– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Jonas Alm, Gävles Företagarföreningar, tillsammans med riksdagsman Lars Beckman (M)

Jonas Alm, Gävles Företagarföreningar, tillsammans med riksdagsman Lars Beckman (M)

Dåligt intresse för arbetsmarknadsutbildning trots efterfrågan på kompetens

Publicerad: 2/4, 2019

På ett frukostmöte hos Gävles Företagarföreningar på Gasklockornas restaurang den 14 mars informerade Arbetsförmedlingens om sina arbetsmarknadsutbildningar och hur de arbetar för att utbilda att utbilda arbetslösa personer till ett yrke, med inriktning mot branscher där man saknar kompetens. Riksdagsman Lars Beckman (M) var närvarande och reagerade på att intresset för utbildning var så lågt.
Arbetsförmedlingen berättade om sitt arbete för att få fler i jobb med hjälp av arbetsmarknadsutbildningar. Ett av verktygen man har är att utbilda arbetslösa personer till ett yrke där det råder brist på kompetent arbetskraft.

- Representanten från Arbetsförmedlingen berättade att det råder stor brist på busschaufförer i Gävleborg och att bussbolagen gärna anställer kvinnliga busschaufförer, säger Lars Beckman. Av den anledningen kallade Arbetsförmedlingen i Gävle 92 arbetslösa kvinnor till ett obligatoriskt informationsmöte om yrket busschaufför men det var bara 28 personer som kom dit och av dem var det bara 7 personer som sedan gick vidare till ett studiebesök för att få veta mer om yrket och de aktuella arbetsplatserna.
Det var alltså 64 personer som uteblev från det obligatoriska mötet.
– Jag ställde därför en skriftlig fråga till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och frågade vilka åtgärder avser regeringen och ansvarig minister tänker vidta för att motivera och inspirera arbetslösa personer att vilja genomgå arbetsmarknadsutbildningar till de lediga jobb som finns, säger Lars Beckman.
Svaret från arbetsmarknadsministern gav tyvärr inga andra svar än svepande beskrivningar av arbetet. Svaret avslutades med: ”Resultaten efter en arbetsmarknadsutbildning har kontinuerligt förbättrats och 2018 gick 42 procent av deltagarna till arbete efter en arbetsmarknads-utbildning.”
– Det innebär att 58 procent av utbildningarna inte ledde till något arbete, avslutar Lars Beckman. Exemplet från utbildning till busschaufför där bara 7 av 98 inbjudna deltog i studiebesöket är absolut inte okej!
Det skulle också vara intressant att få veta hur många totalt som uteblir när de blir kallade till obligatoriska möten och hur det ska åtgärdas!
Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Publicerat via SvenskPress.se av...

Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skriva så att alla skall kunna förstå även komplicerade hä... Läs mer

Se alla nyheter »

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

Lars Beckmans fråga till arbetsmarknadsministern

Lars Beckmans fråga till arbetsmarknadsministern

Arbetsmarknadsministerns svar till Lars Beckman

Arbetsmarknadsministerns svar till Lars Beckman

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK