– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Möhällernladugården

Möhällernladugården

Notiser från Sotenäset

Publicerad: 21/2, 2020

Ibland finns det information, som vi vill vidarebefordra och kanske också komplettera med egna fakta. Därför har vi beslutat att då och då införa "notiser från Sotenäset". Ni har kanske undrat varför det förflutit så lång tid sedan den senaste artikeln. Jo, det beror på att "redaktören" haft mycket annat att stå i. Oj, får en amatör kalla sig för "redaktör". Lite framgår nedan.

Hembygdsföreningen Sotenäsgillet grundades på 1920-talet av bland andra James och Maria Svensson. Grosshandlarpar från Göteborg. De skänkte genom sin stiftelse fastigheten Hunnebo 1:331 med tillhödrande byggnader till Hembygdsföreningen Sotenäsgillet. Det som vi idag kallar Gammelgården strax utanför Hunnebostrand. Föreningen har under flera år tillåtits förfalla på olika sätt. I juni förra året beslutade ett 15-tal medlemmar att inleda en rekonstruktion. Extra årsmöte inkallades och styrelse mm valdes. Denna styrelse har under det gångna året uträttat stordåd och bl a fått ekonomin på fötter. I början av januari i år hölls det första ordinarie årsmötet på flera år. Då valdes ny styrelse och övriga funktionärer. En organisation med arbetsgrupper lades fast och ett febrilt arbete påbörjades. Det finns nu arbetsgrupper för Stenhuggerimuseet, Museet i löjtnatsbostället (militiebosället), Utemiljö och Evenemang.
Stenhuggerimuseet skall ha visningar för grupper och tidsbestämda visningar för allmänheten. Det andra museet skall ha ett begränsat öppethållande eftersom det är under uppbyggnad. Utemiljön skall hävdas på olika sätt bl a genom upprensning och städning. Byggnaderna skall rustas upp. Evenemangsgruppen skall se till att det blir traditionellt midsommarfirande på midsommardagen och andra arrangemang. Mat- och hantverksmarknad samt olika musikarrangemang är planerade.
Föreningen har under några år haft ett Leaderprojekt liggande i skrivbordslådan. Det har nu dammats av och arbetet med en förstudie är nu i full gång. Projektet handlar om att skapa ett maritimt center i Sotenäs kommun. De inledande funderingarna går ut på att skapa ett huvudcenter med flera delcenter runt om i kommunen. Centret skall knytas samman i ett datanät till vilket också institutioner utanför kommunen är tänkta att anslutas.
Intill Gammelgården ligger Hunnebo Vandrarhem med sin ståtliga huvudbyggnad och sköna övernattningsrum. Vandrarhemmet ägs av Sotenäs kommun och nu har en ny arrendator tillträtt. Går allt som är tänkt kommer verksamheterna på Gammelgården och vandrarhemmet att komplettera varandra och skapa en attraktiv mötesplats.
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Löjtnantsbostrället

Löjtnantsbostrället

Mor Lena eller Paschans stuga

Mor Lena eller Paschans stuga

Logga

Logga

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK