Gin - En kärlekshistoria
Publicerad: 7/6, 2021
Många av förlagets böcker har blivit prisbelönta både i Grythyttan och det som brukar kallas kokböckernas Oscars-tävling. ”World Cookbook Awards”. Förlaget har utsetts två gånger till världens bästa dryckesföretag i denna tävling och Örjan själv vann en hedrande världsmästartitel för världens bästa whiskybok 2016. Tävlingen grundades och drivs i regi av familjen Cointreau. Att vinna i strid med skottar och irländare det var fantastiskt, säger Örjan stolt.
Örjan Westerlund är sprit-expert och har skrivit 50 matnyttiga och underhållande böcker om whisky om bland annat whisky, öl och akvavit Böckerna är utgivna i 23 länder på 10 språk, senaste dryga decenniet. S edan 2019 har han även gett sig in på Gin. Då kom boken Gin - en kärlekshistoria. Strax innan lanseringen vann han dessutom första pris i tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic 2019.
Örjan är uppvuxen i Kramfors i Ångermanland. Där bodde han under sin uppväxt och flyttade till Stockholm för studier på KTH som 19-åring.
-Jag har blivit kvar i Stockholm och trivts bra, berättar Örjan. Jag tror jag var ganska snäll och beskedlig för det mesta som liten. Min systers studier på KTH inspirerade mig, men hennes val av flygplanskonstruktion var inte fullt lika frestande som att kombinera teknik med lite mer humaniora, så mitt val föll på att studera maskinteknik med inriktning på den grafiska branschen. Det matchade också ett stort intresse som liten att teckna och måla.
Av tidiga barndomsdrömmar om yrkesval var en kanske typiska att bli pilot, berättar Örjan. Det gick dock i stöpet då en teckning av en fin brun julgran uppdagade hans färgblindhet. Men det gjorde att valet på civilingenjörsstudier blev naturligare.
Militärtjänsten gjorde Örjan efter de tre första terminerna på KTH. Som skoltrött nybliven student hittade Örjan tillbaka till studiemotivationen efter sina femton månader i Boden. Det hjälpte även att konjunkturen dalat och fått honom att se nyttan med studier klarare, berättar han. Efter studier och en kort period av arbete i USA sökte Örjan jobb och fick den tjänst på Arkitektkopia som han i stort har behållit, om än att den nu förändrats. Ursprungligen anställd som kvalitets- och miljöansvarig har han passerat befattningar även inom inköp, systemförvaltning och nu verksamhetsutveckling.
Dryckesintresset kom som en naturlig följd av att Örjan intresserade sig för mat redan under den senare delen av uppväxten, som en reaktion på en synnerligen kräsen inställning till mat som barn, skrattar Örjan.
Dryckesintresset började nog under studietiden, berättar han, i och med att öl då började ta fart i Sverige.
Det gav intresse även för snapskryddning vilket gav den annorlunda sysselsättning han hade under ett par år i slutet av 00-talet. Då hade han och femton andra hängivna kryddspritsentusiaster anställning på Vin & Sprit för att varje onsdag och fredag morgon klockan 10-12 blind-prova kryddsprit, bittersprit och rom.
-Just det där att prova sprit efter frukost kan tyckas märkligt, men det gav lärdomen att doft och smaksinnena är vassast den tiden på dagen. Därför har mina barn ofta sett pappa sitta och prova för att sedan spotta öl på lördagsmorgnarna.
Jobbet på Vin & Sprit gav också många andra lärdomar kring hur alla möjlige kryddor och frukter doftar och smakar för att sedan samverka. Och så gav jobbet många skratt också, säger Örjan.
Fortsättningen med whisky kom genom vänner med stort intresse för whisky. Det spädde på ett ökande dryckesintresse. Otaliga öl-provningar och noteringar från dessa ledde snart nog till att texter växte och det blev till en första bok om whiskey 2001. Denna upptäcktes aven förläggare som Örjan 2004 startade Grenadine Bokförlag med och förlaget har sedan dess gett ut omkring femhundra titlar med dryckestema och även några med kokboksinriktning.
Många av förlagets böcker har blivit prisbelönta både i Grythyttan och det som brukar kallas kokböckernas Oscars-tävling. ”World Cookbook Awards”. Förlaget har utsetts två gånger till världens bästa dryckesföretag i denna tävling och Örjan själv vann en hedrande världsmästartitel för världens bästa whiskybok 2016. Tävlingen grundades och drivs i regi av familjen Cointreau. Att vinna i strid med skottar och irländare det var fantastiskt, säger Örjan stolt.
På frågan om hur man kommer till skott med att själv få en bok förverkligad svarar Örjan:
-För vårt förlag är den ideala författaren en person med någon som brinner för ett ämne, föreläser och har avsättning för en bok i det sammanhanget.
Ett vanligt upplägg i ett sådant fall har varit att en författare åtar sig att sälja en del av upplagan, vilket ger en bas för boken, där sedan förlag och författare delar på kostnader för produktionen och distribution och sedan även den vinst som blir.
Du som tillhör en kategori som den nämnda inom den utgivning vi riktar oss mot kan gärna höra av sig till oss på Grenadine, säger Örjan. För andra ämnen har vårt produktionsbolag möjlighet att ställa upp med liknande upplägg och givetvis ska även författarambitioner uppmuntras att söka sig till flera förlag, där kanske de mindre är mer flexibla då det gäller upplägg för genomförande och ekonomi kring att realisera en idé.
Örjan har idag ett heltidsarbete på dagtid på Arkitektkopia med verksamhetsutveckling och leveranser. Kvällstid och annars när tillfälle ges har han under de 20 år det blivit, som han säger, roat sig med att skriva böcker och även hållit provningar inom ämnen som gin, whiskey, öl, snapsar, cigarrer och choklad. Drygt 20 av de böcker han gett ut är i serien ”101 öl-” respektive ”101 whisky du måste dricka innan du dör”. De uppdateras årligen med ett trettiotal nya märken för att hålla bokköpande öl- och whiskykonsumenter uppdaterade på utbudet.
Skrivandet har inneburit en del resande. Han nämner ett äldre reseminne med föräldrarna då han fick en kork Chivas Regal som magprofylax varje morgon och säger skämtsamt att han trots det intresserade sig för whisky.
På frågan om några särskilt minnesvärda händelser på någon resa berättar han om en whiskeyresa i USA 2006 var kanske en av de mest inspirerande resulterade i en bok om bourbon. Vi åkte runt i Tennessee och Kentucky och tog del – av både 13–14 destillerier, matkultur, nationaldagsfirande och fick en fin bakgrund till hela den amerikanska whiskeykulturen.
–Jag har rest till Skottland många gånger och gissar att det är ett fyrtiotal destillerier som jag haft möjligheten att besöka. Såväl skottar och irländare har jag upplevt som oerhört gästvänliga och tillmötesgående och skulle gärna resa mer när det blir möjligt igen.
Örjan berättar också som avslutning att den första boken 2001 kom just efter en whiskyresa i Skottland med vänner. Bilderna från resan ihop med det material Örjan samlat in av noteringar från provningar och andra fakta blev en första bok. Den trycktes av Arkitektkopia som give-away och var som nämnt grunden till både Örjans författarskap och bokförlaget.
Vilken är din favoritbok av de egna? frågar jag:
-Av de tidigare är ”En handbok om bourbon” rolig som en reseberättelse från en minnesvärd tur i USA och den är dessutom smockfull med roliga fakta på ämnet. Av nyare böcker måste jag nog lyfta fram min bok om gin som nyss kom i en andra uppdaterad utgåva.
Första utgåvan kom i november 2019. Den heter ”Gin en kärlekshistoria”. Den har sin extra fina poäng i att kärlekshistorian både är till gin och till min kära Lova Bannister. Det var hon som övertalade mig att delta i den tävling Schweppes och Nöjesguiden årligen arrangerat om Sveriges bästa gin och tonic som jag en aningens överrumplad vann. Så den boken ligger varmt om hjärtat av många goda skäl.
Jag frågar slutligen Örjan vad han håller på med just nu?
–De bokprojekt som pågår är dels nästa utgåva av ”101 öl du måste dricka innan du dör” samt en liknande drink och shoppingguide om gin kallad ”52 gin du måste dricka innan du dör” Båda planeras komma ut hösten 2021, bland annat sålda i Jultidningsförlagets regi. När det gäller provningar undrar jag hur det har gått i covid-tider, men några få privata har han hållit och under april och maj kommer de första digitala för honom. I dessa fall har arrangörerna skickat ut småflaskor i förväg för att alla ska kunna delta med samma uppsättning smakprov.Det blir spännande att se hur det funkar och även intressant för framtiden då det ger möjligheter att genom föra provningar med annan tidsplanering och utan geografiska hinder. Förhoppningsvis tar det fart vid sidan av live-provningar som ett sätt att ge en annan typ av event och upplevelse för vänner, kunder eller anställda.
Örjans vinnardrink ”Last Night in Sweden”
Ingredienser:
Grovt krossad is
5 cl Hernö Gin
2 cl mango & passionsfrukts-purè (köpt eller gjord genom att mixa mango, passionsfrukt, flädersaft och limejuice i lika delar)
Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl A Shipfull of IPA
1 kvist rosmarin
Gör så här:
1 – Ta rikligt med grovt krossad is i glaset
2 – Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré, rör om och häll på Schweppes Hibiscus tonic.
3 – Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin
Juryns vinstmotivering till den här aningens twistade gin och tonic var:
"Vinnarens GT lyckade med det omöjliga att vara lika delar uppenbar som utmanande. Att kombinera något sådant som på förhand kan ses som omaka ingredienser var ett modigt drag som resulterade i en smakmässig fullträff. Denna GT lyckas på ett kaxigt sätt flirta med de klassiska GT smakerna men får med hjälp av ett överraskningsmoment till en riktigt cool twist”
l du boka Örjan för provningar privat eller för företaget, eller köpa böcker så hör av er till Örjan på orjanw0924@gmail.com.
För kontakt och utgivning av böcker sök vidare på www.grenadine.se
Text: Eva-Lena Ivarsson Foto: Foto: Örjan Westerlund, Altia, Klara Westerlund, Nöjesguiden, Grenadine Bokförlag.