– Vi hjälper till att skriva era nyheter och skicka ut pressrelaser.

Start

– Vi hjälper er att skriva nyheter och skicka ut pressreleaser.

Däckcentrum - en godkänd Bilverkstad i Gävle

Däckcentrum - en godkänd Bilverkstad i Gävle

Däckcentrum - en godkänd Bilverkstad i Gävle

Publicerad: 27/5, 2020

Sverige har fått en ny kvalitetsstandard för bilverkstäder. Det är de båda branschorganisationerna Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som efter ministerkritik tagit fram standarden Godkänd Bilverkstad, GBV. Detta för att säkerställa en fackmässig reparation och ett korrekt kundomhändertagande. Detta har entreprenören Stefan Gustavsson som driver Däckcentrum på Kryddstigen 18 i Gävle tagit fasta på. Namnet till trots så är Däckcentrum idag en komplett certifierad bilverkstad och även motorcykelverkstad som servar alla märken av både nyare och äldre årsmodeller.

Vem är Stefan Gustavsson?
– Jag är en optimistisk och förhållandevis arbetsam 52-åring som äger Däckcentrum och driver det tillsammans med tre mycket duktiga medarbetare. Jag har sedan barnsben ett stort intresse för allt som har med motorer och bilar att göra och har i hela mitt vuxna liv skruvat, byggt och trimmat fordon. Sedan några år tillbaka åker jag även motorcykel.

Vad är då Däckcentrum?
– Vi är idag en komplett verkstad för däck, bilar, motorcyklar och även mopeder. Vi säljer även bilvårdsprodukter, oljor, däck och slang för trädgårdsmaskiner. Vi har nyss avslutat däcksäsongen och bokar nu in bilar och mc för fullt. När det blir lite oroligare tider så byter man kanske inte bil det första man gör. Så det är faktiskt många som servar och ser om sina bilar för att åka något år till innan de skall byta.

När började företaget att utvecklas till att bli mer än en renodlad däckverkstad?
– Det var efter att jag köpte företaget av grundaren Åke Brolin 2004. Jag insåg att det fanns ett stort behov från våra kunder att göra mer än bara byta däck och hålla däckhotell. Många visste ju att jag kunde skruva med bilar och jag erbjöd den tjänsten så smått ganska tidigt. 2018 köpte jag olje- och bilkemi-grossistföretaget TLI Protection för att bredda verksamheten.

Vad var det som fick dig att ta steget att bli egen företagare?
– Där vill jag verkligen framhålla en god kamrat sedan många år, nämligen Svante Gunhamre som då drev Skylt & Gravyr i Gävle. Han och jag satt på Pigalle och diskuterade just företagande när Åke går förbi utanför. Då säger Svante "Men köp Åkes verkstad då, han har pratat om att sälja den", och på den vägen blev det. Att bli företagare är ofta en slump eller en tillfällighet tror jag. Sen om det passar just dig det märker du med tiden. Men jag har inte ångrat mig en enda dag fram till denna dag. Om du vill driva och utveckla företaget och ditt jobb mer än din chef - då är det dags att starta eget eller gå vidare. Jag vill tillägga att Åke var kvar och jobbade som anställd i ett antal år vilket var en perfekt lösning som jag verkligen vill rekommendera. Det blev på så sätt som ett generationsövertagande, utan att vi är släkt. Det är helt klart att vi måste ha ett starkt småföretagande, det är avgörande för regionen och det här var en vägvinnande modell för oss.

Vad är din bakgrund före Däckcentrum?
– Född 1968 och uppvuxen i Valbo. Gick på Ludvigsberg- och Sofiedalsskolan i Valbo. Därefter Bygg- och anläggning på Polhem. Jag hoppade dock av efter ett år har jobbat sedan dess. Undantaget är lumpen på I14 1989-90 där jag var gruppchef för granatgevär.
Första sommarjobbet var som springpojke på SJ när jag var 14 år. Sedan blev det SJ och ASG godsterminaler, huvudförråd, godsbangård. Därefter Gävle Industritjänst och några liknande firmor med svets och reparation på industrin. Jag jobbade även på Valbo Glas och Tidermans Hyrmaskiner så sammantaget har jag lärt mig otroligt mycket inom segmenten el, vvs, reparationer, bygg och underhåll. Däremot så växlade jag in på bilspåret genom att jobba på Autovation BMW i Gävle som kundmottagare på bil- och plåtverkstaden innan jag köpte Däckcentrum.

Vad består ditt dagliga arbete av?
– Det är att driva och se till att firman fungerar med allt vad det innebär med lagar, avtal och utveckling framåt. Samt att se till så att personalen har de rätta förutsättningarna för att trivas och göra ett bra jobb. Vilket de gör, riktigt bra! Den dagliga driften i verkstaden sköter Thomas Ring i kundmottagningen. Han tar hand om kunderna och bokar in jobben. Jag arbetar mer i bakgrunden som stöd och support för grabbarna. Det är också en förutsättning för att jag skall kunna jobba en del av tiden med grossistverksamheten. Där jobbar jag både ute på fältet och med att ta emot beställningar, packa och skicka varor runt om i Sverige.

Vilken eller vilka är era kunder?
– Vi har en blandning av både företag och privata kunder. Drömkunden är väl den kund som du har ett ömsesidigt förtroende och en långvarig relation med. Jag brukar ofta säga att vi har tur för uppskattningsvis så är 98 % av våra kunder bra och trevliga. En del har varit med i 30-40 år och är fortfarande kunder.

Vad är du då mest stolt över?
– Mina två fina döttrar och fru är väl ett klassiskt svar men alldeles sant. Men också att jag byggt, konstruerat och renoverat mina hus och fordon. Samt att jag har byggt upp Däckcentrum till vad det är i dag med både flytt och byggnationer. Inför flytten till Kryddstigen 2015 lade jag ner massor av arbetstimmar.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Fortsätta framåt och utveckla båda bolagen och sedan försöka gå ner lite i arbetstid. Om jag sen kommer ner till heltid får framtiden utvisa. Det är ju roligt att jobba och utvecklande men jag skall vara ledig mer i framtiden. Jag har nog arbetat ca 60 till 70 timmar i veckan i snitt sedan jag blev företagare. Så den personliga målsättningen får vara att sluta jobba helger och gå ner till heltid. Min favoritplats är ju faktiskt ändå hemma!

Namn: Stefan Gustavsson
Ålder: 52 år
Bor: Hus i Järvsta
Familj: Fru och två utflyttade barn
Favoritbil: BMW
MC: Harley Davidsson

Mer information om Däckcentrum: http://www.dackcentrum.net

Fotnot: I hela Sverige är det idag cirka 15 % av alla bilverkstäder som klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad. Det innebär att ungefär 450 av landets alla professionella verkstäder är GBV-verkstäder. Det finns idag fem till godkända bilverkstäder i Gävle och ett 15-tal i totalt i Gävleborg. För mer information se https://www.godkandbilverkstad.se

Bildtexter:
Däckcentrum bildades 1978 av Åke, Ture Lindström och Ramon Reineby.
Ursprungliga Däckcentrum, Luthergatan 17 på söder i Gävle.

Presstjänst

Publicerat via SvenskPress.se av...

Presstjänst

Joe Formgren är kommunikationsstrateg och marknadsförare. Grundare av SvenskPress.se genom Gestrike Media AB och delägare i Precis Reklam AB samt affärsnätverket effect plus+. 2018 lanserade han tills... Läs mer

Se alla nyheter »

Anmäl dig till nyhetsbrevet och bli uppdaterad om det senaste från
Svensk Presstjänst

  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?
  • ?

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK