Jazzterapi kan ha positiva effekter vid hjärnsjukdomar

Publicerad: 28/8

MUSIK & FORSKNING. Musik påverkar oss på flera sätt. Att sjunga i kör gör oss gladare och friskare. När barn lär sig spela tränare de upp sitt minne, och ledsam musik är ett sätt att hantera och få utlopp för sorg. Nu har forskare kunnat redovisa goda effekter av att rehabilitera strokepatienter och andra patienter med hjärnsjukdomar genom musikterapi utvecklat av en jazzmusiker.

Det började med att forskare som Töres Theorell och Lazlo Harmat undersökte vad körsång kan göra för hälsan. Och man fann att allt från sömn och minne till motorik och muskler blev bättre genom att sjunga. Forskarna kunde även se ett påslag av måbra-hormonet oxytocin.

Internationella studier kunnat visa att musik har kunnat hjälpa människor igenom svåra tider och att när barn får lära sig spela ett instrument så blir deras arbetsminne bättre.

När det gjordes en studie i Finland kunde man visa på en snabbare återhämtning efter en stroke genom att patienterna fick lyssna på musik.

UTMANANDE PÅ FLERA SÄTT

En översiktsstudie gjord vid Göteborgs universitet där man låtit patienter som drabbats av en stroke eller hade en annan hjärnsjukdom gå i musikbaserad rörelseterapi visade positiva effekter återhämtning.

Metoden har utvecklats av jazzmusikern Ronnie Gardiner som är en amerikansk musiker som blivit svensk. Den går ut på att rytmen och rörelsen sker i ett tvåfärgat notsystem. Den högra hjärnhalvan ska följa de blå noterna och den vänstra ska följa röda noter. Samtidigt ska man via munnen forma rytmiska ljud.

Patienterna som följder övningar utmanas i koordination, motorik, rytmkänsla, minne, uthållighet och simultankapacitet. Jazzmusikerns metod används inte bara i Sverige utan är internationellt känd.

ANVÄNDS INTERNATIONELLT

Det har dock har det inte funnits forskning som kunnat visa om den verkligen fungerar. Men i den nyligen sammanställde översiktsstudien, där man samlat in resultat från 20 olika studier, har man sett att Ronnie Gardiners metod kan vara ett bra komplement till annan behandling för strokepatienter. När det handlar om andra hjärnsjukdomar är inte studierna lika övertygande.

I ett pressmeddelande publicerat på Göteborgs universitets hemsida  säger Petra Pohl, som är fysioterapeut och universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och som forskat på Ronnie Gardiners metod i mer än 15 år: ”Det här är en lustfylld metod som väcker intresse, och något som avviker från det vanliga. Den utmanar både tankeförmåga och motorik samtidigt. Metoden har nått en internationell arena, och det finns mycket som talar för att den kommer att användas mer inom rehabiliteringssammanhang i framtiden. Därför är det viktigt att den studeras, framför allt i kontrollerade studier, för bättre validering.”

Här kan du läsa den vetenskapliga studien: Scoping review of the music-based movement therapy Ronnie Gardiner Method,

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »