Ny studie: Tonåringar med ADHD blev lugnare och mådde bättre av taktil massage

Publicerad: Igår

FORSKNING. En kram, en klapp på axeln eller att någon stryker din hand gör att kroppen utsöndrar kroppen må-bra-hormonet oxytocin. En liten studie av tonåringar med ADHD som regelbundet fick taktil massage visade att de lättare kunde somna, blev lugnare och fick bättre impulskontroll.

Hjärnan reagerar inte på samma sätt av all sorts beröring. Sammanhanget spelar en viktig roll. Forskare vid Göteborgs universitet  rekryterade 14 tonåringar mellan 15 och 17 år som hade ADHD. Ungdomarna behandlades med taktil massage under tio veckor.

Taktil massage är en mjuk men tydlig beröring som gör inte ont. Massagen frisätter hormonet oxytocin. Må-bra-hormonet bidrar till att skapa lugn på insidan, att lindra smärta och minska ångest och stress. Det kan också sänka pulsen, blodtrycket och göra att mag-tarmfunktionen blir bättre.

Det är också känt att massagen kan stärka självkänslan och används därför inom vård och omsorg i allt från rehabilitering och omsorg till akutvård. Även personer med anorexi, demens och patienter som fått en stroke får positiva upplevelser av taktil massage.

LITE AV EFFEKTEN HÖLL I SIG EFTER STUDIENS SLUT

Resultatet av studien visade att under de tio veckor tonåringarna fick gå på massagebehandling så lindrades deras hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet samt att de tyckte att det blev lättare att somna. Även tonåringarnas föräldrar blev intervjuade av forskarna som kunde styrka ungdomarnas egen upplevelse. Föräldrarna berättade bland annat att de sett en minskad irritation hos barnen. Även trotsigt beteende hade avtagit.

Tidigare studier har visat att taktil massage har effekt på smärta, oro, puls, sömn och andning.

Efter de tio veckorna avtog effekten av massagen en aning. Men den uppföljning som gjordes tre månader efter att studien slut visade ändå på att en del av den positiva effekten hade stannat kvar.  

Forskarna ser taktil massage som ett komplement till medicinsk behandling.

Här kan du läsa studien. 

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »