Glöm inte bort företagen i trygghetsdebatten

Publicerad: 10/9, 2018

Valet 2018 kommer efter en extrem sommar. Sommarens skogsbränder, som härjade som allra värst i Hälsingland, Dalarna och Härjedalen, glömmer vi inte bort i första taget.

Kampen mot skogsbränderna visade också något oerhört vackert i vårt samhälle. Kraften när vi hjälps åt. Det engagemang som privatpersoner, föreningar, företag och myndighetsanställda tillsammans skapade för att hjälpa drabbade av bränderna och stötta de som kämpade mot lågorna… det är något ytterst fint att slå vakt om. Det starka lokalsamhället, i kombination med en stark polis och annat rättsväsende, är också en bra medicin mot kriminalitet och otrygghet.

Så lokalsamhället har vi en styrka i. Men polisen då? Endast en av tre företagare upplever i dag att polisnärvaron är tillräcklig för att de ska känna sig trygga. På landsbygden endast en av fyra. Företagarna har medlemmar som funderar på att lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet och otrygghet i utsatta områden. Det är helt oacceptabelt. När företag och butiker inte kan hålla öppet sprider sig en känsla av utsatthet och oro i hela samhället. En av tre företagare har blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren (2016). Polis och åklagarmyndigheter måste få resurser för att prioritera brott mot företagare. Att de inte gör det i dag bidrar till att företagare inte anmäler brott som de blir utsatta för. Detta ger en verklighetsfrånvänd brottsstatistik som inte visar på den enorma utsatthet som företagare runt om i landet står inför.

Jag skriver detta någon vecka innan valet. Du läser det efter valet. Jag ger mig nu på något så vanskligt som en gissning om den framtid du befinner dig i: Det parlamentariska läget är stökigt, både lokalt och nationellt. Du vet kanske ännu inte vem som kommer att leda kommunen, regionen och landet. Under den senaste mandatperioden bytte Gävle politiskt styre- det kommer förmodligen bli vanligt både i fler kommuner och även på regeringsnivå.

Det är ovant för oss i Sverige. Men kanske är det ingen katastrof? Det viktigaste är att politikerna kan komma överens om tydliga spelregler, göra stabila överenskommelser och även driva genom viktiga reformer så att Sverige kan utvecklas. Framförallt är det här centralt för företagen. Saknas långsiktigheten skapas en oro som gör att företagare inte vågar satsa på sin verksamhet, med färre jobb som resultat. En satsning på brott mot företagare är inte bara en satsning på att förebygga brott, det är i lika stor utsträckning en satsning som bidrar till en större trygghet i hela samhället, och jobbtillväxten i Sverige. Det behöver politikerna förstå, oavsett om statsministern heter Stefan eller Ulf, och prioritera resurser för att stärka arbetet mot den brottslighet som drabbar företagare.
Företagarna

Publicerat via SvenskPress.se av...

Företagarna

Arbetar som regionchef för Företagarna Melllansverige (Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län)

Se alla nyheter »