– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Matkultur - äggost

Publicerad: 24/10, 2019

Mat har i alla tider intresserat människor och har anpassats till vad som varit möjligt att skaffa till föda. Maten är därför en viktig del av vår kultur och det är därför naturligt att vi i denna tidning vill spegla matkulturen inte minst genom att förmedla matrecept. Ulla, som presenterar sig nedan är vår matredaktör och kommer att medverka regelbundet framöver. Vi börjar med ett recept på en riktig bohuslänsk klassiker - äggosten.

En av de viktigaste rätterna förr i tiden på en festlig måltid var ÄGGOST. Ett kännetecken på en duktig husmor var en riktigt god äggost och den skulle ” vebba ” dvs ”gunga” när man rörde på tallriken.
Äggosten togs ofta med till festen som gåva och visa gästens/husmors skicklighet och hur vackert utskuren äggostformen var, som ofta var en fästmansgåva.
Ett bra och enkelt recept och metoden att göra en äggost är följande:

6 ägg
0,5 l filmjölk
6 l röd mjölk
Blanda filmjölken och äggen. Vispa så att det blir en homogen vätska.
Blanda all mjölk med ägg/ filmjölk i en stor kastrull.
Sätt på värmen på plattan och rör mjölkblandningen med en träslev hela tiden. Glöm inte att röra ner i botten på kastrullen. När blandningen börjar att skära sig, vid ung 90-95 grader, dra kastrullen från värmen och lägg på locket.
Låt kastrullen stå stilla i minst 5 min med locket på.
Fånga upp den skurna ostliknande massan med en hålslev och lägg massan i en form med hål i eller i en nätsil.
Låt massan rinna av och ställ allt i kylen för att stelna ordentligt.
Vid servering dekorera med tex bär och servera med eventuellt strösocker och sylt.
Det vanligaste är att äta äggosten som dessert men ibland
serveras äggosten med sill eller köttbullar och äts som tillbehör på smörgåsbordet.
En gång blev jag serverad äggost med friterad ansjovis som förrätt. Mycket gott och annorlunda. Prova på ett modernt uppdaterat sätt att använda denna gamla traditionella bohuslänska rätt!

Vem är vår matredaktör Ulla Christensson Ljunglide?

Jag flyttade till Sotenäskommun och Ståleröd 1990. Min man Kent Christensson och jag fick vår dotter Kristina 1992. Hon är uppväxt på denna vackra fina plats tillsammans med oss. Själv är jag uppvuxen i Göteborg och bodde där tills jag
började att arbeta som lärare på högstadiet i Munkedal. Att arbeta på en liten ort där jag så småningom förstod att alla visste vem jag var blev en ny upplevelse. Jag tyckte om att vara i ett sammanhang på en liten ort där man inte är anonym.
Genom livet har jag arbetat inom skolan och undervisat i naturvetenskapliga ämnen och periodvis haft tjänst på Försäkringskassan, som utredare, och inom kommunal socialtjänst, som socialsekreterare och fältassistent. Dessa mina arbeten har gjort att mitt intresse för samhällsfrågor alltid varit stort och jag har haft en rad olika politiska uppdrag. Det senaste som ordförande i Byggnadsnämnden Sotenäs kommun i 8 år. I nuläget har jag inga politiska uppdrag och har ,tror jag 68 år gammal , avslutat det kapitlet i livet.
När min man Kent startade den webbbaserade tidningen FJORDAR OCH FOLK blev jag tillfrågad om att medverka med lite smått och gott. Ett av mina intressen är matlagning och då i detta sammanhang mat och traditioner härifrån vår trakt.
Ni kommer från och till se inslag i tidningen från mig i form av recept mm.
Väl mött vid grytorna!
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK