Folkuniversitetet ställer om snabbt
Publicerad: 26/3, 2020
I en tid där en hel värld står inför enorma utmaningar på grund av Coronavirusets framfart är det viktigt att samtidigt lyfta fram olika aktörer och hur de löser nya utmaningar.
Vi har därför träffat Tommy Elofsson, platschef på Folkuniversitetet i Gävle för att få svar på hur de gör.
Deras omställning har handlat mycket om kreativa lösningar och digitaliseringar som plattformar där människor kan mötas utan att det fysiska mötet.
- Hallå där!
För våra läsare som inte känner till dig vem är du?
-Jag har en bakgrund som egen företagare inom coaching & mental träning sedan början av 2000-talet. Min utbildningsbakgrund är inom ekonomi & psykologi(fil kand i båda) samt utbildningarinom coaching och mental träning. Min verksamhet har varit inriktad på utveckling för ledare och medarbetare samt omställning för arbetssökande och långtidssjukskrivna. För mig har det varit viktigt att arbeta med människor i många olika slags livssituationer. Jag ser det som grundläggande att skilja på människan - var och en med sin unika potential - å ena sidan och inlärda beteenden å andra sidan.
Det har varit en enormt berikande och lärorik tid i mitt liv som företagare. Men efter många år som entreprenör och ”dygnet-runt-jobb” är jag idag heltidsanställd, sambo och småbarnspappa.
Ett annat slags ”dygnet-runt-arbete”.
Jag jobbar sedan två år tillbaka som platschef på Folkuniversitetet i Gävle och trivs väldigt bra med det.
Ingen har ju undgått Covid-19 och hur det påverkar vardagen för många,
hur arbetar FU med sin verksamhet nu?
- Folkuniversitetet följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer. Det innebär att Corona-läget förstås har påverkat både personal och kursdeltagare en hel del. All vår verksamhet sker nu på distans i den mån det är möjligt.
Hur ser du på den omställningen?
- Det har varit en intensiv omställningsprocess, men jag är otroligt imponerad över hur snabbt vår organisation har lyckats ställa om. Många har gjort stora uppoffringar för att lyckas med detta. En styrka vi har är att vi består av fem icke vinstdrivande stiftelser från norr till söder. Det gör att vi kan ta snabba beslut och agera snabbt på förändrade förutsättningar.
Du har tagit fram ett ledarskapsprogram, berätta vad som är så bra med det?
- Det är ett webbaserat program som lite missvisande kallas ”Självcoaching”. Programmet är en webbaserad ”bro” mellan mötestillfällen live med coach som också är certifierad handledare i Självcoaching-programmet. Programmet innehåller även en distansutbildning i mental träning (med bl a Olof Röhlander) och personligt ledarskap (med Jana Söderberg). Kombinationen med distansutbildning,coaching och mental träning skapar en unik kvalitetssäkrad utveckling av framgångsfaktorer.
För vem är det bra och varför?
- Utbildningen bygger på forskning om universella framgångsfaktorer som är bra för alla människor oavsett livssituation. Det handlar till exempel om lösningsfokusering, motivation, självförtroende, stresshantering med mera. Vi förstår alla att det här är bra saker, inte minst i dessa tider av stora förändringar, men kan vara en utmaning att få till i praktiken. Den här utbildningen handlar om att ta klivet från kunskap till kompetens.Sedan har vi förstås gjort anpassningar i programmet beroende på målgrupp. Syftet är önskade resultat och långsiktiga effekter för alla som genomför programmet.
Hur går det till?
- Du får en egen inloggning till programmet som är totalt 10 veckor.
Sedan varvar du distansutbildningen på webben med personlig handledning
och mental träning. Före och efter görs mätningar av bland annat utveckling av framgångsfaktorer.
Avslutningsvis, om du fick ge våra läsare 3 goda råd vad skulle det då vara?
1. Se arbetet med sig själv som ett livslångt lärande. Det finns alltid mer som kan blomma ut ännu mer hos dig. Gör detta gärna utifrån en värdegrund av vad du vill bidra med till andra.
2. Det behövs någon form av kontinuerlig träning för att du ska nå långsiktiga resultat.Hitta det som passar dig, men se till så att det är en beprövad metod som verkligen fungerar.
3. Utveckla en attityd för framgång. Det handlar bland annat om acceptans för det som är just nu, fokus på lösningar och tacksamhet för det du har, det du redan uppnått och den du är.
Tommy Elofsson
Gävle 2020 03 26
-------------------------------------------------------------------------
Anna Idell
CFANYTT
http://www.cfanytt.se
Foto: Gabriella Brandon - Cox