Det här kan du göra för att undvika höstens förkylningar
Publicerad: 30/9
FÖRKYLNING. Under hösten blir vi mer förkylda. Varför det är så vet vi inte med säkerhet, men det finns några teorier. Och förkylningar går att undvika. Naturen erbjuder lindring. Echinacea är kanske den vanligaste förkylningsörten. Den kan inte bara lindra förkylning utan även förhindra att virus får fäste i kroppen. Zink och C- och D-vitamin kan också förkorta förkylningstiden.
Det finns flera hundra förkylningsvirus i omlopp, så det är svårt att undvika att komma i kontakt med dem. Men det är långt ifrån alla gånger vi blir förkylda när ett virus anfaller oss. Kroppens inbyggda försvar övervakar alla händelser och vaktar på inkräktare dygnet runt. Så fort virus eller bakterier närmar sig slår väktarna tillbaka. Lyckas de inte värja sig från virus – då blir vi förkylda eller får influensa.
Ungefär tre gånger per år räknas som ett snitt på antalet förkylningar en vuxen person får varje år. Barn, äldre och de med nedsatt immunförsvar drabbas ofta av fler än tre förkylningar årligen.
Hur vi lever påverkar också hur ofta vi är förkylda. Stress, dålig sömn och sämre val av mat leder till en större känslighet för virus och förkylningar samt att man är utomhus alldeles för lite.
BYGG UPP DITT HUSAPOTEK
Den som har ett väl fungerande immunförsvar står emot virusattackerna bättre. Det finns flera sätt att förbättra sitt immunförsvar och det handlar framför allt om sömnen, att mage och tarm fungerar som det ska och då är det viktigt att äta näringsrikt.
Men det är ju inte alltid livet är perfekt och då kan du se till att ditt husapotek har första hjälpen mot förkylningar.
Echinacea eller röd solhatt är kanske den växt vi förknippar mest med förkylning och influensa. En av de produkter med stor vetenskaplig evidens är det traditionellt växtbaserade läkemedlet Echinaforce som lindrar och förebygger förkylning. Eftersom det är ett växtbaserat läkemedel kontrolleras det precis som ett vanligt läkemedel av Läkemedelsverket i Uppsala.
Echinaforce har även en immun modulerande effekt, vilket innebär att immunförsvaret aktiveras om det är nedsatt av stress, sjukdom, ålderdom eller livsstil. Ett redan starkt immunförsvar påverkas inte.
ZINK ETT MINERAL SOM LINDRAR FÖRKYLNING
Zink lindrar förkylning snabbt. I Sverige är det mycket ovanligt med zinkbrist för zink får vi i oss via mat som mejeriprodukter, ost, fullkornsprodukter, baljväxter, nötter och frön. Men när man fått en förkylning kan ett tillskott med zink förkorta antalet förkylnings- och sjukdagar.
Forskning runt C-vitamin är motstridig, men även om det inte är helt bevisat, kan stora doser C-vitamin hjälpa till att korta tiden på en förkylning. C-vitamin skyddar dock inte mot förkylning. Personer med njursjukdom bör inte ta C-vitamintillskott och det rekommenderas inte heller under graviditeten.
Även D-vitamintillskott kan ge ett visst skydd mot luftvägsinfektioner. Läs mer om D-vitamin i Fredrik Ölanders krönika.