Gästriklands Auktionskammare öppnar upp igen
Publicerad: 15/3, 2022
Sedan 2015 är Gästriklands Auktionskammare ett kunnigt och personligt auktionshus i Gävle med kunder över hela Sverige och ute i världen. Pandemin har inneburit ett ökat intresse för udda och värdefulla föremål när människor inte haft möjlighet att spendera pengar på resor, kläder och restaurang i samma utsträckning som tidigare.
De erfarna auktionsförmedlarna på Gästriklands Auktionskammare ser nu fram emot att åter få öppna portarna och få släppa in besökare i visningslokalerna belägna i det anrika industrihuset Vävaren i Strömsbro, Gävle, där man huserar sedan ett par år.
– Intresset för att både sälja och köpa konst och allehanda värdesaker ökar hela tiden, säger Tomas Kalén, grundaren av Gästriklands största auktionshus. Men det skall verkligen bli kul med fler personliga möten och diskutera värde och efterfrågan personligen på plats med besökare igen. Vi håller nu på och iordningställer lokalerna och öppnar för allmänheten igen den 31 mars. Tomas är specialiserad inom konst, konstföremål och vardagsantikviteter och har 40 års erfarenhet i branschen från bland andra Bukowskis Auktioner, Åmells konsthandel i Stockholm och har haft egen ramateljé.
Genom att vara ansluten till den internationella auktionssajten Auctionet.com så når man budgivare över hela världen.
– Gävleområdet är det naturliga upptagningsområdet, men kunder dvs de som vill sälja föremål, kommer från hela Mellansverige och köpare finns i hela Sverige och resten av världen, berättar Sebastian Kalén, VD. Som son till Tomas är han uppfödd med intresse för olika föremål och dess värde med egna specialistkunskaper inom i första hand smycken, silver och vapen. Med sina 10 år i branschen så har han även praktik och erfarenhet från Bukowskis i Stockholm och Stadsauktion Sundsvall.
– Vi vill förmedla ett så bra jobb som möjligt för både säljare och köpare. Genom vår unika onlineauktion så kan vi nå ett marknadspris som alla parter är nöjda med. På det här sättet kan vi sätta ett relevant utgångspris på objekten och auktionen genomförs på 6-8 dagar. Målet är alltid att ge varje föremål bästa förutsättning att hitta en ny köpare genom en budgivning som alla tjänar på.
Affärsidén är att ta en förmedlingsavgift och med realistiska priser och kunskap bakom varje värdering skapa bästa möjliga förutsättningar för en bra affär.
– Det blir en win-win för alla parter där vårt uppdrag är att värdera rätt, även om det såklart är marknaden som avgör i slutändan, säger Linda Mileby, som arbetar med värdering, administration och även är en av dem som fotograferar föremålen. Vänder man sig till enskild inköpare så kan de ju skambjuda utan att dela med sig någon kunskap. De kan ju t.ex. se en tavla värd 100.000 kronor och bjuda mindre för hela bohaget. Hos oss kan man alltid vara trygg i att få ut rätt pris som säljare.
Alla är välkomna att lämna in föremål och objekt för värdering och försäljning. Då föremålen är tunga och stora, som soffor, skåp eller liknande kan man beställa en värdering i hemmet. I samband med flytt eller då ett dödsbo behöver tas om hand erbjuder Gästriklands Auktionskammare en helhetslösning genom samarbete med lokala aktörer.
– Vi värnar verkligen om säljaren, har man bara föremålen så finns köparna, säger Rikard Klev, intendent specialiserad på äldre möbler, konsthantverk och konst. Kärnverksamheten i ett auktionshus är att ta in föremål och inga objekt är för stora eller små. Det går också alldeles utmärkt att fotografera av sina objekt och maila över om man är osäker på om föremålen kan betinga något värde. Ett gott och hållbart råd är att inte slänga bort något i onödan.
När Gästriklands Auktionskammare startade i 59:an på Södra Kungsgatan i Gävle så var man tre stycken som arbetade där och idag är man åtta stycken som hjälps åt med kundkontakter, fotografering i egen studio och katalogisering av alla de tusentals objekt som säljs varje månad. Objekten kan levereras och hämtas på plats i Gävle eller så löser man transport dit det önskas. Noterbart är att en tredjedel av föremålen går på export.
– Vi hjälper till att sälja allt från tavlor av Bruno Liljefors och lokala konstnärer till smycken och unika samlarföremål, säger Sebastian. Men det kan även finnas riktiga skatter i det mer alldagliga. En kund kom med två furustolar, det hade varit åtta från början, men resten var slängda. De fick 25.000 kronor för de två stolarna. Hade de haft de andra kvar så hade de fått mer än 100.000 kronor!
Så har ni tankar om något föremål utöver det vanliga eller att ett bohag skall byta ägare så vet ni var ni skall vända er. En gång i veckan hämtas massor av gods för att distribueras till nya ägare i hela Sverige - eller samlare på de mest udda ställen i hela världen.
För mer information och aktuella objekt på auktionen se
https://www.gastriksak.se/
Text och foto: Joe Formgren