– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst
Entreprenören

Entreprenören

Entreprenören - Carl Bredin

Publicerad: 1/11, 2019

För några år sedan mötte jag Carl Bredin och hans föräldrar från Bovallstrand. De ville hyra en lokal där Carl skulle skruva sönder en bil och sälja delar. Han hade tidigare prövat på att sälja tidningar och frallor till seglare, som låg i naturhamnar. Redan då förstod jag att här var en ung entreprenör och jag kände släktskap därför att jag själv som liten hade skruvat sönder saker inte för att sälja utan för att lära och reparera. Det blev inte som han hade tänkt sig utan han skruvade ihop bilen och sålde den som skrot. Nu är han på gång igen - med sallad.

Mikrogrönt - Den nya salladen

Under den allra mörkaste tiden på vintern så kan det vara svårt att föreställa sig att något grönt skulle kunna växa överhuvudtaget på västkusten. Kalla och hårda vindar med saltstänk från havet gör det till ett kargt och svårt ställe att gro växter på. Men i Nearbyfoods lokal så är det varmt och skönt med ett lila ljus som sveper in rummet på ett mystiskt sett.
Här odlas framtiden. Grödor som varken behöver någon jord eller sol. Växter som innehåller många gånger mer näring, vitaminer och mineraler än de färdigvuxna bladen. Grödor som kan odlas mycket närmare sina konsumenter pga av sin snabba omsättningstid och anpassningsbara odlingsmiljö.

Här möter vi Carl som valt att satsa på vertikal inomhusodling med främsta odlingsmetod som hydroponi. I februari 2019 startade han på riktigt med odlingen och har hittills sålt främst till lokala restauranger samt en deliaktessbutik. Det har hänt mycket under sommaren. Verksamheten har flyttat från den 7kvm stora friggeboden där allt startade till en ny större lokal med riktiga lagerhyllor som är 3,5 meter höga och med professionell växtbelysning från Philips. Nu håller han på att utveckla en metod där han enbart skall odla i vatten utan det medium som han idag använder sig av. Växterna, som kallas Mikrogrönt, odlas som en växt-matta på fiberdukar av växtstrån som dragits isär till fibrer och sedan vävts samman till dukar/mattor.Carl vill ändra på detta för att minska resursanvändningen och istället odla i återanvändbara media eller helt utan media alls! Carl berättar att detta är mycket svårt eftersom fuktigheten i fröet i groningprocessen behöver vara helt rätt. Annars kan fröet torka ut eller ännu värre mögla/övervattnas. Det behövs också syre och rätt pH-värde i miljön runt fröet för att det skall gro och inte få problem med svamp mm. Därför är det i princip inget företag som idag odlar mikrogrönt utan medium och även med fiber mattorna som medium är det ovanligt.

Mikrogrönt är växter som skördas i “skott-stadiet” precis innan de första typspecifika bladen kommer och är stadiet efter groddning. När man skördar växten i detta stadium så får man flera olika fördelar jämfört med konventionell odling där man låter växten bli fullväxt.

A. Högre koncentrerat näringsinehåll; Plantor som skördas i den första plantfasen, såkallade mikrogrönt, har generellt sett mycket högre koncentration av näringsämnen än de mogna plantorna. Detta beror på att plantan förbereder sig för en expansiv tillväxt och samlar därför “kraft” fullpackat med mineraler och näringsämnen i plantan för att den skall kunna få snabb tillväxt. Det kan i vissa fall vara upp till 40 ggr så mycket näringsinnehåll/kg i mikrogrödor som i dess fullväxta blad.

B. Mindre transportutsläpp och svinn; Fröer som används till att gro mikrogrönt kommer i bulk och fraktas torra i stora förpackningar, vilket är mycket effektivare än att köra kylda transporter med färska grönsaker över långa sträckor,som vi idag gör i stor utsträckning världen över.

C. Mikrogrönt är mycket smakrika och vackra. Det är den främsta anledningen till att restauranger älskar att använda mikrogrönt i sina kök.

Ha mikrogrönt på mackan, lägg i salladen eller mixa ned massor i din smoothie för att få i dig en extra kick av dessa nyttiga näringsämnen och vitaminer som finns i mikrogrönt. Vitamin K, B, A med många flera återfinns i flera mikrogrödor och dessutom i stora mängder vilket gör ett balanserat och komplett kostintag enklare, godare och helt klart mer estetiskt tilltalande för ögat.

Att odla inomhus har fler fördelar än att kunna odla året om. De viktigaste är oberoendet och säkerheten om att skörden alltid blir densamma, oavsett vädret utanför. Odlingen blir helt oberoende av bekämpningsmedel mot odjur och ogräs då dessa kan hållas utanför den kontrollerade klimatbeständiga odlingsytan. Detta gör att man får mindre kemikalier i maten, mindre svinn och högre kvalitet på de konventionellt odlade växterna. Inomhusodlingar kan placeras närmare konsumenterna vilket ger kortare transporter och färskare (mer näringsrika) grönsaker.

Världen över är klimatkrisen ett allt mer omtalad. Vi behöver ändra vårt sätt att konsumera och producera mat. Det finns en rad utmaningar vi står inför i världen när det kommer till livsmedelsförsörning och det är inte bara mängden mat vi kan producera utan även var maten kommer ifrån och vad den innehåller.

Vi följer utvecklingen av nya sätt att odla mat och hur vi kan lösa framtiden matförsörjning. Med ökade utsläpp och översvämningar kommer konventionell odling att få det svårare och att odla inomhus i en kontrollerad miljö kan vara ett sätt förbättra kvaliten och matsäkerheten framöver. Carl och andra entreprenörer spelar en viktig roll i utvecklingen av morgondagens mat och vi hoppas att du lärt dig lite mer om mikrogrönt och vad det är bra för.


Artikeln publicerad genom webbtidningen https://fjordarochfolk.se
Fjordar och Folk

Publicerat via SvenskPress.se av...

Fjordar och Folk

Fjordar och Folk är en webbtidning för Sotenäs med omnejd, som speglar natur och kultur ur olika synvinklar. Den vänder sig till alla och är partipolitiskt oberoende, men kan spegla olika samhällsfråg... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga