– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Ett blåögt Sverige mot krasch 2024

Publicerad: 14/10, 2019

De flesta har numera förstått hur en rysk kleptokrati smusslar pengar till väst. Färre har tagit till sig vilket hot det utgör mot demokratierna i väst och även mot oss.
Ryska agenter dömdes nyligen för en nyckelroll i ett nästan lyckat försök till statskupp i Montenegro. Hittills finns belägg eller utredningar om rysk finansiering av österrikiska FPÖ, tyska AFD, Frankrikes Marine LePen, Salvini i Italien, Ungerns Orban och brexit-kampanjen.

I Sverige dras både vänstern och SD med skandaler som väckt misstankar om påverkan från öst. Deras budskap får draghjälp av GRU:s medietroll. Även Aftonbladet och SVT ger ibland spridning åt det ryska narrativet, exempelvis att invasionen av Krim skulle ha utförts av andra än reguljära ryska militärer.
Rysk penningtvätt genom Swedbank är bara toppen av ett isberg. Få journalister har ens börjat ställa frågan vad de tvättade pengarna används till. Tror ni att pojkarna bosparar?

När jag började lägga ihop ett och ett framkom ett pussel som är så häpnadsväckande att det sannolikt skulle läggas åt sidan om jag försökte beskriva det i en tidningsartikel eller i en dokumentär.
Därför har jag valt formen av internationell thriller. Den har nyligen publicerats på engelska under titeln ”The Crash of 2024”.
Jag tänker inte spoila. Men jag kan berätta att alla pusselbitar i berättelsen är brott som planeras eller pågår men inte har avslöjats ännu, eller nyss har begåtts. Tillsammans med den aningslöst stapplande politiska reaktionen i många västländer, och en ständig blandning av låg moral och kortsiktighet i delar av finansbranschen, uppstår en häxkittel som för oss mycket nära avgrunden. Eller så knuffas vi över kanten. På det sättet är thrillern inte enbart underhållning utan också en tankeställare för den som funderar över Sveriges framtid.

Varför är då trollen så aktiva? Vad har Ryssland att vinna på att så split? Den som analyserar Rysslands agerande med det kalla krigets glasögon missar den springande punkten. De kriminella grupperingarna kring Putin är inga hatiska ideologer. Tvärtom, de är moralbefriade livsnjutare utan särskilt agg mot väst. Men de gör en mycket rationell kalkyl. Den består av två delar.

För det första vill de förhindra att västvärlden följer upp initiativ liknande Magnitskij-lagarna och kanske rentav börjar frysa eller konfiskera de stulna förmögenheterna. Stöd till alla politiker som kan tänkas undergräva rättsstaten är då en rationell strategi, oavsett om de heter Trump, Orban eller Salvini.

För det andra måste de behålla makten, annars blir de åtalade i Ryssland och fråntagna allt stulet. För det krävs aktiva troll på hemmaplan, repression och yttre fiender. Militära provokationer mot Sverige och NATO är således lömskt beräknande. Vi tvingas rusta, men bekräftar därmed den paranoida propagandan.
Dessa två drivkrafter skapar en giftig dynamik. Var och en bör fundera på vad den kan få för konsekvenser för Sverige. Eller så kan man läsa boken.

Stefan Fölster är författare och docent i nationalekonomi
Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdateringar till att vi formulerar, publicerar och distribuerar... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK