Hunnebostrands ”Döderhultare” Algot Andersson 1911-2002
Publicerad: 2/2, 2021
”Döderhultarn” från Oskarshamn 1868-1925, Axel Robert Pettersson, var en mycket känd träskulptör med ett ganska brokigt liv och inget annat yrke än skulptör.
Algot Andersson hade ett ordnat och strävsamt liv. Han gick i smedlära hos sin far och utbildade sig till stenhuggare som lärling. Han var gift med Viola och fick barnen Ove och Tage. Den sistnämnde har gett underlaget till denna presentation. Mestadels arbetade Algot på Skärholmen nära Gerlesborg. Han gästspelade i Hunnebostrand i stenindustrin på Lökholmen och Lahälla.
Algots far var smed på Lahälla och där utbildade sig både Algot och hans bror Ragnar sig till smeder. Algot blev allergisk mot sotet och gick vidare med stenhuggeriet medan broder Ragnar förblev smed och tog över faderns yrke fram tills verksamheten lades ner.
Algot var redan som barn intresserad av formgivning och arbetade med både lera och trä. ”Snickerboa” i källaren i huset i Stenklev blev ett kärt tillhåll vid sidan av stenhuggeriet. Så småningom blev slöjden en extra inkomst. Algots produktion omfattade möbler, modellbåtar, fåglar och människofigurer.
Algot lät sig inspirerad av Leo Dahlgren när det gäller modellbåtar. Leo var en annan Hunnebostrandsbo, som var känd för sina fina modellbåtar. Han har bland annat gjort votivskeppet i Hunnebostrands kyrka
Från början sålde Algot enstaka föremål, men så småningom ökade produktionen och hustru Viola tog över affärerna. Hon såg till att prisnivån höjdes från vänskapspriser till mer affärsmässiga priser. Tora, som var föreståndare på Ålderdomshemmet Valla i Tossene, var en stor kund, en annan var Assar Olausson, som drev Motorcentralen i Hunnebostrand, men i övrigt var det många småkunder.
Algot hade en stor egen samling. I gamla Folkets Hus i Hunnebostrand gjordes en större utställning år 2005 Algot skapade också en mindre vandringsutställning, som bland annat visades i dåvarande SE-bankens lokaler i Hunnebostrand och i Erik Mattssons (”Hallons”) affär vid Dinglevägen.
En större samling av Algots alster finns i sonen Tages ägo och hos Oves änka.
Tack till Hunnebostrands Bildarkiv och Ulrika Lidvall för lån av bilderna och sonen Tage för information och upplysningar. Tack även till Barbro Färnfors och Ingela Fjällbrant för medverkan.
Läs fler artiklar i svensk press.se