Coop-anställd sparkades utan grund – efter 16 år på jobbet
Publicerad: 29/5, 2020
Arbetsrättsexperterna på RiVe Juridiska Byrå försvarade kvinnan efter att både arbetsgivaren och fackförbundet kommit överens om hennes uppsägning. Nu får kvinnan 32 månadslöner i skadestånd.
En kvinna som arbetade som bageriförståndare på en Coop-stormarknad i Stockholmsområdet meddelades plötsligt att hon skulle bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Detta trots att kvinnan, som inte var medlem i facket, hade tjänstgjort på arbetsplatsen i 16 år och hade en konditorutbildning.– Hon hade en lång historia på arbetsplatsen men hade av olika skäl valt att inte vara med i fackförbundet. Hon ville hålla sig utanför sånt där, säger expertförhandlare och Jur. Kand, Henric Einarsson vid RiVe juridiska byrå (https://riveutbildning.se/).
Arbetsgivaren menade att det rådde arbetsbrist på Coop och meddelade kvinnan sin uppsägning. Det visade sig då att fackförbundet och arbetsgivaren hade kommit överens om att ta fram en så kallad avtalsturodningslista, vilket innebär att fackförbundet och arbetsgivaren kommer överens om vems tur det är att bli uppsagd. På så sätt kan man undvika den traditionella turordningen som annars gäller – sist in, först ut.
– Kvinnan hade jobbat i många år och hade dessutom en kvalificerad utbildning. Vi såg att detta handlade om något annat. Hon hade helt enkelt blivit mobbad av både fackförbundet och arbetsgivaren. Det var uppenbart att de ville bli av med henne, säger Jur. Kand, Henric Einarsson.
Eftersom kvinnan inte var med i facket flyttades hon högst upp på listan om vems tur det var att lämna arbetsplatsen. Efter att hon fått lämna sin arbetsplats kontaktade hon RiVe Juridiska byrå (https://www.breakit.se/artikel/24611/rive-juridiska-byra-skraddarsyr-losningar-nar-globala-e-handelsjattar-etablerar-sig-i-sverige) som tog sig an målet. Arbetsrättsexperterna upptäckte då snabbt att uppsägningen var felaktig, eftersom det inte alls rådde arbetsbrist och då kan inte heller en avtalsturordningslista vara gällande.
– Att facket och arbetsgivaren går utanför turordningen och gör en avtalsturordningslista är inte ovanligt eller fel i sak, trots att en kan tycka att det är olämpligt att göra mot någon som har 16 års anställningstid. Men att de i det här fallet hävdade att uppsägningen berodde på arbetsbrist var fel för vi upptäckte nämligen att en annan Coop-stormarknad butik, ca 150 mil därifrån, sökte ett kassabiträde, varpå kvinnan strikt juridiskt skulle ha erbjudits den tjänsten om det nu var så att arbetsbrist var den egentliga faktorn till uppsägning, vilket följer av 7§ i lagen om anställningsskydd, förklarar Einarsson.
Kvinnan fick rätt i tingsrätten men Coop överklagade domen till högsta instans arbetsrättsdomstolen då de tyckte att skadeståndet var för högt. Arbetsgivaren dömdes även i arbetsdomstolen ock fick betala såväl allmänt som ekonomiskt skadestånd, uppgående till 32 månadslöner, samt därutöver ersätta kvinnan hennes rättegångskostnader. Efter upprättelsen är kvinnan mycket nöjd, men jobbar inte kvar på Coop.
– Av förklarliga skäl ville hon inte jobba kvar inom företaget. Men hon har varit mycket nöjd med hur allt slutade. Det känns bra att ha varit delaktiga i en process där både facket och arbetsgivaren uppenbarligen satt sig mot en arbetstagare av andra orsaker än de påstådda, säger en av RiVe Juridiska byrå’s expertförhandlare och jurist, Henric Einarsson.
Kontakt:
Erik Hårdén, Chefsjurist RiVe Juridiska Byrå.
0771-886620