– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

presstjanst

Det tog 20 år - men nu är det här - havrebrödet alla glutenintoleranta väntat på

Publicerad: 8/5, 2019

Äntligen är det här! Det näringsrika brödet alla glutenintoleranta väntat på. Det tog 20 år med forskning, utveckling och mycket problemlösning att från ax till limpa framställa ett glutenfritt bröd med ren havre som både smakar gott och beter sig som ett ”vanligt” bröd.

Att baka bröd utan gluten är svårt. Det är trådarna i gluten som får degen elastisk och gör att den jäser och får fast form. Gluten är lite som ett lim som håller ihop degen och gör att den färdiga brödet inte faller sönder när man ska skära det i skivor. Utan gluten brukar bröden dessutom blir torra och alldeles för kompakta.
Att vara glutenintolerant och älska bröd har därför varit svårt, men nu finns det äntligen ett lätthanterligt, gott, näringsrikt bröd för alla glutenintoleranta, i butikernas brödhyllor.
Men det krävdes en hel del forskning och utveckling för näringsexperten Hans Jungvid, som är VD för bageriet Oates i Helsingborg, att få fram ett välsmakande glutenfritt bröd baserat på ren havre som dessutom är fast i formen.

– Jag såg en stor potential i havrens goda egenskaper och började en 20 år lång resa för att få fram ett bröd bakat på nästan bara havre. Det har funnits många problem att lösa under vägen. Allt från att övertyga en hel bransch om att få till odlingar där havren är ren till många timmars bakande hemma i mitt eget kök. Jag hade en stark övertygelse och en vision om att kunna framställa ett gott och nyttigt bröd för glutenintoleranta och mina egna glutenbesvär har fungerat som en motor under hela processen, säger Hans Jungvid.

DIETISTEN JUBLAR ÖVER BRÖDET

Sofia Antonsson, legitimerad dietist, har väntat länge på ett glutenfritt bröd som är gott och nyttigt och som går att skära utan att det smulas sönder, det vill säga, att det beter sig som ett ”vanligt” bröd.
– Oates glutenfria bröd är det bästa som hänt på väldigt länge. Ett så här bra bröd är i princip helt omöjligt att baka själv. Nu kan jag rekommendera mina patienter med celiaki, men även de med IBS, ett bröd som är näringsrikt och mättande. Dessutom smakar havrebrödet riktigt gott. När man är glutenintolerant eller har IBS och vill ha bröd som en del av kosten har det inte funnits några bra alternativ. De glutenfria bröd jag har smakat tidigare har inte varit vare sig goda eller för den delen speciellt nyttiga, säger Sofia Antonsson.

Oates lanserar just nu brödet på ICA Maxis butiker i Skåne och snart finns det även i Stockholm. Målsättningen är att det ska finnas i hela Sverige.
– Vi har lyckats få fram rätt konsistens och kvalitet för att sedan överföra kunskaperna till industriella bageriförhållanden. Jag är stolt över att vi på Oates nu kan erbjuda ett riktigt havrebröd med omtalat god smak och många andra goda egenskaper. Eftersom vi leverar färskt bröd utan tillsatser har det ett kort bäst före datum. Nu jobbar vi på en vakumförpackning som gör det enklare att transportera brödet längre sträckor, säger Hans Jungvid.

Det glutenfria havrebröd innehåller:
• 83 procent av torrvikten är havre.
• Brödet är fast i formen och lätt att skära.
• Brödet innehåller lite socker och är kalorisnålt – 200 kalorier per 100 gram.
• Smaken är något nötaktig och är riktigt gott att rosta.
• Brödet passar bra som frukostbröd men också som mel-lanmålsbröd.
• Det innehåller inga tillsatser och håller sig flera dagar i rumstemperatur.
• Havre innehåller resistent stärkelse som är en form av kolhydrater som är nyttiga för tarmbakterierna, ger mättnad länge och som inte påverkar blodsockret.

Mandarin Media

Publicerat via SvenskPress.se av...

Mandarin Media

Jag heter Inger Palm och har i snart 40 år skrivit om hälsa ur ett egenvårdsperspektiv. Jag har tävlat i längdskidor på elitnivå, utbildat mig till tränare och massör samt fördjupat mig i ämnen som an... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Om cookies och datainsamling

Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade "tillfälliga cookies" eller "session-cookies" som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.

Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade "varaktiga cookies", som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.

Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Om du vill undvika cookies kan du konfigurera din webbläsare så att cookiefilerna inte laddas ner i din dator. Tillfälliga cookies är, som ovan framgått, dock nödvändiga för att navigera på vår webbplats.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.

Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Ja eller Nej till cookies?

Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.

Hur stoppar jag cookies?

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:

Datainsamling och datalagring

Webbplatsen kan använda sig av Google Analytics och liknande tjänster för att samla in data om ditt besök på webbplatsen. Ingen personlig data sparas, utan endast information om själva besöket i sig, det vill säga länkklick, sidvisningar, hur länge en viss sida har visats och liknande. Informationen kan användas av oss för att analysera hur besökare använder vår hemsida, samt för att i framtiden kunna förbättra och optimera innehåll och funktion på hemsidan. Informationen kan också användas av Google (eller motsvarande leverantör) för att optimera information och annonser, så att du får mer relevanta/personliga sökträffar eller annonser i leverantörens övriga tjänster.

Har du vidare funderingar kring hur cookies och datainsamling används på vår webbplats, vänligen kontakta oss!

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder cookies och datainsamling i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga