Gävle Ångestlopp - ett lopp som inte är som andra lopp

Publicerad: 13/4, 2021

Det handlar inte om att springa fort och komma först i mål, utan syftet med själva loppet är att uppmärksamma och belysa psykisk ohälsa, något som så länge varit tabu men är väldigt vanligt. Gävle Ångestlopp 2021 går av stapeln den 24 april men under lite andra former än tidigare år.

– På grund av Covid-19 har vi beslutat att göra en digital version av Gävle Ångestlopp, säger Malin Lindén, initiativtagare till Gävle Ångestlopp. Det innebär att vi livesänder föreläsningen och musikunderhållningen i vårt på Facebook-evenemang ”Gävle Ångestlopp 2021”. Det kommer alltså inte att bli någon fysisk träff som tidigare år. Det känns jättetråkigt men vi har tagit det här beslutet för att vi är rädda om våra deltagare”.

Man kan inte rå för hur man mår och man ska aldrig behöva skämmas för sig själv eller sitt mående. Och det är en av huvudanledningarna till att Gävle Ångestlopp anordnas varje år. För att skapa förståelse för psykisk ohälsa och skrämma bort hjärnspöken. Men framför allt, att påvisa att man aldrig är ensam.

Så här kommer loppet att gå till:
10.00 Kommer Malin att hälsa välkommen och starta loppet, då har du som deltagare fram till kl 16.00 på dig att gå/jogga/springa en sträcka på valfritt ställe. Du väljer själv hur lång eller kort sträckan ska vara utifrån din dagsform. Kanske springer du fem kilometer eller går ett varv runt huset, som sagt sträckan spelar ingen roll. Ta gärna kort på dig själv, ditt sällskap eller din omgivning när du är ute och lägg upp bilden på sociala medier, använd #gävleångestlopp. 
16.00 blir det föreläsning med Malin Lindén samt musikunderhållning av David Vallanger och Henrik Persson.

– I år blir det sjunde gången Ångestloppet anordnas i Gävle. Evenemanget har vuxit enormt och det är något jag är väldigt stolt och tacksam över. Men innerst inne önskar jag att evenemang som det här inte skulle behöva finnas. Jag önskar att man skulle prata mer öppet om ångest, depressioner och andra typer av psykisk ohälsa. Men jag vill att man ska göra det på rätt sätt för just nu upplever jag att ordet ångest har blivit något man slänger hit och dit med, ordet har liksom tappat innebörden lite grann, säger Malin.

Psykisk ohälsa tar ingen hänsyn till vilken färg vi har på huden eller vilken ålder vi är i. Den tar inte heller någon hänsyn vilket kön vi har eller hur mycket pengar vi har på vårt konto. Det kan drabba vem som helst, när som helst.

– Jag personligen har inte riktigt upplevt våren på fyra år för jag har varit bakom låsta dörrar på psykiatrin. Men precis just nu känner jag mig stark och jag har mycket motståndskraft, samtidigt vet jag att det här är min värsta tid på året, säger Malin Lindén. Men jag ser verkligen fram emot årets lopp och hoppas på ett stort och engagerat digitalt deltagande.

För mer information kontakta Malin på
E-post: malinmaria.linden@gmail.com
Tel: 073-365 52 44
Hemsida: https://gavleangestlopp.se

BAKGRUNDSFAKTA GÄVLE ÅNGESTLOPP:
Varje år förlorar vi 1500 svenskar i självmord, det är nästan fyra personer varje dag. År 2008 beslutade Riksdagen att införa en nollvision gällande självmord, men fortfarande är självmord en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Det uppskattas att så många som 5% av Sveriges befolkning lider av depression, det innebär att var tjugonde svensk är inne i en depression just nu. Det är inte okej.

Det sägs att depression är världens ensammaste sjukdom. Det syns inte utanpå, man pratar inte om det. Man försöker utkämpa kriget på insidan på egen hand. Genom att anordna Ångestloppet skapar vi debatt, man börjar prata om ångest och psykisk ohälsa vilket minskar tabun. Vi påvisar också att man inte är ensam och det finns hjälp att få – det går att må bättre!

Om vi ska belysa ångest och psykisk ohälsa så kan vi inte linda in det i vackra namn, vi måste kalla det för vad det är. Därför heter det just Ångestloppet och inget annat! Loppet är endast 550 meter, det är för att sträckan inte är det centrala i arrangemanget, utan målet med Ångestloppet är som sagt att belysa psykisk ohälsa. Stortorget och Milles Änglar kändes som fina platser för start och målgång och den sträckan är just 550m.

Idén om Ångestloppet kommer från början från Fountain House i Stockholm. De arrangerar Ångestloppet i Stockholm 23 mars varje år. Det är alltså inte vi som är grundarna av projektet, vi har bara fört idén vidare.
All credit till Fountain House, besök gärna deras Ångestlopp också!

https://gavleangestlopp.se

Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Joe Formgren är kommunikationsstrateg och marknadsförare. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Reklam AB samt affärsnätverket effect plus+. 2018 lanserade han tills... Läs mer

Se alla nyheter »

Malin Lindén, initiativtagare till Gävle Ångestlopp.

Malin Lindén, initiativtagare till Gävle Ångestlopp.

Samarbetspartners

Samarbetspartners