Lotta Lundborg, legitimerad sjukgymnast

Lotta Lundborg, legitimerad sjukgymnast

Onda axlar är ett vanligt problem

Publicerad: 19/11, 2019

Onda axlar är ett vanligt problem. Det ligger trea på listan över åkommor hos oss sjukgymnaster och fysioterapeuter som jobbar med rörelseapparaten. Problemet ligger i att vi ville kasta oss i lianer och grenverk längre tillbaka och det krävde extremt god rörlighet i axlarna, men kostnaden för detta blev dålig stabilitet.

Nu har vi klättrat ner från träden och sitter istället stilla och knappar på datorn. Det blir inte mycket träning för axelmusklerna där! Det är statiskt arbete för axlarna, så man kan känna av det i form av musarm, som kan kännas ända uppifrån muskelfästena i axeln, ner över fästena vid armbågen och värka ända ut i handen. Det är en form av överansträngning.

Men den vanligaste historien när det gäller axlar, är att man gjort något utöver det vanliga, t.ex. tvättat många fönster. Det är ett typiskt tillfälle att utveckla överansträngda muskelfästen då det är monotont och något man inte gör så ofta. Axlarna är inte vana vid den sortens arbete och då kan man också få överansträngda muskelfästen. Om man just varit förkyld, eller haft annan infektion, så verkar det som om vävnaderna är extra känsliga. Spänningar kan sätta sig här också, likaväl som i axelmuskeln, som går upp mot nacken, fast den är mer bekant.
Ofta läker kroppen själv de här fästena på några veckor, men då och då blir det sakta värre, och man börjar bli lite stel. Man kanske inte kan ligga på axeln och man kan ha lite gnagande värk i axel och överarm. Då är det hög tid att söka hjälp om inte förr.

Kvinnor är mer utsatta än män vid den här typen av problem. Männen klarar sig bättre på grund av bättre styrka helt enkelt.
Axlar ligger alltså trea på listan över vanligaste diagnoserna hos sjukgymnasterna i poliklinisk verksamhet. Och av de tillstånd vi har i axeln, skulle jag säga att 85-90 procent handlar om just överansträngda muskelfästen. Artros är ovanligt när det gäller axlar däremot har vi "frusna" axlar, som är en åkomma för sig. Det har ett långdraget förlopp, men läker ut i sinom tid. Axeln börjar dock ofta med onda fästen och där kan man göra en insats en kortare tid, och sedan ha kontroller några gånger och stötta patienten under den tid läkningen tar. Vanligtvis 1 till 1,5 år.
Analys är A och O för att se vilka fästen eller andra strukturer som är involverade i patientens problem.

Hälsningar
Lotta Lundborg
Legitimerad sjukgymnast
Akupunktur & Laser
Mobil: 070-438 25 25
lotta.lundborg@hotmail.com

Examen i Ortopedisk Manuell Terapi
Certifikat i Laserbehandling
Akupunkturutbildning

Urbergsterrassen 26, 802 62 Gävle
Tel: 026-60 98 98
http://www.lottalundborg.se
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdateringar till att vi formulerar, publicerar och distribuerar... Läs mer

Se alla nyheter »

Lotta Lundborg, legitimerad sjukgymnast

Lotta Lundborg, legitimerad sjukgymnast