– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Barbro Östlunds bok

Barbro Östlunds bok

Matkulturen i Bohuslän

Publicerad: 29/11, 2019

Varje län torde ha sin egen matkultur eller i alla fall några rätter som är typiska för landskapet ifråga. Det finns säkert många kokböcker och annat, som är tillägnade de olika kulturerna. Här skall vi i första hand presentera Bohusläns matmamma och vad hon har gjort för att dokumentera och presentera den Bohuslänska matkulturen. Barbro Östlund hette hon och levde mellan åren 1933- 2019 . Vi hoppas att ni blir inspirerade.

I denna artikel utgår vi från Barbro Östlunds bok Solbröd och Svanvikssoppa. Den boken utgör Vitlyckemuseets recepsamling och är utgiven av Bohusläns Museum och Bohusläns Hembygdsförbund. Foton i boken och här är tagna av Nisse Peterson. I slutet av artikeln finns en förteckning över övriga böcker av Östlund. Hon var under flera år knuten till Bohusläns Museums restaurang, som serverade ett flertal rätter gjorda med hjälp av Östlunds recept.

Under forntiden utgjordes den mänskliga födan av vad jakt, fiske och naturen i övrigt hade att erbjuda av bland annat nötter och bär. Vatten var då som nu viktigt för människan. Så snart människan lärde sig odla blev säd en viktig del av födan. Gröt blev då en vanlig näringskälla.

Den tidiga mathållningen präglades av vad människan kunde finna i det område där den bodde. Det finns också sentida exempel på hur maten präglades av tillgång på vissa produkter. I det mer landsbygdsbetonade Södra Bohuslän serverades köttbullar till äggosten medan det blev sill i den norra delen.

Namnen på recepten nedan visar också att maträtter hade och kanske fortfarande har en mycket lokal anknytning:

Bullarengröt

8 dl vatten, 4 dl grahamsmjöl, ½ tsk salt, 1 dl lingon eller blåbär. Till servering: honung, mjölk.
Koka upp vattnet, vispa ner mjölet, salta. Koka 5 min. Blanda ner bären och koka ytterligare 5 min. Servera gröten med honung och mjök.

Från Italien och Spanien kommer de lufttorkade skinkorna. Men visste du att det finns en bohuslänsk variant?

Bokenässkinka

1 hel skinka med lägg, grovt salt.

Lägg den färska skinkan i rikligt med grovt havssalt och låt den ligga i 6 veckor. Häng upp den till tork i rumsvärme ca 2-4 månader. Skivas tunt och serveras.

Nösundsmakrill

1 kg makrillfileer, 4 msk salt, 4 msk honung, 4 msk gräslök.

Filea den färska makrillen och djupfrys den ett dygn. Lägg den köttsida mot köttsida med kryddor emellan, över och under dem. Förvaras kallt i tre dygn. Vänd fisken varje dag. Skär den i sneda skivor och servera den gärna med äggröra.

Numera används vanligen socker och dill när man gravar makrill, men varianten med honung och gräslök förstärker knytningen till bohuslänska traditioner. Makrill är en underbar fisk på många sätt. Den kan gravas, rökas, kokas, stekas och användas till soppa. Makrillbullar är ytterligare exempel på hur man kan använda makrill.

Förteckning över de övriga böckerna med Barbro Östlund, som författare.

-Mitt liv som Bohusläns matmamma.
-Barbros bästa
-Barbros allra bästa
-Mat med historia från medeltid till nutid
-Gråärtor och doppekopp, bohuslänsk mat med traditioner
-Välkommen till bords hundra och en

Den här artikeln är skriven för och ursprungligen publicerad i https://fjordarochfolk.se
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Bokenässkinka

Bokenässkinka

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK