är det många misslyckandes innan man lyckas. Hade vi ärligt talat vetat vad det här hade inneburit så vet jag inte om vi hade gjort detta med allt vi gjort på Johnssons Gård, men det är fasligt kul nu trots att en del förstås också varit jobbigt. jobbigt. Vi har ingen affärsplan. Vi har gjort 5 bygglov och stångats med byggnadskontoret men lyckats få igenom allt till slut.

Vi har tur att vi har de skills som vi har säger Eva-Lena. Håkan är bonde och är så oerhört praktiskt så han bygger om allt själv. Det är nyckeln till att det har funkat. Man kan inte ta in folk att fixa allt det vi varit tvungen att göra för det har man inte råd med. Jag har mina skills med marknadsföringskunskaper, fotografering och hela mitt nätverk.

Vårt senaste projekt är att vi nu gjort en Multicourt/tennisbana och snart grunden till två padelbanor även dom åt Golden Wellness som drivs av Petra och Håkan Johnsson..

Vi har planer på att ha Husbilsparkering framöver men får se hur det blir med detta. Den ska ju skötas. Kanske sen när allt är färdigbyggt och Håkan har mer tid eller när jag jobbar mindre säger Eva-Lena. Vi hyr ut villan på gården och har också planer på att göra om en väderkvarn som finns på gården för att hyra ut.

Johnssons gård med alla verksamheter ligger ca 7 km från Varbergs Centrum i Vare.

Företagen på gården är fristående och har lite olika öppettider under veckorna.
Vägbeskrivning (nytt fönster till Google Maps)

Här listar vi de normala tiderna, men tänk på att de kan ändras då & då – ibland passar det att ha extraöppet och ibland behöver man stänga för lite ledigt av en eller annan orsak. Så kontrollera gärna de aktuella tiderna på företagens egna hemsidor eller andra kanaler, så det inte blir något missförstånd.

Öppettider 

Spiseriet:
Torsdag 11.30-14.30
Fredag 11.30-18.00
Lördag 12.00-20.30
Söndag 12.00-16.00
tel: 0793-20 64 40 

Sikta Stenugnsbageri:
Onsdag-Fredag 07.00-18.00
Lördag-Söndag 08.00-16.00
tel: 0340-22 50 15 

NackhelleHem Blommor & Inredning:
Onsdag-Fredag 10.00-18.00
Lördag-Söndag 10.00-16.00
tel: 0706-58 16 46 

Hembränt Keramik:
Onsdag-Fredag 11.00-17.00
Lördag 11.00-15.00
tel: 070-554 17 58 

Golden Wellness Event & Träning:
Alla dagar tillgång till hinderbanan samt träningspass i Plansilon och Ladan enligt veckoschema – kolla tider på hemsidan.
tel:  0730-63 46 61

Subbe Bryggeri:
Öppet i folkölsbutiken fredagar o lördagar, se egna kanaler. I övrigt, ring för överenskommelse
tel: 072-358 24 98 

Eva Otterström:
inga öppettider, ring för överenskommelse
tel: 070-8971474 

Johnssons Gård

Text: Eva-Lena Ivarsson   Foto: Eva-Lena Johnsson

www.connectpoint.se

ConnectPoint

Publicerat via SvenskPress.se av...

ConnectPoint

Ditt givna val som digital tidning när det gäller företagare och entreprenörer i Sverige och utlandet. Vi på ConnectPoint har förkärlek för att dyka lite ner i personen bakom företaget för att vi ska ... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Har du vidare funderingar kring hur cookies används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga