– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Lars Beckman, Birgittha Bjerkén, Lars Göransson och Olof Wikblom, båda Avarn Security, samt Anders Jansson

Lars Beckman, Birgittha Bjerkén, Lars Göransson och Olof Wikblom, båda Avarn Security, samt Anders Jansson

Hur vi kan öka tryggheten

Publicerad: 5/1, 2018

Nidingsdåd som bilbränder, överfall, stenkastning mot polis och räddningstjänst mm har även nått Gävle och skapat otrygghet. Den 3 januari besökte därför Lars Beckman, riksdagsledamot (M), tillsammans med Anders Jansson, ordförande i Moderaterna Gävle, och Birgittha Bjerkén, kommunfullmäktigeledamot (M), säkerhetsföretaget AVARN Security i Gävle för samtal och samråd om hur man kan öka tryggheten i Gävle kommun.

Under 2017 tog Lars Beckman fram en bifogad rapport från Riksdagens Utredningstjänst (RUT), som visar hur antalet poliser har förändrats i Gävleborg. 2005 fanns det 446 poliser i länet och i hela landet 16,699. I den senaste tillgängliga regionala statistiken från 2014 hade antalet poliser i Gävleborg ökat till 448 poliser, en ökning med 0,5 procent. Samtidigt hade antalet poliser i Sverige ökat till 19,466, en ökning med nästan 17 procent. Den utveckling som skett i Sverige har definitivt inte skett i Gävleborg.
- Jag har i flera frågor till ansvariga statsråd ställt frågan om inte regeringen borde ta ett ekonomiskt ansvar för att finansiera trygghetsskapande ordningsvakter i Sveriges kommuner i avvaktan på att utbildade poliser kan komma på plats, men tyvärr har regeringen S/Mp valt att inte ta till sig av mina förslag, säger Lars Beckman i en kommentar till dagens besök hos Avarn. Men självklart kommer jag att fortsätta driva frågan i Sveriges Riksdag.
Lars Beckman tycker inte att det är rimligt att så många Gävlebor känner otrygghet och att utvecklingen när det gäller vissa brott har ökat kraftigt under de senaste åren.
- Behovet av stora trygghetsskapande insatser har ökat och då måste man använda samhällets alla tillgängliga resurser, säger Lars Beckman. Antalet avgångar från polisen (tabell 2) har ökat kraftigt jämfört med tidigare år vilket visar att det inte finns någon snabb lösning på poliskrisen om vi inte vidtar extraordinära åtgärder.
Vid mötet hos AVARN Security deltog Olof Wikblom, distriktschef Gävle/Dalarna, och Lars Göransson, gruppledare.
– Det viktigaste är att komma igång med mer förebyggande åtgärder och att bygga broar mellan människor, sa Lars Göransson.
De områden som i dagsläget har mest problem i Gävle är Nordost, Sätra och Andersberg.
- Ett trygghetsråd behöver bildas så snart som möjligt med representanter för polis, räddningstjänst, bevakningsföretag och socialtjänsten, föreslog Olof Wikblom.
Många av förövarna är bara 11 till 12 år gamla, vilket gör att Socialtjänsten behöver vara närvarande.
– Det måste också bli konsekvenser för de individer som beter sig illa, sa Lars Beckman. Vilka konsekvenserna kan bli måste vi diskutera så att det blir rätt.
Det behövs många åtgärder för att komma tillrätta med de här problemen, till exempel fler trygghetsskapande kameror. Idag är kamerorna alldeles för få trots att det visar sig att de ökar möjligheten att både förebygga och utreda den här typen av brottslighet. Till och med regeringen har tagit till sig av kritiken från polis och opposition och har gett uppdrag till en utredning, som bland annat ska se över möjligheterna för polisen att kunna sätta upp kameror utan att behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
Film från besöket: https://www.facebook.com/lars.beckman.9/videos/1970340123006496/
RUT-rapporten om trygghet: http://www.svenskpress.se/wwwdocs/_common_media/user_files/578/85.pdf
Lars Beckman, riksdagsman (m)

Publicerat via SvenskPress.se av...

Lars Beckman, riksdagsman (m)

Lars Beckman är invald i riksdagen för Moderaterna i Gävleborg.
Den som vill följa Lars Beckmans blogg kan också prenumerera på inläggen så blir man automatiskt uppdaterad!
Kolla på http://www.lars... Läs mer

Se alla nyheter »

Tabell 2

Tabell 2

Tabell 3

Tabell 3

Tabell 4

Tabell 4

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK