– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Hur påverkade Brexits handelsavtalsförhandlingar handeln med finansiella tjänster?

Publicerad: 1/8, 2021

Den 1 januari 2021 upphörde Brexit -handelsavtalsförhandlingarna mellan Förenade Kungariket och Europeiska unionen. Förenade Kungariket lämnade officiellt EU redan i början av 2020, men man kom överens om att det efteråt skulle ta en tid för förhandlingar om ett handelsavtal.

Hypotetiskt sett, om det inte fanns något handelsavtal senast den 31 december, skulle handeln då ha styrts av Världshandelsorganisationen (WTO):s regler, där båda sidor kunde lägga importskatter på varandras varor, vilket kunde påverka priserna och finansmarknaderna. Men den 24 december 2020 nåddes en överenskommelse om att Förenade Kungariket, i fråga om handeln, kommer att ha tullfri tillgång till EU-marknaden. 

Men vilka effekter hade handelsavtalet på finansmarknaderna, då samtalen i december 2020 togs i sista sekund? 

Brittiska aktier 

Det fanns styrka på London-börsen i början av 2021, som ett resultat av handelsavtalet. Osäkerheten om att de långvariga handelsförhandlingarna lämnade dock några ärr på de brittiska finansmarknaderna. 

Med effekterna av covid-19 och Brexit var brittiska aktier den sämst presterande stora marknaden 2020, med rapporter som också visade att FTSE 100-indexet sjönk 14,3 % under året, vilket slutade i det sämsta resultatet sedan 2008. Detta uppmanade analytiker att rekommendera handlare att investera i undervärderade brittiska aktier, med hopp om att avtalet kommer att se en framtida prisökning på brittiska tillgångar. 

En del av optimismen som följde med handelsavtalet stördes av den övergripande bristen på ekonomisk återhämtning. Investeringsstrateger antydde att underprestationen för brittiska aktier också berodde på att utländska investerare flyttade till destinationer som bejakar globaliseringen, eftersom Förenade Kungariket kunde ha uteslutits från världens största enskilda marknadsområde. Brittiska investerare flyttade också till japanska och amerikanska marknader för mer lukrativa investeringar. 

Erfarna investerare letar ständigt efter sätt att skydda och diversifiera sin portfölj. Under den tid då det fanns oklarheter i prisrörelsen för brittiska aktier och marknadsvolatilitet, vände investerare sig till contract for difference (CFD), baserat på deras förutsägelser om olika tillgångars uppgång och fall. 

Pundets stryka

Om du har förståelse för vad är forex trading vad som är valutahandel och hur det fungerar, vet du att det finns flera grundläggande faktorer som kan påverka valutapriset. Brexit -handelsavtalsförhandlingarna var inte överraskande inget undantag och hade stor effekt på pundets värde. 

Trots överenskommelsen i december 2020 fanns det några långsiktiga effekter från Brexit och de långvariga handelsavtalsförhandlingarna, eftersom den brittiska valutan  stannade på 20 % under sitt långsiktiga värde, med många experter som tror att den inte kommer att återhämta sig fullt ut. Men på kort sikt nådde pundet sitt högsta värde mot dollarn sedan Brexit-folkomröstningen 2016. Euron visade också en positiv reaktion på handelsavtalet i sista minuten mellan Förenade Kungariket och EU. 

Pundets volatilitet gjorde att investerare deltog i CFD-valutahandel, likaså med brittiska aktier, för att kompensera eventuella förluster med prisrörelser, samt att ta ställning till valutans förutsedda prisrörelser. 

--

Med både den negativa effekten av covid-19 och Brexit förra året, och sedan nyheterna om ett handelsavtal och utrullning av vacciner, har de brittiska finansmarknaderna verkligen sett sina upp- och nedgångar, och många investerare kommer att vara intresserade av att se vad resten av 2021 kommer att erbjuda. 

Publicerat via SvenskPress.se av...

Daniel Sallegren

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK