Nyhet: Kosttillskottet med naturliga statiner minskar det dåliga kolesterolet
Publicerad: 30/3
FORSKNING & KOST. Kolesterol finns i två former i blodet, HDL och LDL och är känt som det goda och det onda kolesterolet. Det är när nivåerna av den sämre varianten, LDL, ökar som statiner, den kolesterolsänkande medicinen, förskrivs. Men nu har ett kosttillskott med ”naturliga” statiner kommit till Sverige. Flera kliniska studier visar att dessa vanliga ämnena minskar kolesterolet med 20 procent efter en månad.
Kolesterol är ett fettämne som finns naturligt i kroppen och som behövs för en rad viktiga funktioner. Hormonproduktionen, syntesen av D-vitamin och för cellmembranens konstruktion är några av processerna.
Det goda kolesterolet har en skyddande funktion på hjärt-kärlsjukdomar medan det onda, när det finns ett överskott fastnar på väggarna i blodkärlen och orsakar en blockering av artärerna, och därmed anses kunna orsaka hjärt-kärlsjukdomar.
Om du vid ett läkarbesök har förhöjda värden av LDL-kolesterolet är det vanligt att statiner förskrivs.
– Idag är det inte lika vanligt som för tio-femton år sedan att läkare skriver ut statiner eftersom biverkningarna ofta är kännbara, som muskelvärk till exempel, säger Jan G Bruhn, professor i farmakognosi.
– Har man bara små förändringar i LDL-kolesterolet så är en mjukare väg att föredra. Då borde ett kosttillskott med naturliga statiner vara det bästa eftersom det har få eller inga biverkningar.
REKOMMENDERAT AV EFSA
Alldeles nyligen lanserades det fransktillverkat kosttillskottet Limicol i Sverige. Studier visar att preparatet kan minska nivåerna av LDL-kolesterol i blodet med 20 procent efter fyra veckors användning.
Kosttillskottet innehåller en sammansättning av åtta naturliga ämnen. Dessa ämnen är; kronärtskocka, rött jästris, vitlöksextrakt, sockerrör, extrakt från den tallen pinus pinaster, rörsocker och vitaminerna B2, B3 och E.
– Produkten är sedan tidigare godkänd av EU-kommissionen, men det som är unikt med det här kosttillskottet är att den europeiska myndigheten EFSA, har rekommenderat produkten för användning vid förhöjda nivåer av LDL-kolesterol, vilket räknas som en sjukdomsrisk. Kosttillskott idag är annars enbart godkända som friskvårdsprodukter, det vill säga som ett komplement till kosten och får därför inte påstå att de lindrar eller botar sjukdom, säger Jan G Bruhn.
Han förklarar vidare att det är mycket sällsynt att EFSA:s expertgrupp som består av 25–30 personer kommer överens och ger ett kosttillskott ett så stort erkännande.
– Det är framförallt ämnet monakolin-K i det röda jästriset som ger den konkreta effekten att det minskar nivån av LDL-kolesterol, men det gör även ämnen som vitlök, vitamin B3 och kronärtskocka. Ger man en person B3 i ganska höga doser så kan det minska kolesterolet ganska kraftigt, men då brukar man bli illröd i ansiktet.
ÄLDRE BÖR VARA FÖRSIKTIGA
Jan G Bruhn menar att för äldre personer är statiner, inte ens de naturliga, inte så lämpliga på grund av många tar blodförtunnande medel som ska kombineras med andra preparat.
Höga doser av statiner har också gett muskelsmärta.
– Blanda aldrig receptbelagda statiner med kosttillskott, säger Jan G Bruhn.
Allra bäst är att samtidigt som man tar ett tillskott också förändra sin livsstil och då allra främst matvanorna. Rekommendationerna är att äta mer grönsaker och minska på det mättade fettet som finns i kött som är fett och feta charkprodukter. Och sedan äta mer av det omättade fettet som finns i feta fiskarna som lax, makrill, sill och vegetabiliska oljor.
– Till de förändrade kostvanorna bör man lägga till motion för att minska nivåerna av LDL-kolesterolet, och dessa råd kan tyckas enkla, men så är det faktiskt inte för alla, menar Jan G Bruhn och säger avslutningsvis:
– Jag är apotekare och har jobbat inom läkemedelsindustrin. Min erfarenhet säger mig att man ska göra ett uppehåll med all medicin efter ett tag under två veckor för att se hur man mår, och om man verkligen behöver den. Jag tycker också att man ska se ordinering av medicin som en trappa. Och med det menar jag att om man klarar sig med kostomläggning så börjar man där, gör man inte det tar man ett kosttillskott och det allra sista steget är ett läkemedel.
FAKTA
Kombinationen av de åtta ämnena i det fransktillverkade kosttillskottet kan bidra till en minskning av LDL-kolesterolet med 20 procent efter 30 dagars behandling.
Det finns fyra produktspecifika studier som är kliniska, dubbelblinda, randomiserade och placebokontrollerade. Resultat av studierna är samstämmiga och visar en signifikant positiv effekt på minskningen av LDL-kolesterol i blodet.
När som helst i livet kan man få högre kolesterolnivåer och det kan bero på flera olika saker. Din ålder, din vikt, matvanor, alkohol- och tobakskonsumtion samt ärftliga faktorer påverkar.
Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige