– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst
Den smala lyckan - professorn med nyckeln till viktnedgång

Den smala lyckan - professorn med nyckeln till viktnedgång

Ny bok: Den smala lyckan - professorn med nyckeln till viktnedgång

Publicerad: 10/10, 2023

När Charlotte Erlanson-Albertsson upptäckte att överviktiga personer hade mindre mättnadshormoner än smala började hon leta efter ett naturligt ämne som kunde öka mättnadshormonerna i tarmen. Efter några år hittade hon ett ämne i spenat – thylakoider – som inte bara ger mättnad sex timmar efter en måltid och sötsuget försvinner. I boken, Den smala lyckan – Professorn med nyckeln till viktnedgång, skriven av journalisten Inger Palm finns också en historisk tillbakablick av vad som startade fetmaepidemin och hur man lyckas bibehålla viktnedgång.

Professorn i medicinsk kemi och fysik vid Lunds universitet, Charlotte Erlanson-Albertsson, har under 40 år forskat på aptitkontroll och vad som styr hunger och mättnad.

Redan på 1980-talet upptäckte Charlotte att våra mättnadshormoner och hungerhormoner bor i tarmen. Hennes observationer ledde henne fram till att överviktiga personer tycktes alla ha mindre mättnadshormoner än de som var normalviktiga och smala.

– Jag förstod att jag var något på spåren och började leta efter ett naturligt ämne som kunde stimulera mättnadshormonerna. För det är ju så att om vi är mätta, då äter vi inte, men när vi är hungriga då äter vi tills vi är mätta. Hunger är en stark biologisk kraft som styrs av hormoner, och den är svår att stoppa, säger Charlotte som berättar att hon redan hade ett syntetiskt ämne som kunde stimulera mättnadshormonerna men eftersom man inte riktigt vet var ett sådant ämne tar vägen i kroppen eller om det kunde ge biverkningar så var hennes fokus att hitta ämnet i naturen.

Och det gjorde hon till slut. Ett samtal runt middagsbordet med maken löste gåtan. Charlottes man forskade på gröna växter och berättade att det fanns ett ämne i spenat som gav mättnad.

I boken, Den smala lyckan – Professorn med nyckeln till viktnedgång, skriven av Kureras reporter Inger Palm beskrivs Charlottes forskning på aptitkontroll, mättnadshormoner och hur man via ett spenatextrakt kan få hjälp att bli mätt och låta bli småätande när man valt att ändra livsstil och börja välja en hälsosammare kost.

Boken tar även upp allt från snabbmatskulturens etablering i Sverige, om varför dieter inte fungerar och att övervikt inte handlar om dålig karaktär. Den handlar förstås om vad nyckeln till ett sunt matbeteende är.

EN SMYGANDE ÖVERVIKTSEPIDEMI

 Under 1970-talet var de allra flesta smala. Visst fanns det en och annan som var lite rund, men personer med fetma var ytterst sällsynta. När vi gled över i 1980-talet blev vår värld snabbt förändrad. Den stora förändringen märktes tydligt i våra nya matvanor, och ganska så snart – runt midjan. Sverige och svenskarna mådde oför-skämt bra under 1980-talet och det var knappast någon som misstänkte att den förändrade livsstilen skulle bli starten på en fetmaepidemi, säger Charlotte.

På 80-talet när snabbmatsrestaurangerna kom till Sverige, en livsstil som lade grunden till en viktökning som förhoppningsvis nått sin kulmen.

När forskarna fördjupade oss i statistik under 1990-talet kunde de besvärligt nog läsa att folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärl-problem och depression hade ökat.

– Det mest belönande för våra hjärnor är kombinationen av fett och socker. Men det är sockret som dominerar, det ger mer belöning än fett. Så fort vi känner smaken av socker tycker vi att det är gott. Att äta pommes frites med dressing och dricka en söt läsk ger ett snabbt och direkt belönande dopaminpåslag. Då är det svårt att sluta tugga. Hjärnan ropar efter mer och den signalen är stark, säger Charlotte.

DIETER FUNGERAR OFTAST INTE PÅ SIKT

Fel mat gör oss helt enkelt sjuka, och i spåren av den förståelsen uppstod en rad olika dieter. LCHF, 8/800, 5:2-dieten, periodisk fasta och så vidare.

– Jag tror att det är vanligt att vi satsar på en diet och om den inte fungerar så väljer vi en ny. Ofta med samma utgång – vi går upp de nerbantade kilona igen och sedan är det tyvärr lika vanligt att vi lägger på oss några kilo till. Det vill säga, vi blir jojobantare, och det tycker inte kroppen alls om. När vi går på en svältdiet sparar kroppen på energi och när vi inte lyckas hålla oss till en snål kalorirestriktion och faller tillbaka till gamla matvanor igen, då suger kroppen åt sig kalorierna. Det gör att vi oftast ganska snabbt går tillbaka till den vikt vi kämpade så hårt att bli av med, förklara Charlotte.

Med andra ord kan vi inte banta bort övervikt, vi ska äta bort den genom att ge kroppen den näring kroppen behöver. Det handlar om att äta när vi är hungriga och sluta äta när vi är mätta. När vi äter mat med mycket fett och socker överaktiveras belöningssystemet. Vi känner sedan mer sug efter att äta och vi tappar finkänsligheten att känna riktig hunger och riktig mättnad. Det allra viktigaste är att lära sig att lyssna på kroppen. Att försöka förstå den och att lära sig av den. Det kan vara svårt att bryta ett invant matbeteende som i längden skadar, eftersom hjärnan lyssnar på och styrs av hormoner.

PSYKOFARMAKA BLOCKERAR MÄTTNADSHORMONER

När Charlotte och hennes forskarteam startade sin forskning på thylakoiderna i spenat fann man att en dos på minst fem gram av extraktet gav en mättnadskänsla sex timmar efter en måltid. Det tog ibland helt bort sötsuget och för en del minskade det avsevärt.

Eftersom kroppen inte kan ta upp thylakoiderna i spenaten så fick lundaforskaren hjälp att skapa ett kosttillskott. Spenatextrakt extraheras i en speciell process från de färska spenatbladen, det behövs 100 gram spenat för att tillverka fem gram aktivt extrakt.

– Cellväggarna i spenatbladen innehåller cellulosa och vår matsmältning kan inte bryta ner dem så att thylakoiderna, de verksamma ämnena, blir tillgängliga. Därför kan det vara svårt att få samma effekt av att tugga på spenat, förklarar Charlotte.

2020 jobbade Charlotte tillsammans med en psykiatriker i Västerås som rekryterade sina patienter till en studie där både män och kvinnor, som stod under behandling med psykofarmaka, fick spenatextraktet.

Psykofarmaka blockerar mättnadshormoner, vilket gör att patienter som tar medicinen äter mer. Förutom övervikt kan det leda till hjärt-kärlproblem och därmed en för tidig död.

– Det är fler kvinnor än män som äter antidepressiv medicin. Att självkänslan går ner i takt med att patienterna lägger på sig kilon, det är vanligt. I den här studien kunde vi visa att spenatextraktet fungerar även för de som äter antidepressiv medicin. Vi har sett att fem gram spenatextrakt är en lagom dos och att den kan aktivera belöningssystemet så att den drabbade slutar att äta för mycket och inte heller har lust till salt, sött och fett. Vissa som har ett starkt sug, men också väger mer, kan behöva en högre dos, säger Charlotte.

SLUTA KÄNNA DÅLIGT SAMVETE

Spenatextraktet kan också hjälpa oss att tygla den psykologiska hungern, glädjehungern, och aktivera andra belöningssignaler utan att vi måste äta. Det betyder att vi kanske inte alls vill ha en chokladbit efter maten eller vid fikarasten på eftermiddagen, men det kan också betyda att vi låter oss nöja med en liten bit choklad istället för en hel chokladkaka.

– Det finns forskning som antyder att en känsla av tomhet kan sätta igång hunger. Även känslan av otillfredsställelse kan stimulera hunger. Då är vi tillbaka till den tid när vi var nyfödda och fick bröstmjölk av mamma. Det söta gav en omedelbar belöning och det gjorde även känslan av att vara i mammas famn och känna samhörighet och närhet.

Övervikt handlar alltså inte om disciplin och dålig karaktär. Så alla överviktiga kan sluta känna dåligt samvete.

FOTNOT: Boken finns i nätbokhandeln men också att beställa direkt av författaren: inger@mandarinmedia.se

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga