– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Gymnasiekvalitet.se ger fakta inför gymnasievalet i Gävleborg

Publicerad: 7/1, 2019

Drygt 3 000 niondeklassare i Gävleborg och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.

– Att välja rätt gymnasieprogram är både viktigt och svårt. Vi vill ge fakta som gör valet lättare. Det finns många program att välja mellan, men alla leder inte till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

På Gymnasiekvalitet.se finns statistik som visar hur elever på Gävleborgs olika gymnasieprogram klarar sig på arbetsmarknaden, med fakta om bland annat inkomster och andel som varit arbetslösa.

Högst inkomst hade de som läst energiprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall. De tjänade fem år efter gymnasiet i snitt 348 533 kr under 2016.

– Många yrkesprogram leder till både goda möjligheter att få jobb och en bra lön, säger Lotta Petterson.

Det finns stora skillnader i arbetslöshet. Lägst andel arbetslöshet hade det naturvetenskapliga programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Där hade drygt en av fem elever varit arbetslös någon gång under fem år efter gymnasiet.

På Gymnasiekvalitet.se finns också statistik över hur det går i skolan för eleverna på de olika programmen med bland annat avgångsbetyg och resultat på nationella prov.

Uppgifterna om program och gymnasieskolor på Gymnasiekvalitet.se har samlats in och bearbetats av SCB, Statistiska Centralbyrån.

Gymnasieskolans program och skolors organisation har ändrats i viss utsträckning de senaste åren. Vissa program har tillkommit och andra har lagts ned. Från och med läsåret 2011/2012 gäller en ny läroplan (Gy2011). I och med det modifierades i vissa fall namnen på programmen och kursplanerna justerades. Därför behöver man värdera vad statistiken om tidigare årskullar säger om dagens programutbud från fall till fall. Gymnasiekvalitet.se presenterar de hårda fakta som är möjliga att ta fram om hur det gått för elever från olika program och skolor på arbetsmarknaden och gör det möjligt för årets gymnasieväljare att själva värdera dessa uppgifter tillsammans med annat faktaunderlag. På sajten finns en närmare beskrivning av statistiken. http://www.gymnasiekvalitet.se
Svenskt Näringsliv

Publicerat via SvenskPress.se av...

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs vision lyder: ”Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd”.

Svenskt Näringsliv är företagens företrädare i Sverige. Vårt ... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK