– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst

Har du fått magproblem av sommaren utsvävningar? Vassle får tarmen på gott humör igen

Publicerad: 24/7

KOST & VIKT. Det finns många orsaker till att magen inte fungerar som den ska. Under sommar och semester äter du kanske mer av den mat som din mage reagerar på. Brist på tillräckligt med näring i tarmen kan ge obehag och svullnad. Har du provat vassle? Den gynnar uppkomsten av snälla bakterier samtidigt som drycken försvårar tillväxten av ogynnsamma svampar som candida.

Sköna sommardagar utan rutiner och regler att följa inbjuder till grillmat och heta såser, glass och söta desserter, för mycket stekt mat och så mat på oregelbundna tider – det ger med största sannolikhet bullrande mage och svullnad.

Den som är tålig klarar excesser bättre medan den som är känslig får allt från magknip till gaser och förstoppning. Men det är ju självklart så att man ska kunna äta det man vill under en period även om magen knorrar.

Siffror brukar kunna berätta att ungefär varannan svensk till och från har problem med smärtsamma toalettbesök, uppblåsthet och knip. Obehag i mage och tarm som brukar bero på mat mage-tarm inte tolererar så bra men som oftast går att läsa på ett enkelt sätt. Det vill säga genom att få matsmältningen att fungera som den ska igen.

ATT TILLFÖRA GODA BAKTERIER LUGNAR MAGEN

I tjocktarmen bor flera miljarder mjölksyrabakterier. När vi äter en mat med mycket fibrer från växtriket kan mjölksyrabakterierna i tjocktarmen göra sitt jobb, ett jobb som innebär att de bryter ner maten vi äter, bidrar till att ta upp näringsämnen och stödja immunförsvaret.

För att få mage och tarm i balans igen så handlar det förstås om att minska intaget av de som stör magen allt för mycket och samtidigt tillföra mjölksyrad eller fermenterad mat. Mjölksyrning är en av våra äldsta metoder för att lagra livsmedel.

Alla gillar inte syrade grönsaker som surkål och kimchi, men det är kanske inte heller det första man tänker på en varm sommardag.

Har du hört talas om fermenterad ostvassle? Den skapar en god miljö i tarmen och gynnar uppkomsten av snälla bakterier.

Ett exempel på fermenterad ostvassle-dryck är Molkosan. Den har en lång tradition som hälsodryck på kurorter i Schweiz. Där dracks vassle för problem med gaser, magknip och svullnad. Vassle är prebiotika. Den mjölksyrade ostvasslen främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Vassledrycken dracks också under fasta för att läka och rengöra kroppen från insidan.

GER LÄNGRE MÄTTNAD

Allt mer forskning visar att mycket av vårt välbefinnande handlar om de bakterier som lever i tarmen. Ännu är dock tarmfloran ett delvis outforskat område. Men vi vet att om man äter varierat, och gärna fermenterade produkter, som är rika på de snälla mjölksyrabakterierna, så kommer vi att kunna bibehålla en rik och väl balanserad tarmflora.

Det har gjorts flera studier på den fermenterade drycken. I två studier undersökte man bland annat om vasslen kunde påverka mättnadskänslan när försökspersonerna åt bröd och grönsaker.  Det visade sig att vasslen gav en förlängd mättnad.

Det tycks hänga ihop med att vasslen ökar insulinkänsligheten, vilket är en fördel om man har problem med sötsug och småätande. Studien visade också att vasslen medverkade till en mer alert bukspottkörtel, vilket i sin tur bidrar till att blodsockret stabiliserades och sockersuget minskade.

En annan studie visade att vassle har en lätt vätskedrivande effekt.

BASISK MILJÖ I MAGE OCH TARM

Vill du reglera insulinpåslaget kan du ta en matsked vassle en kvart innan du ska äta. Har du matsmältningsproblem dricker du vasslen efter maten. Effekten brukar märkas efter ungefär en vecka. Om du har en väl fungerande mage och vill försäkra dig om att tillföra tarmen goda bakterier så räcker det med en matsked om dagen.

Vasslen är rik på viktiga mineraler och spårämnen som exempelvis kalium, kalcium och magnesium vilket bidrar till att göra mag- och tarminnehållet basiskt.

FAKTA

Molkosan görs på färsk ekologisk mjölk från alpkor som betar på ängar i Schweiz där gräset är näringsrikt. Där används inte heller konstgödsel. Trots att vassle framställs av mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av laktos- och mjölkproteinintoleranta.

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga