– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst
Bild 1 Carl Munters

Bild 1 Carl Munters

Munters historia del 1 - kylning

Publicerad: 15/8, 2018

Carl Munters, genialisk både som uppfinnare och affärsman
Carl Munters ansökte om nästan 1 000 patent under sin livstid. Det handlade främst om avfuktning/kylning. Men han utvecklade även nya isoleringsmaterial som Styrofoam samt wellpapp. Fabriken för tillverkning av wellpapp förstördes i en brand i mitten av 40-talet. Hans bror Nils Munters renoverade produktionsutrustningen och flyttade tillverkningen till Gävle.
Materialet till den här artikeln om Carl Munters är hämtat från en artikel på www.munters.com.

Den första delen av Munters historia handlar om Carl Munters och kyla.
Munters historia - del 1
Munters har varit banbrytande inom området luftmiljö sedan företaget grundades 1955. Grundaren, den geniale uppfinnaren och entreprenören Carl Munters, byggde företaget runt hans insikter i den termodynamiska lagen i kombination med en förmåga att översätta dem till banbrytande teknologier. Under sin livstid ansökte Carl Munters om nästan 1 000 patent, varav de flesta inom områdena avfuktning och evaporativ kylning (samma kylningsprincip som kroppen använder sig av när fukt (svett) avdunstar och svalkar huden). Dessa två områden utgör kärnteknologierna i Munters. Idag lever hans arv av innovation och ingenjörsrikedom kvar inom företaget. Den passionerade uppfinnaren Carl Munters anda leder oss i vårt dagliga arbete.
Det var 1955 som den berömde uppfinnaren och entreprenören Carl Munters (1897–1989) grundade Munters tillsammans med Marcus Wallenberg och två andra personer. Hans ursprungliga idé var att utveckla luftkonditioneringssystem baserade på evaporativ kylning och avfuktning. Nyckelkomponenterna i systemet var sorptionshjulet och den evaporativa dynan. Bild 3: Carl Munters skiss av hans första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin.

Tidslinje
1920-talet
1923 uppfinner Carl Munters och Baltzar von Platen den första luftkylaren utan rörliga delar, med Electrolux som mottagare av rätten till uppfinningen. De utnyttjade Electrolux globala marknadsorganisation för dammsugare till att också sälja kylskåp. Bild 4.

1940-talet
Redan 1947 började laboratoriet i Stocksund, där Carl Munters bodde, med ett litet antal anställda under Carls ledning att arbeta med vidareutveckling av uppfinningarna bakom Munters affärsverksamhet.

1950-talet
Kylning som utnyttjar värme resulterar i DesiCoolTM –projektet: rotorer för avfuktning, värmeväxlare samt strukturer för avfuktning/kylning. Den första storskaliga avfuktaren innebar ett språng i utvecklingen från tidigare storlekar. Bild 5: den nya anordningen testas i Carl Munters trädgård innan leverans.

1955 - Carl Munters & Co bildas. Den svenska uppfinnaren och entreprenören Carl Munters (1897–1989) grundade Munters tillsammans med tre kollegor. Investerarna var:

• Carl Munters (investerade 1 254 000 SEK)
• Marcus Wallenberg (investerade personligen 1 254 000 SEK)
• Carl Gustaf Wicander, ägare av Wicanders korkfabrik (investerade 396 000 SEK)
• Erling Berner, ingenjör och ägare av Christian Berner AB i Göteborg, tillverkare av isolering (investerade 396 000 SEK)
Vid mötena hade Munters 2 röster, Wallenberg 2 röster, Wicander 1 röst och Berner 1 röst.
Carl Munters var sedan sina tidigare projekt med tillverkare av isoleringsmaterial, som kartong och skummaterial, samarbetspartner med Wicander och Berner genom WMB Isoleringsföretag.
Carl Munters ursprungsidé var att utveckla ett luftkonditioneringssystem baserat på evaporativ kylning och avfuktning. Nyckelkomponenterna i systemet var sorptionshjulet och de evaporativa kyldynorna. Till höger är en sketch av Munters första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin.

1958 – Genombrottet för avfuktarna. Svenska Försvarsmakten vill decentralisera sina mobiliseringsförråd och beställer 200 avfuktare. Konstruktionen av förråd fortsätter genom åren och försvarsorganisationer över hela världen börjar använda avfuktarna i stor skala.

1960-talet
Munters börjar sälja produkter för evaporativ kylning till Fort Meyers i USA, och sluter licensavtal för produktion av avfuktare i Amesbury, USA.
1964 - M100 lanseras – den mest sålda avfuktaren någonsin.
1968 - MCS (Moisture Control Services) utvecklas till en separat verksamhet.
Munters logotyp skapades.

1970-talet
Expansionen in på nya marknader fortsatte genom subventioner och licensavtal. När några av patenten gick ut i början på 1970-talet bytte företaget strategi. Produktsortimentet och antalet användningsområden utökades gradvis och distributionen expanderade till Europa, Nordamerika och Japan, mestadels genom licensavtal med tredjepart. Det internationella försäljningsnätverket etablerades, med fokus på produkter för energibesparing.
1973 – Oljekrisen för med sig plötsliga och stränga krav på energibesparingar. Företaget möter en helt ny marknadspotential.
1976 – En genombrottsorder av avfuktare för filmproduktion levereras till AGFA. Teknologin blir kritisk för filmtillverkare.
1974 - Incentive AB tar över Munters. Detta sker kort efter att Carl Munters dragit sig tillbaka från aktivt ledarskap.

1980-talet
Bred internationell expansion. Det moderna Munters börjar ta form genom uppköp av återförsäljare. De flesta av licenstillverkarna köps också upp. MCS-verksamheten expanderar till flera av de länder som Munters verkar i.
1987 - Munters börjar verka i Japan.
1988 - Munters köper upp en unik svensk luftreningsteknologi. ZEOL-produkterna vidareutvecklas med Munters rotorteknologi, och bidrar till att ytterligare förbättra miljön genom reduktion av lösningsmedelsutsläpp från industriprocesser.
1989 - En ny fabrik öppnar i Tobo, Sverige, vilket möjliggör kostnadseffektiv produktion av nya rotorer med unika egenskaper för olika användningsområden.
Carl Munters dör den 29 mars 1989. Under sin livstid ansökte han om nära 1 000 patent.

1990-talet
Under 1990-talet expanderade Munters till att bli en internationell grupp, med en egen organisation i över 25 länder och tillverkning i över 14 länder. Affärsverksamheten fokuserades kring Avfuktningsexperttemat och fokus lades på lönsam tillväxt. Miljöfrågor blir viktigare, vilket lägger grunden för HumiCool-produkterna. Munters fokuserar på produkter snarare än kärnkomponenter.
1992 – En ny fabrik byggs i San Antonio, USA för att samla affärsområdet avfuktningslösningar, t.ex. stormarknader och ishallar.
1997 - Munters börsintroduceras på Stockholmsbörsen.
1999 - Munters gör sitt största förvärv någonsin, det italienska företaget Euroemme. Munters börjar erbjuda kompletta kylningslösningar till den kraftigt växande fjäderfäindustrin.

2000-talet
2000 - Munters etablerar säljverksamheter i Thailand och Korea samt öppnar en CELdek®-fabrik i Thailand.
2001 - Munters förvärvar Aerotech, en ledande amerikans leverantör av Aghort-segmentet.
2005 - Den globala avdelningens nya struktur utformas. Ända till 2005 var Munters uppdelat i tre regioner: Nord- och Sydamerika, Europa och Asien. Dessa regioner var i sin tur uppdelade i tre produktområden. Sedan mitten på 2005 har gruppen letts av tre globala produktavdelningar: Avfuktning, MCS och HumiCool. Förändringen var framgångsrik – den resulterade i högre bruttovinstmarginaler och skapade förutsättningar för bättre koordinerade försäljningsprocesser, inriktade på internationella kunder. Dessutom har den nya organisatoriska strukturen skapat en mer koncentrerad produktportfölj och starkare serviceerbjudanden.
2006 - Förvärvet av SIAL – tillverkare av mobila värmare – breddar utbudet för Värme & Ventilation (HVAC)- och AgHort-kundsegmentet inom HumiCool-avdelningen. Detta följer direkt strategin att bli en komplett leverantör av klimatsystem till jordbrukskunder.
2007 - Munters utvecklas mer och mer mot att bli en expert inom Inneluftbehandling, snarare än expert på Luftfuktighet. Förvärvet av amerikanska Des Champs Technologies kompletterar Avfuktarsortimentet och stärker Munters position som ledande leverantör av energieffektiva lösningar för klimatkontroll för kommersiella byggnader.
Munters förvärvar danska Agro A/S och Turbovent Environment A/S – båda företag inom segmentet jordbruksventilation.
2008 - Munters förvärvar turkiska Form (numera Munters – Form) – distributör till den turkiska jordbruksindustrin.
Munters förvärvar Toussaint Nyssenne för att växa snabbare inom Energieffektiv luftbehandling.

2010-talet
2010 - Munters fokuserar på kärnverksamheten och beslutar att avknoppa MCS. Triton, en ledande riskkapitalfirma, köper verksamheten. Transaktionen avslutades 1 oktober 2010.
Nordic Capital Fund VII köpte upp Munters vid slutet på året. 23 december 2010 avnoterades Munters från Stockholmsbörsen.
2011 - Munters förvärvar majoriteten det israeliska företaget Rotem. De är specialiserade på kontroll- och övervakningssystem för jordbruks och odling.
2011- Munters och det kinesiska företaget Kerulai skriver ett samarbetsavtal.
2013 - Munters slutför förvärvet av ProFlute AB, inklusive dotterbolaget SAT, som är verksamma på den kinesiska marknaden. ProFlute, välkända för god kvalitet och sitt välrenommerade varumärke är en av marknadsledarna på sorbtionsavfuktare till den globala OEM-marknaden.
2014- John Peter Leesi utnämns av styrelsen till ny VD. John Peter var tidigare ordförande i styrelsen mellan 2012-2014 och har agerat VD sedan maj 2014.
2015 – Munters firar 60 år av innovation!
2015 – I juli förvärvar Munters bolaget HB Group och kombinerar expertis och produkter för att erbjuda kunderna luftbehandlingssystem av högsta kvalitét.
I november förvärvas även Reventa, ett företag specialiserat på klimatkontroll i byggnader avsedda för djurhantering.
2016 – Munters köper de återstående aktierna i Rotem och äger nu 100% av bolaget.
2016 – Munters mottar den största order i företagets historia, mer än tre gånger så stor som tidigare ordrar. I första fasen levereras 220 st Oasis 200 indirekta evaporativa luftkylare, med solskärmar och serviceavtal till en datacenterkund.
2016 – Munters Oasis DCiE-kylare för datacenter utnämns till "Advanced Energy-conservation Product 2016” för sin innovationshöjd och energisparande prestanda av China Electronic Energy-saving Technology Association (CEESTA)
2017 – Munters förvärvar det Atlanta-baserade bolaget MTech Systems, ett bolag specialiserat på mjukvara för kyckling- och svinuppfödning.

http://www.munters.com/sv/about-us/history-of-munters/history-timeline/
Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Publicerat via SvenskPress.se av...

Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skriva så att alla skall kunna förstå även komplicerade hä... Läs mer

Se alla nyheter »

Bild 2 Personal på Munters fabrik

Bild 2 Personal på Munters fabrik

Bild 3 Carl Munters skiss på hans första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin

Bild 3 Carl Munters skiss på hans första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin

Bild 4 Baltzar von Platon och Carl Munters

Bild 4 Baltzar von Platon och Carl Munters

Bild 5 Den första storskaliga avfuktaren testas i Carl Munters trädgård innan leverans

Bild 5 Den första storskaliga avfuktaren testas i Carl Munters trädgård innan leverans

Bild 6 Agfa filmrulle

Bild 6 Agfa filmrulle

Bild 7 Fabriken i Tobo

Bild 7 Fabriken i Tobo

Bild 8 Fabriken i San Antonio

Bild 8 Fabriken i San Antonio

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga