Elisabet Höglund: ”Jag botade min diabetes typ-2 själv”
Publicerad: 26/3
PERSONPORTRÄTT. Journalisten Elisabet Höglund har gjort flera omfattande och omskakande hälsoresor. Den tuffaste var komplikationerna efter canceroperationen 2011 när hon låg för döden på grund av en kraftig inflammation i buken. Förra året fick Elisabet diabetes. Medicinerna gav svåra biverkningar och hon lade om sin kost helt. Tack vare kostomläggningen botade hon själv sin diabetes.
När Elisabet Höglunds namn kommer på tal så tänker vi kanske mest på henne som SVT:s skarpa politiska reporter. 2008 slutade på den statliga televisionen och året efter gick hon i pension.
Men Elisabet har gjort så mycket mer än arbetat på TV. Hon har varit arbetsmarknadsreporter på Veckans Affärer och biträdande pressombudsman på LO. Elisabet har skrivit krönikor i Expressen, Aftonbladet och i Damernas värld och varit programledare på Sveriges Radio.
På senare tid har vi mött henne i underhållningsprogrammet På spåret, och där vann hon 2015 och 2016 tillsammans med komikern Jesper Rönndahl.
– Vinsterna i På spåret är jag mycket stolt över och det är några av mitt livs största meriter, säger Elisabet Höglund.
CYKLADE I LANDSLAGET
Vi minns henne också från TV4:s i Let´s Dance där hon slutade på en fjärdeplats tillsammans med danspartnern Tobias Karlsson.
Efter pensionen har hon dessutom hunnit med att skriva fyra böcker.
Elisabet är idag frilansande pensionär. Hon skriver på sin blogg, elisabethoglund.se och tar uppdrag.
Idrott och sport har alltid varit ett stort intresse. Alla kanske inte känner till att hon tillhört den svenska eliten på cykel. Hon vann sitt första SM-guld 1971 och det andra 1972. Hon har också deltagit cykel-VM med skapliga resultat. Det blev också sju år i cykellandslaget.
AKUTOPERERADES PÅ GRUND AV SVÅRA KOMPLIKATIONER
Våren 2011 upptäcktes en tumör i Elisabets bukspottkörtel som kallas för neuroendokrin hormonproducerande cancertumör. Det är en typ av tumör som växer långsamt till skillnad från en traditionell pancreascancer. Hennes tumör växte på bukspottkörteln och till slut var bukspottkörteln en enda gigantisk tumör som var hela 15 centimeter lång, 9,5 centimeter bred och 2,5 centimeter tjock.
– Hela bukspottkörteln avlägsnades förutom den lilla översta biten där insulincellerna finns. Därför producerar min kropp fortfarande insulin.
Operationen gick bra men Elisabet drabbades av svåra komplikationer tre veckor senare.
– Jag blev så sjuk att jag periodvis låg i koma utan att någon läkare förstod varför. Den 5 juli 2011 blev jag akutopererad. Buken öppnades igen och läkarna möttes av en förfärlig syn. Hela bukhålan var fylld av infekterad gegga. Jag hade drabbats av en livsfarlig bukhinneinflammation eftersom galla hade runnit ut i buken genom ett hål i magsäcken. Förutom bukhinneinflammation hade jag drabbats av blodförgiftning, berättar Elisabet och fortsätter:
– Kirurgerna tvättade varje del av mina tarmar med saltlösning för att få bort infektionen. De trodde inte att jag skulle överleva. Min kirurg sa efteråt att min chans att överleva motsvarade en millimeter mellan tummen och pekfingret. Efteråt drabbades jag av ännu en blodförgiftning, dubbel lungemboli, vilket är blodproppar i båda lungorna och flera andra infektioner. Den sommaren svävade jag mellan liv och död men på något konstigt sätt vände det och jag överlevde. Kanske berodde det på att jag var vältränad och i grunden hade stark fysik.
Även mjälten, halva magsäcken och en fjärdedel av tjocktarmen samt alla lymfkörtlar i buken opererades bort.
– Gallblåsan exploderade och under den andra operationen tog man bort även gallgångarna. Så det blev inte mycket kvar av organen i buken. Ändå kan man leva med detta. Kroppen är fantastisk i sin förmåga att till varje pris överleva. Min mage har varit dysfunktionell under alla år efter cancern, men jag har klarat det också.
METABOLISMEN FÖRÄNDRADES EFTER OPERATIONEN
Under tiden cancertumören fanns i Elisabet tog den över produktionen av insulin, vilket gjorde att hon drabbades av svår diabetes redan då. Den diabetesen försvann i och med att tumören opererats bort.
– Jag har haft bra blodsockervärden fram till januari förra året. Vid en läkarundersökning fick jag diagnosen diabetes typ-2 och även om jag själv inte tyckte att mitt blodsockervärde var oroväckande högt så skrev läkare ut diabetesmedicin.
Elisabet fick svåra biverkningar av diabetesmedicinen. I ett halvår led hon av magsmärtor, diarréer, mådde illa och hade kräkningar. Symtom som var välkända av det läkemedel Elisabet förskrivits.
– När jag inte stod inte ut längre bokade jag ny läkartid och av en annan läkare fick jag ett annat diabetesläkemedel som skulle ha färre biverkningar. Men det stämde inte. Istället drabbades jag av fruktansvärda smärtor i benen, knälederna, ryggen och bäckenet. Det gjorde att jag nästan inte kunde stå på benen.
Som om det inte var nog med det. I september snubblade Elisabet och bröt lårbenshalsen och genomgick ytterligare en operation. Smärtorna och rehabiliteringen efter att ha fått ny höftledsprotes har varit svåra.
– Under julhelgen bestämde jag mig för att kontakta läkare igen eftersom biverkningarna var så besvärliga. Jag bad att få det nya diabetesläkemedlet Ozempic, men åtgången på det har varit stor eftersom det använts som bantningsmedicin så det fick jag inte, säger Elisabet och fortsätter:
– Efter en månad fick jag ett brev av läkaren som konstaterade att jag inte behövde mer diabetesmedicin. Mina värden var normala.
SÅ BLEV ELISABET FRI SIN DIABETES TYP-2
Att värdena faktiskt blivit bra igen berodde på att Elisabet beslutade sig för att göra en kostomläggning. Hon valde bort kaffebröd, choklad, glass och tårtor. Hon lät bli kolsyrade söta drycker och all annan mat med rent socker. Som mellanmål valde hon att äta frukt, bär, nötter och osötade kex.
– De som säger att diabetes typ-2 inte kan botas och måste medicineras har fel. Att regelbundet motionera har också hjälpt mig att bli av med min diabetes typ-2.
Visst blir hon sötsugen ibland men påpekar lite skämtsamt att när tankarna på prinsesstårta dyker upp så måste hon börja tänka på morötter istället.
Artikeln är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige